Jasno
13°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Bolia vás kríže? Bolesť chrbta nad zadkom je často prejavom vyskočenej platničky
Zdielať na

Bolia vás kríže? Bolesť chrbta nad zadkom je často prejavom vyskočenej platničky

Bolesť spodnej časti chrbta je problém, s ktorým sa počas života stretne väčšina ľudí. Niekedy tento jav nemusí signalizovať žiadne zdravotné problémy, pretože ho spôsobilo iba natiahnutie svalov, inokedy však môže značiť napríklad "vyskočenú" platničku alebo degeneratívne ochorenie chrbtice. Pokiaľ je bolesť neznesiteľná, obmedzuje vás v pohybe a nechce odznieť, potom by ste mali navštíviť svojho lekára.

Bolesť dolnej časti chrbta je jedným z najčastejších zdravotných problémov postihujúcich pacientov v západnom svete. Príčiny bolesti dolnej časti chrbta sa môžu líšiť a zvyčajne upozorňujú na nezdravý životný štýl, zlé držanie tela alebo fyzické preťaženie. Tieto problémy obvykle v priebehu pár dní odznejú, ale niekedy môže ísť o akútny alebo chronický stav, ktorý vyžaduje návštevu lekára. Ak trpíte bolesťou dolnej časti chrbta nad zadkom, tu sú niektoré z najčastejších príčin tohto stavu:

  • svalové napätie,
  • preťaženie spodnej časti chrbta pri práci,
  • časté nosenie ťažkej batožiny,
  • úrazy z tréningov,
  • zlé držanie tela,
  • rôzne zdravotné problémy (stenóza, spondylitída, fibromyalgia a podobne),
  • nadváha a obezita,
  • slabosť brušných svalov.

Veľmi častým dôvodom rozvoja bolesti v spodnej časti chrbta je svalové preťaženie pri vykonávaní fyzicky náročnej manuálnej práce. Pokiaľ v zamestnaní musíte často zdvíhať ťažké bremená alebo vykonávate pohyb, pri ktorom sa veľa zapájajú spodné chrbtové svaly, môže sa ľahko stať, že časom začnete pociťovať nepohodlie v tejto telesnej partii.

Okrem toho je za problémy často zodpovedné aj prechladnutie. Nie nadarmo sa preto mladým dievčatám kladie na srdce, aby v chladnom počasí nosili oblečenie, ktoré dostatočne zahaľuje bedrá. Bolesť dolného chrbta však môže súvisieť aj s gynekologickými problémami, bolestivou menštruáciou alebo s ochorením obličiek. Bolesť krížov môže byť aj jedným zo signálov rakoviny pankreasu.

Vyskočená platnička

Jednou z častých príčin, ktorá spôsobuje bolesť v dolnej časti chrbta, sú vyskočené platničky. Tento stav navyše obvykle sprevádza aj brnenie nôh alebo mravčenie v iných telesných partiách v dôsledku oslabeného svalstva a utláčania niektorých nervov. K výhrezu môže dôjsť prakticky kdekoľvek na chrbtici, ale najčastejšie sa to stáva práve v bedrovej oblasti.

Platničky sa nachádzajú medzi stavcami ľudskej chrbtice, ktorá sa tiahne od základne lebky až po kostrč, a fungujú ako akési tlmiče chrániace stavce pred nárazmi pri pohybe. Vďaka medzistavcovým platničkám sa človek môže bez problémov ohýbať a vykonávať rôzne činnosti. Najviac sú výhrezom platničiek ohrození ľudia medzi 30. až 50. rokom života, pričom častejšie sa tento jav vyskytuje u mužov. Medzi ďalšie rizikové faktory patria:

  • dlhé sedenie v rovnakej polohe,
  • nadváha a obezita,
  • časté zdvíhanie ťažkých predmetov,
  • opakované ohýbanie alebo rotácia tela pri práci, športe či rôznych koníčkoch,
  • fajčenie

Blokáda bedrovej chrbtice

Za bolesť spodného chrbta je niekedy zodpovedná aj blokáda bedrovej chrbtice. K tomuto problému dochádza obvykle v dôsledku náhleho zvýšenia svalového napätia v mieste bedrovej chrbtice. Deje sa tak najmä vo chvíli, keď človek vykoná nevhodný pohyb alebo sa jeho telo nachádza v neprirodzenej polohe. Najčastejšie sa pritom ide o predklon s rotáciou trupu.

Charakteristickým znakom tohto stavu je náhla ostrá bolesť v krížoch , ktorá človeka obmedzuje v pohybe. Často sa preto pacienti nemôžu napríklad narovnať späť z predklonu. Ochromujúca bolesť navyše zosilňuje napríklad pri kýchaní alebo kašli . Rozvoj týchto problémov môžu ovplyvniť výkyvy teplôt alebo takzvané ofúknutie postihnutej oblasti. U športovcov môže byť na vine aj studený pot.

Lekári a fyzioterapeuti odporúčajú ako najrýchlejší a najefektívnejší spôsob úľavy od blokády bedier ošetrenie rázovou vlnou . Pomocou tejto metódy dôjde k uvoľneniu napätia svalov a zlepšeniu prekrvenia v postihnutej oblasti. Blokované stavce je potom možné tiež uvoľniť pomocou určitých fyzioterapeutických techník a rehabilitačných masáží

Osteoartróza

Pri osteoartróze dochádza k poškodeniu chrupavky kĺbu. Tento stav je veľmi často bezpríznakový a lekári naň často prídu až v rámci vyšetrovania iného problému. Symptómy choroby sa potom obvykle prejavujú u ľudí starších ako 45 rokov, pričom práve narastajúci vek je jedným z rizikových faktorov rozvoja osteoartrózy. Medzi ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú výskyt tohto ochorenia, patria:

  • nadváha a obezita,
  • genetická predispozícia,
  • prekonané úrazy,
  • vrodené a vývojové chyby,
  • nezdravý životný štýl.

Pri osteoartróze dochádza k poškodeniu chrupavky, ktorá človeku pomáha sa bezbolestne a bez problémov pohybovať. V prípade degeneratívnych ochorení chrbtice (spondylóza), dôjde k zmenšeniu medzistavcového priestoru, čím sa môžu poškodiť kĺbové spoje chrbtice. Práve tento jav má za následok bolesť chrbta, stuhnutosť a obmedzenie pohybu.

Najčítanejšie