Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
13 dôvodov, prečo vás bolí chrbát: Tieto zlé návyky skúste zmeniť!
Zdielať na

13 dôvodov, prečo vás bolí chrbát: Tieto zlé návyky skúste zmeniť!

Chrbticu majú poškodenú už 15-ročné deti

Až 90 percent ľudí zažije počas života vážne bolesti chrbta. Prispievajú k tomu naše nesprávne návyky. Ktoré to sú?

1/13 Sedíte zhrbene

Takáto poloha ide proti prirodzenému zakriveniu chrbtice. Sklonenie dopredu tiež vytvára väčší tlak na spodnú časť chrbta. Každú polhodinu sa emne natiahnite a pohybujte hlavou a krkom hore a dole a doprava a doľava. Na zmiernenie akejkoľvek bolesti alebo kŕčov priložte na oblasť ľadový obklad alebo vyhrievaciu podložku. Nezabudnite najskôr zakryť pokožku ľahkým uterákom. Navštívte svojho lekára, ak bolesť nezmizne.

2/13 Jete príliš veľa „pochúťok“

Príliš častý výber nesprávnych potravín môže viesť k zápalu a zároveň vám môžu chýbať živiviny, ktoré potrebujete, aby ste boli silní. Vaše telo potrebuje bielkoviny, celozrnné výrobky, ovocie a zeleninu a zdravé tuky, ako sú tie z avokáda a lososa, aby si vybudovalo silné svaly, kosti a mäkké tkanivá na chrbte. Mali by ste preto prijímať aj dostatok živín ako je vápnik, fosfor a vitamín D.


3/13 Spíte na nesprávnom matraci

Mal by byť dostatočne pevný, aby podopieral váš chrbát, ale zároveň dostatočne mäkký, aby sa prispôsobil tvaru vášho tela. Podoba vášho ideálneho matraca môže závisieť od toho, ako spíte a či už máte bolesti chrbta. Chcete zistiť, či by vám mohol pomôcť pevnejší? Položte svoj matrac na pár nocí na podlahu bez pružín. Niektoré obchody umožňujú vrátiť matrac aj po niekoľkých týždňoch, ak spôsobuje bolesti chrbta alebo iné problémy.

4/13 Spíte na chrbte…

Toto môže byť jedna z najlepších pozícií, ak máte bolesti chrbta. Ale môže byť ťažké zmeniť spôsob spánku, pretože je to zvyk, ktorý pravdepodobne máte už dlho. Môže pomôcť, ak si pod kolená vložíte zrolovaný uterák alebo vankúš, aby ste zachovali prirodzenú krivku chrbta. Môžete tiež vyskúšať rôzne výšky vankúša pre krk, aby ste našli to, čo je pohodlné.

5/13 Alebo na bruchu...

Radšej to nerobte, najmä ak máte problém s chrbtom. S väčšou pravdepodobnosťou budete pretáčať hlavu, čo môže zaťažiť krk aj kríže. Ak spíte na bruchu a nechcete meniť polohu, môže vám pomôcť,ak si položíte hlavu na veľmi mäkký vankúš . Alebo skúste spať bez vankúša, aby ste udržali krk v správnej polohe.

6/13 Sedíte príliš dlho

Zaťažuje to vaše chrbtové svaly, krk a chrbticu. Hrbenie sa to ešte zhoršuje. Posaďte sa rovno na stoličku, ktorá vám podopiera chrbát, a nastavte jej výšku tak, aby vaše nohy prirodzene spočívali na podlahe. Ale bez ohľadu na to, ako pohodlne sa cítite, vášmu chrbtu uškodí, ak budete sedieť pridlo. Vstaňte a každú pol hodinu sa na pár minút hýbte, aby si telo oddýchlo.

7/13 Vynechávate cvičenie

Je pravdepodobnejšie, že budete mať bolesti chrbta, ak nie ste aktívny. Vaša chrbtica potrebuje podporu silných svalov brucha a chrbta. Môžu vám pomôcť silové cvičenia a tiež každodenné činnosti, ako je chodenie po schodoch a nosenie potravín. Cvičenia šetrné k chrbtici, ako je chôdza, bicyklovanie alebo plávanie, môžu pomôcť chrániť platničky. Zvyknite si na každodenný pohyb. Ak sa hýbete len občas a nárazovo, môžete sa zraniť.

