Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
12 faktov o nebezpečnom brušnom tuku: Ako sa líši od tuku inde na tele a ako sa ho zbaviť?
Zdielať na

12 faktov o nebezpečnom brušnom tuku: Ako sa líši od tuku inde na tele a ako sa ho zbaviť?

Sladené nápoje sú najväčším zdrojom pridaného cukru v strave

Nadmerné hromadenie brušného tuku je nebezpečnejšie ako prebytočný tuk okolo bokov a stehien. Brušný tuk je spojený s vážnymi zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby, mŕtvica a cukrovka 2. typu. Gény môžu prispieť k nadváhe a je aj geneticky dané, kde sa nám najviac ukladá tento nadbytočný tuk. Ak však máme zlý životný štýl, budeme ho mať na bruchu viac než keby sme sa hýbali a zdravo sa stravovali. Čo by sme o brušnom tuku mali vedieť?

Mastné jedlá, ako je maslo, syr a tučné mäso, nie sú hlavnou príčinou prírastku brušného tuku.

Jesť potraviny s vysokým obsahom tuku nie je správne, ale k brušnému tuku môžu prispieť nadbytočné kalórie akéhokoľvek druhu. Napriek tomu neexistuje jediná príčina brušného tuku. Svoju úlohu môže zohrávať genetika, strava, vek a životný štýl. Zmena stravovacích návykov vám môže pomôcť v boji s obezitou a v boji proti brušnému tuku: Čítajte etikety, znížte nasýtené tuky, nepite sladené nápoje, zvýšte množstvo ovocia a zeleniny, ktoré jete, a kontrolujte a zmenšite svoje porcie.

Kalórie z alkoholu sa ukladajú najmä ako brušný tuk

Nadbytok kalórií – či už z alkoholu, sladených nápojov alebo nadmerných porcií jedla – môže zvýšiť brušný tuk. Naše telá potrebujú kalórie, ale gram na gram má alkohol takmer toľko kalórií ako tuk. Zdá sa však, že alkohol má konkrétnu súvislosť so zväčšeným pásom. Vo všeobecnosti je to preto, že keď pijete alkohol, vaša pečeň je príliš zaneprázdnená spaľovaním alkoholu na to, aby spálila tuk, takže vám zostane "pivné brucho." Štúdie tiež ukazujú, že alkohol môže spôsobiť pocit hladu ovplyvnením hormónov, ktoré regulujú pocit sýtosti.

Transtuky dokážu"presunúť" tuk z iných častí tela na brucho

Vedci z Wake Forest University zistili, že trans-tuky, ktoré sú vytvorené čiastočne hydrogenovaným olejom, zvyšujú množstvo tuku okolo brucha a prerozdeľujú tukové tkanivo do brucha z iných častí tela. Transmastné kyseliny možno nájsť v takých potravinách, ako je margarín, pečivo, sušienky, krekry a vyprážané a hotové jedlá.

Zelený čaj, čučoriedky a sója môžu znižovať množstvo brušného tuku

Podľa Journal of Nutrition zelený čaj v kombinácii s cvičením vám môže pomôcť schudnúť . Vedci si myslia, že látky v zelenom čaji známe ako katechíny stimulujú telo k spaľovaniu kalórií a podporujú stratu brušného tuku. Čučoriedky sú tiež sľubné, aspoň u hlodavcov. V jednej štúdii boli obézne potkany kŕmené buď stravou s vysokým obsahom tukov, alebo nízkotučnou stravou bohatou na čučoriedky. Potkany kŕmené stravou bohatou na čučoriedky mali menej brušného tuku.

Rýchle občerstvenie prispieva k hromadeniu brušného tuku

Mnohé z možností rýchleho občerstvenia sú zvyčajne vysokotučné, kaloricky bohaté jedlá, ktoré sa jedia vo veľkých porciách – všetky prispievajú k nadmernej spotrebe kalórií, priberaniu na váhe a nárastu brušného tuku pri častom jedení. Mnohé reštaurácie rýchleho občerstvenia neposkytujú nutričné ​​informácie, ale štúdie ukázali, že keď sú k dispozícii, ľudia majú tendenciu vyberať si nízkokalorické jedlá.

