Skoro jasno
17°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Pestujete si "pivné brucho?" Toto môže spôsobiť vnútrobrušný tuk!
Zdielať na

Pestujete si "pivné brucho?" Toto môže spôsobiť vnútrobrušný tuk!

Archívna reportáž

Obvod pása je jednoduchý ukazovateľ vášho zdravia. Je to čiastočne preto, že pomáha odhadnúť množstvo typu tuku nazývaného „viscerálny“, ktorý sa tvorí hlboko vo vnútri oblasti brucha a okolo orgánov. Vo všeobecnosti platí, že čím väčší pás, tým je pravdepodobnejšie, že tento tuk budete mať. Príliš veľa telesného tuku je problém, ale viscerálny tuk je horší. Zvyšuje totiž pravdepodobnosť, že dostanete množstvo vážnych chorôb.

Čo je zlé na viscerálnom tuku?

Keď sa viscerálny tuk rozkladá, do krvi sa vylučuje príliš veľa mastných kyselín, čo zvyšuje vaše riziko srdcových ochorení, Alzheimerovej choroby a vysokého cholesterolu. Môže tiež spôsobiť, že vaše telo bude odolnejšie voči inzulínu, čo môže viesť k cukrovke 2. typu alebo prediabetes. Navyše, bielkoviny z viscerálneho tuku spôsbujú zápal telesných tkanív a zužujú krvné cievy, čo môže zvýšiť váš krvný tlak.

Aký obvod pása je priveľký?

Každý je iný, ale existujú všeobecné pokyny pre obvod pásu. U žien je 88 cm alebo viac zvyčajne znakom prítomnosti viscerálneho tuku. U mužov je to 101. Tieto čísla môžu byť o niečo vyššie, ak je vaše telo prirodzene veľmi veľké. Porozprávajte sa so svojím lekárom, aby ste si boli istí veľkosťou pása.

Brušný tuk versus viscerálny tuk

Brušný tuk, ktorý vidíte a cítite, ako sa vám tlačí na džínsy, je často znakom viscerálneho tuku, ale nie vždy. Je možné mať tuk tesne pod kožou a veľmi málo viscerálneho tuku. Napríklad zápasníci sumo, ktorí trénujú denne, majú často veľmi veľké pásy a vysoké BMI a napriek tomu relatívne nízky viscerálny tuk. To sa samozrejme môže veľmi rýchlo zmeniť, keď títo športovci prestanú cvičiť.

Ak som štíhly/la, som v poriadku?

Tak ako veľký pás neznamená vždy príliš veľa viscerálneho tuku, štíhly pás nemusí vždy znamenať, že ho nemáte. Váš viscerálny tuk môže byť príliš vysoký, aj keď máte správne rozmery pása. Lekári na to majú výraz štíhla obezita.

Metabolický syndróm

Veľkosť vášho pásu je jednou z piatich vecí, ktoré môžu byť znakom problému nazývaného metabolický syndróm. Ďalšie štyri sú vysoké hladiny triglyceridov, cholesterolu, krvného tlaku a cukru v krvi. Ktorýkoľvek z nich sám o sebe môže byť príznakom vážneho ochorenia. Keď ich máte spolu tri alebo viac, prispieva to k metabolickému syndrómu - situácii, ktorá výzmane zvyšuje vaše riziko srdcových chorôb, cukrovky a mŕtvice.

Pomer pásu k bokom

Je to ďalší spôsob, ako skontrolovať zdravie svojho pásu. Jednoducho vydelíte obvod pása obvodom okolo bokov. Číslo vyššie ako 0,85 pre ženy a 0,95 pre mužov môže znamenať ohrozenie vášho zdravia. Niektorí lekári uprednostňujú pomer pása k bokom pred jednoduchým meraním pásu, ale štúdie naznačujú, že tieto dva prístupy sú rovnako dobré pri predpovedaní zdravotných problémov.

BMI

Index telesnej hmotnosti (BMI) je ďalšou mierou viscerálneho tuku, ktorý sa hromadí vo vašom bruchu. Online nástroje vypočítajú číslo za vás, ak zadáte svoju výšku a váhu. Normálny rozsah je od 18,5 do 24,5.

Zmerajte si pás správnym spôsobom

Dôležitá je presnosť. Postavte sa s krajčírskym metrom. Merajte okolo pása a nad bedrovými kosťami - približne v jednej rovine s pupkom. Mali by ste byť uvoľnení a meranie vykonajte hneď po výdychu, nie po nádychu.

Ste jablko alebo hruška?

Telo v tvare jablka, bežnejšie u mužov, znamená, že máte tendenciu ukladať tuk do brucha, zatiaľ čo spodná časť tela zostáva štíhla. To často znamená viac viscerálneho tuku a tým viac zdravotných problémov. „Tvar hrušky“ znamená, že vaše telo ukladá tuk v oblasti bokov a stehien. Je to bežnejšie u žien a môže to byť jeden z dôvodov,prečo ženy zvyčajne žijú dlhšie ako muži.

Cvičenie pomáha

Aj keď neschudnete, cvičenie dokáže spaľovať viscerálny tuk a budovať svaly. Netreba veľa. Vezmite psa na rýchlu prechádzku alebo choďte na bicykel. Tridsať minút fyzickej aktivity počas väčšiny dní v týždni urobí svoje. Zapojte do cvičenia na budovanie svalov aj činky alebo kliky, aby ste zvýšili spaľovanie tukov v pokoji. Ak ste doteraz eboli príliš aktívny, ste starší alebo máte zdravotné problémy, najprv sa poraďte so svojím lekárom.

Všímajte si, čo jete

Zdá sa, že viac vápnika v strave pomáha ženám stratiť viscerálny tuk. Hľadajte ho v listovej zelenine, mliečnych výrobkoch a mastných rybách, ako sú sardinky. Transmastné kyseliny a potraviny sladené fruktózou naopak podporujú brušný tuk. Prečítajte si etiketu na potravine a snažte sa vyhnúť tým nevhodným. Jedzte rôzne druhy zeleniny, ovocia, celé zrná ako ovsené vločky a quinoa a chudé bielkoviny ako kuracie mäso bez kože, ryby, vajcia, fazuľu a nízkotučné mliečne výrobky.

Súvisiace články

Najčítanejšie