Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vitamín D a choroby: Pri ktorých môže pomôcť?
Zdielať na

Vitamín D a choroby: Pri ktorých môže pomôcť?

Archívna reportáž

Vitamín D sa často spomína aj v súvislosti s osteoporózou

Vitamín D dokázateľne pomáha pri mnohých ochoreniach. Ktoré to sú a ako získať dostatok vitamínu D pre svoje telo?

Vitamín D a depresia

Odborníci si nie sú istí, či jeho nedostatok vedie k depresii, alebo je to naopak. Štúdie však ukazujú súvislosť medzi nimi. Pokračuje výskum, aby sa zistilo, či zvýšenie hladiny vitamínu D môže pomôcť s príznakmi a zlepšiť náladu.

Vitamín D a chrípka

Vedci stále presne zisťujú, ako dobre môže vitamín D liečiť alebo dokonca zabrániť tomu, aby ste dostali vírus. Jedna štúdia ukázala, že užívanie kvapiek vitamínu D v zime pomohlo znížiť počet japonských školákov, ktorí dostali chrípku. Je jasné, že je to dôležitá súčasť zdravého imunitného systému. Vaše telo nemôže dobre bojovať s choroboplodnými zárodkami, ak ho nemá dostatok.

Vitamín D a roztrúsená skleróza

Štúdie ukazujú, že vitamín D môže znížiť pravdepodobnosť vypuknutia tejto diagnózy. Ide o ochorenie, pri ktorom  imunitný systém napáda centrálny nervový systém. Ak ho už máte, niektoré štúdie ukazujú, že vitamín D môže zmierniť príznaky alebo dokonca spomaliť postup ochorenia.

Vitamín D a srdce

Neexistuje žiadny solídny dôkaz, že doplnky vitamínu D znižujú riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice. Ale je tu možnosť, že by prísun vitamínu D mohol zabrániť srdcovému zlyhaniu. Výskumníci to skúmajú.

Vitamín D a rakovina

Vitamín D môže znížiť pravdepodobnosť rizika vzniku určitých druhov rakoviny, ako je hrubé črevo, prsia a prostata. Výsledky sú ešte lepšie, keď sa užíva spolu s vápnikom. V jednej klinickej štúdii sa riziko u Afroameričanov znížilo o 23 %, keď užívali doplnky vitamínu D.

Vitamín D a kosti

Zdravé hladiny vitamínu D môžu spomaliť stratu kostnej hmoty. Vitamín D tiež pomáha predchádzať osteoporóze a znižuje riziko zlomenín kostí. Lekári používajú vitamín D na liečbu osteomalácie. To je stav, ktorý spôsobuje mäkké kosti, stratu kostnej hmoty a bolesť kostí.

Vitamín D a obezita

Chcete zhodiť kilá? Vyskúšajte doplnky vitamínu D. Ak sa užíva s vápnikom, môže vám pomôcť zabrániť tak častému pocitu hladu. To znamená, že zjete menej kalórií.

Nedostatok vitamínu D

Asi 4 z 10 ľudí neprijímajú dostatok vitamínu D. Ak je váš príjem déčka nízky, zrejme nejete dostatok potravín s ním. Alebo máte zdravotný problém, ktorý vám bráni absorbovať ho. Alebo možno potrebujete viac slnečného svetla.

Ako brať vitamín D  z jedla?

Polievková lyžica oleja z tresčej pečene má ohromných 1 360 IU vitamínu D. Ak sa vám olej nezdá chutný, vyskúšajte ryby ako je mečiar, losos, tuniak a sardinky. Pomarančový džús a mliečne výrobky, ako je jogurt a mlieko, sú tiež dobrou voľbou. Rovnako aj hovädzia pečeň, vaječné žĺtky a obohatené cereálie.

Ako brať vitamín D zo slnka?

Je dôležité chrániť pokožku pred slnečným žiarením. Ale vaše telo potrebuje slnko, aby vytvorilo vitamín D. Skúste sa slniť 15-20 minút  denne, trikrát týždenne. Používanie opaľovacích krémov môže narušiť príjem vitamínu D, ale opustenie opaľovacieho krému môže výrazne zvýšiť riziko rakoviny kože. Preto sa oplatí hľadať iné zdroje vitamínu D namiesto dlhodobého, nechráneného vystavovania sa slnku.

Keď je problém s vytváraním vitamínu D

Problémy s premenou vitamínu D z potravy alebo slnečného žiarenia vám môžu spôsobiť jeho nedostatok. Medzi faktory, ktoré to spôsobujú, patria:

  • Vek 50 rokov alebo starší
  • Nadváha, obezita, operácia bypassu žalúdka
  • Alergia na mlieko alebo intolerancia laktózy
  • Choroby, ktoré znižujú vstrebávanie živín v čreve, ako je Crohnova choroba alebo celiakia
  • Užívanie určitých liekov, ako sú lieky na záchvaty  

Súvisiace články

Najčítanejšie