Ak nahradíte sladené nápoje "zero" nápojmi, zníženiu brušného tuku to nepomôže

Pridané cukry v sladených nápojoch znamenajú pridané kalórie – mali by ste sa im teda vyhnúť, aby ste si pomohli pri chudnutí a znížili brušný tuk. Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy však postupne v nealkoholických nápojoch nahradil rafinovaný cukor ako hlavné sladidlo a práve cukor bol označený ako jedna z príčin epidémie obezity. Pomáha prechod na diétne limonády? Hoci niektoré výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí pijú umelo sladené limonády ako súčasť diéty s obmedzeným príjmom kalórií, schudnú, iné štúdie naznačujú, že diétne nealkoholické nápoje môžu dokonca viesť k priberaniu.

Aby ste schudli v páse, mali by ste jesť potraviny s vlákninou

Ak si chcete zúžiť pás, pridajte do svojho jedálnička celozrnné výrobky. Namiesto bielej ryže zvoľte napríklad hnedú alebo divokú ryžu. Rafinované a iné vysoko spracované potraviny môžu prispievať k priberaniu a narúšať chudnutie. Štúdia v American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že diéta s kontrolovaným príjmom kalórií bohatá na celozrnné potraviny môže znížiť nadbytočný tuk z pása obéznych jedincov.

Muži majú tendenciu ukladať si viac tuku na bruchu ako ženy

Celkovo majú muži tendenciu ukladať tuk v oblasti brucha viac ako ženy, a to vďaka rozdielom medzi pohlavnými hormónmi. Pred dosiahnutím veku 40 rokov majú ženy tendenciu ukladať väčšinu tuku v oblasti bokov, stehien a zadku. Po 40, keď hladina estrogénu klesá, telesný tuk sa prerozdeľuje do brucha.

Z brucha sa nechudne ťažšie než z iných častí tela

Keď schudnete, je oveľa pravdepodobnejšie, že schudnete v strednej časti tela. Chudnutie podľa dobre vyváženého plánu roztopí telesný tuk, vrátane tuku na bruchu. Najlepším spôsobom, ako znížiť obvod pásu, je zdravá výživa a pravidelné cvičenie.ucha sa nechudne ťažšie než z iných častí tela

Brušné zhyby ani plank vám s brušným tukom nepomôžu

Cvičenie sed-ľahov, kľukov alebo iných cvikov na brucho posilní vaše hlavné svaly a pomôže vám stratiť tuk, ale nepôsobí konkrétne na brušný tuk. Jediným spôsobom, ako stratiť brušný tuk (alebo akýkoľvek druh tuku), je diéta a cvičenie. Aeróbne cvičenia, ako je beh, plávanie, bicyklovanie a tenis, sú jedny z najlepších na zníženie telesného tuku.

Brušný tuk sa podieľa na vzniku viacerých chorôb

Zdá sa, že brušný tuk je obzvlášť zlý pre srdce. Štúdie spájajú brušný tuk so srdcovým zlyhaním, aterosklerózou a ďalšími kardiovaskulárnymi problémami. Tiež sa spája s osteoporózou, demenciou, Alzheimerovou chorobou, cukrovkou, kolorektálnym karcinómom, metabolickým syndrómom, vysokým krvným tlakom a ďalšími zdravotnými problémami.

Najlepšia zbraň proti brušnému tuku je zvýšiť výdaj a znížiť počet kalórií

Väčšina vedeckých dôkazov naznačuje, že strava s kontrolovaným príjmom kalórií bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, nízkotučné mliečne výrobky, fazuľu, orechy, semená, chudé mäso, ryby, vajcia a hydinu je základom stravy, ktorá poskytuje všetky živiny. potrebujete a zároveň pomáhate zmenšiť váš pás. Odborníci na chudnutie odporúčajú kombinovať túto diétu s 30 až 60 minútami cvičenia väčšinu dní v týždni.  

Súvisiace články

Najčítanejšie