Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Máte syndróm suchého oka? Toto je podľa vedcov účinnejšie ako kvapky
Zdielať na

Máte syndróm suchého oka? Toto je podľa vedcov účinnejšie ako kvapky

Odborníci považujú smiech na liečbu očných problémov rovnako dobrý ako kvapky. Odborníci z Číny, USA a Queen's University Belfast vyšetrili takmer 300 ľudí vo veku 18 až 45 rokov s ochorením suchého oka. Tvrdia, že terapia smiechom môže byť rovnako dobrá ako kvapky na liečbu suchých očí . Cvičenie so smiechom testovali pre množstvo stavov, takže medzinárodný tím vedcov chceli posúdiť, či by mohlo pomôcť pacientom s ochorením suchého oka.

Štúdia naznačuje, že srdečný smiech niekoľkokrát denne počas osemtýždňového obdobia môže zmierniť príznaky suchých očí. Ochorenie suchého oka je bežný stav, ktorý sa vyskytuje, keď slzy nedokážu dostatočne omývať oči, čo vedie k symptómom vrátane svrbenia, bolesti a červených očí.

Počas ôsmich týždňov polovica z 300 vyšetrených ľudí dostávala očné kvapky so sodnou soľou kyseliny hyalurónovej – známe aj ako umelé slzy –, zatiaľ čo druhá polovica dostávala terapiu smiechom. Výskumníci chceli posúdiť, či došlo k zmysluplnej zmene skóre účastníkov pri meraní ochorenia nazývaného index ochorenia povrchu oka.

Terapia smiechom zahŕňa rôzne cvičenia určené na vyvolanie smiechu, úsmevu a príjemných pocitov, napísali autori v The BMJ. Výskumný tím upravil a vyvinul cvičenie smiechu na „optimálne zapojenie očných svalov účastníkov“.

Ľudia, ktorí sa zúčastňujú na cvičení smiechu v najnovšej štúdii, si pozreli inštruktážne video a ľudia boli požiadaní, aby 30-krát vokalizovali vety „Hee hee hee, hah hah hah, či, či, či, či, čik čik, čik, hah hah hah hah hah hah“ počas piatich minút. Bolo im povedané, aby to robili približne štyrikrát denne počas ôsmich týždňov.

Medzitým bola druhá skupina poučená, aby používala očné kvapky štyrikrát denne počas ôsmich týždňov. Na konci štúdie vedci zistili, že zníženie skóre indexu ochorenia očného povrchu bolo štatisticky významné v oboch skupinách. Hoci uviedli, že biologický mechanizmus cvičenia smiechu pri chorobe suchého oka je „nejasný“, dospeli k záveru, že „cvičenie smiechu nebolo horšie ako umelé slzy (0,1 % sodná soľ kyseliny hyalurónovej) pri zlepšovaní symptómov a klinických príznakov ochorenia suchého oka“.

Tím dodal: "Cvičenie so smiechom je bezpečný, ekologický a lacný zákrok pre pacientov so symptomatickým ochorením suchého oka."

Súvisiace články

Najčítanejšie