Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pridávate si ustavične soľ do jedla? Môžete si vážne poškodiť obličky
Zdielať na

Pridávate si ustavične soľ do jedla? Môžete si vážne poškodiť obličky

Pridávanie soli do jedla poškodzuje nielen srdce a cievy, ale aj obličky

Sypanie soli do jedla môže výrazne zvýšiť riziko chronického ochorenia obličiek, ukazuje nový výskum.

Chronické ochorenie obličiek je výsledkom dlhodobého pokračujúceho poškodenia obličiek a vážne formy si vyžadujú žiaľ až dialýzu. Nová štúdia, zverejnená v JAMA Network Open, zistila, že ľudia, ktorí si do jedla pridávali soľ, hoci len niekedy, čelili vyššiemu riziku, že u nich vznikne chronické ochorenie obličiek.

Výskumníci z Tulane University v New Orleans skúmali zdravotné údaje od 465 288 ľudí, ktorí zdieľali svoje zdravotné informácie so zdravotnou databázou Spojeného kráľovstva s názvom UK Biobank. Ľudia v štúdii boli vo veku od 37 do 73 rokov s priemerným vekom približne 56 rokov a ľudia na začiatku štúdie nemali chronické ochorenie obličiek. Výskumníci sledovali zmeny zdravia ľudí za obdobie približne 12 rokov a porovnali tieto zdravotné výsledky s tým, ako často ľudia uviedli, že do jedla pridávajú soľ: nikdy alebo zriedka, niekedy, zvyčajne alebo vždy.

Tí, ktorí solia, majú  často aj iné choroby

Vedci zistili, že ľudia, ktorí si pridávajú soľ do jedla, boli na začiatku štúdie s väčšou pravdepodobnosťou súčasne fajčiarmi, mali cukrovku alebo problémy so srdcom. Ľudia, ktorí uviedli, že do jedla pridávajú soľ, mali tiež väčšiu pravdepodobnosť nadváhy alebo obezity, s väčšou pravdepodobnosťou už mali zníženú funkciu obličiek. 

Vedci dokonca zistili, že aj ľudia, ktorí si len niekedy pridávajú soľ do jedla, čelia zvýšenému riziku chronického ochorenia obličiek. Riziko sa zvýšilo v súlade s tým, ako často ľudia uviedli, že pridávajú soľ do jedla, pričom ľudia, ktorí vždy pridávajú soľ, zaznamenali najvyššie zvýšené riziko v porovnaní s ľuďmi, ktorí uviedli, že soľ do jedla nepridávajú nikdy alebo len zriedka.

Vedci nazvali pridávanie soli do jedla „bežným stravovacím návykom." Ľudia si slané potraviny vyberajú pre ich slanú chuť a tiež sú zvyknutí jedlo soliť či pridávať do neho ďalšiu soľ predtým, než ho zjedia. Vysoký príjem soli je spojený s vyšším rizikom srdcovo-cievnych ochorení (ochorenia srdca a ciev), predčasnou smrťou a cukrovkou 2. typu.

Nedávno iná štúdia ukázala, že vyňatie jednej čajovej lyžičky soli denne zo stravy môže znížiť krvný tlak rovnako dobre ako užívanie liekov. Vysoký krvný tlak, ktorý sa považuje za rizikový faktor mnohých zdravotných problémov, pretože ovplyvňuje prietok krvi do vášho srdca a iných orgánov.

Súvisiace články

Najčítanejšie