8/13 Fajčíte

Ak fajčíte, máte 3-krát väčšiu pravdepodobnosť, že budete mať bolesti krížov. Fajčenie môže obmedziť prietok krvi aj v cievach vedúcich do chrbtice. To môže tiež spôsobiť, že platničky sa rýchlejšie poškodia. Fajčenie môže tiež oslabiť kosti a spôsobiť osteoporózu a môže spomaliť hojenie. Dokonca aj fajčiarsky kašeľ môže spôsobiť bolesti chrbta. Ak fajčíte, požiadajte o pomoc svojho lekára.

9/13 Prejedáte sa

Kilá navyše môžu zaťažiť kosti a svaly na chrbte, najmä ak rýchlo priberáte. Jedzte pomaly, aby vám telo dalo vedieť, že je sýte. Vyberte si výživné a menej kalorické jedlá. Takže ak máte chuť na syr alebo hranolky, skúste namiesto toho zjesť zeleninu a obyčajný jogurt.

10/13 Nosíte príliš ťažkú tašku

Ťažké bremená môžu zaťažiť váš chrbát a unaviť svaly, ktoré potrebujete na podporu chrbtice. To môže ovplyvniť už zdravie chrbta detí, ktoré so sebou ťahajú veľa kníh. Batoh vášho dieťaťa by nemal vážiť viac ako 20 percent jeho telesnej hmotnosti. Veľké, polstrované, nastaviteľné ramenné popruhy pomáhajú rovnomerne rozložiť hmotnosť bremena. Ale iba ak použijete oba popruhy. Prevesenie batohu alebo ťažkej kabelky len cez jedno rameno môže spôsobiť napätie chrbta a bolesť.

11/13 Jazdite na nesprávnom bicykli

Alebo len zle upravenom. Je zlé pre váš chrbát, ak sa musíte hrbiť, aby ste sa chytili riadidiel. Tiež vás môže bolieť chrbát, ak ste na bicykli príliš natiahnutí alebo v kŕči. Fyzioterapeut vám môže pomôcť nájsť bicykel, ktorý sa vám hodí, a navrhnúť cvičenia, ktoré vám pomôžu, ak máte po byciklovaní bolesti krížovej časti chrbta.

12/13 Nosíte vysoké opätky

Pri nosení opätkov nadmerne používate svaly v dolnej časti chrbta a poškodzujete si držanie tela a chrbticu, najmä keď starnete. Ak ich nosíte v kancelárii, môžete si priniesť pár vychádzkových topánok na prezutie. Pravidelné naťahovanie chodidiel a nôh, ako napríklad kotúľanie tenisovej loptičky chodidlom vám pomôže predchádzať bolestiam a posilniť svaly.

13/13 Robíte sed-ľahy nesprávne

Nikdy nedovoľte, aby pri tomto cvičení pracovali svaly ohýbačov bedrových kĺbov, ktoré spájajú stehná a kríže. Keď sú tieto svaly príliš silné, ťahajú spodnú časť chrbtice, čo môže spôsobiť bolesť. Predný a bočný planky - kde podopierate svoje spevnené telo na rukách, lakťoch a chodidlách - sú ľahšie pre chrbticu a tiež posilňujú stred tela.

Mali by ste robiť jogu?

Príliš veľa akéhokoľvek cvičenia, vrátane jogy, môže spôsobiť bolesti chrbta. Ale v niektorých prípadoch môže joga pomôcť zmierniť bolesti krížov. Opýtajte sa svojho lekára, či joga bude pre vás vhodná. Na internete je veľa videí. Najprv však začnite s inštruktorom jogy, aby ste sa uistili, že používate správnu formu a techniky. Len 10-20 minút tohto cvičenia mysle a tela niekoľkokrát týždenne vám môže pomôcť cítiť sa lepšie. Ale nepreháňajte to a prestaňte, ak vás to bolí.

Ako by ste mali spať?

Ak spíte na boku, môžete sa vyhnúť bolesti chrbta, najmä ak nie ste schúlení do klbka príliš tesne. Vsuňte si medzi nohy vankúš, aby ste uvoľnili tlak na boky a spodnú časť chrbta, a nohy mierne pritiahnite k hrudníku. Táto poloha môže byť pohodlná najmä pre ľudí, ktorí už majú bolesti chrbta a pre tehotné ženy.

Súvisiace články

Najčítanejšie