Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Štúdia: Užívanie vitamínu D znižuje pravdepodobnosť demencie až o 40 percent!
Zdielať na

Štúdia: Užívanie vitamínu D znižuje pravdepodobnosť demencie až o 40 percent!

Archívna reportáž

Vitamíny by sme mali získavať najmä zo stravy

Užívanie vitamínu D môže pomôcť predchádzať demencii, naznačuje veľká nová štúdia.

Starší ľudia, ktorí tento doplnok užívali, mali o 40 % menšiu pravdepodobnosť vzniku ochorenia počas 10-ročného obdobia v porovnaní s ľuďmi, ktorí neužívali žiadny extra vitamín D.

„Vieme, že vitamín D má určité účinky v mozgu, ktoré by mohli mať dôsledky na zníženie rizika demencie,“ uviedol vo vyhlásení výskumník Zahinoor Ismail, MD, z University of Calgary a University of Exeter. „Doteraz však výskum priniesol protichodné výsledky. Celkovo sme našli dôkazy, ktoré naznačujú, že skoršie užívanie vitamínu môže byť obzvlášť prospešné, ešte pred nástupom poklesu rozumových funkcií.“

Štúdia, publikovaná tento týždeň v Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring , porovnávala nástup symptómov demencie na základe toho, či ľudia užívali doplnky vitamínu D alebo nie . Do štúdie bolo zaradených celkovo 12 388 ľudí v USA, ktorí nemali demenciu, keď sa do štúdie prihlásili. Priemerný vek účastníkov bol 71 rokov.

Príznaky demencie

Demencia popisuje skupinu symptómov, ktoré ľudia majú, keď stratia alebo sa im poškodia mozgové bunky.

Celkovo sa u 75 % ľudí v štúdii, ktorí neužívali vitamín D, vyvinula demencia do 10 rokov, ale len u 25 % ľudí, ktorí užívali vitamín D, sa tiež rozvinula demencia.

Výskumníci zistili, že vitamín D poskytuje väčšie ochranné výhody u žien ako u mužov, hoci ochrana u oboch pohlaví bola významná v porovnaní s neužívaním žiadneho vitamínu D. Zdá sa tiež, že ochrana je lepšia, ak ľudia začali užívať doplnok pred akýmikoľvek príznakmi kognitívnych problémov.

Vitamín D výrazne menej chránil pred nástupom demencie u ľudí, ktorí sú nositeľmi špecifického génu, ktorý je spojený s Alzheimerovou chorobou nazývaný gén APOE4. Je to možno preto, že gén ovplyvňuje to, ako telo absorbuje vitamín D, naznačujú autori štúdie.

Viac ako 50 miliónov ľudí na celom svete trpí demenciou a toto číslo sa do roku 2050 strojnásobí, píšu autori.  Demencia znamená zníženú schopnosť pamätať si, myslieť alebo robiť rozhodnutia spôsobmi, ktoré ovplyvňujú každodenné činnosti. Väčšinou postihuje starších ľudí, ale nepovažuje sa za normálnu súčasť starnutia.

Súvisiace články