Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Týchto 7 dôležitých živín môže chýbať vo vašej strave. Ako ich získať?
Zdielať na

Týchto 7 dôležitých živín môže chýbať vo vašej strave. Ako ich získať?

Archívna reportáž

Sústreďte s na živiny, ktoré vám v strave chýbajú

V strave nám niektoré živiny chýbajú. V ktorých jedlá ich nájdeme najviac?

1/7 Draslík

Je dobrý pre váš krvný tlak a môže znížiť riziko obličkových kameňov a straty kostnej hmoty. Vaše svaly a nervy tiež potrebujú draslík, aby fungovali správne. Prirodzene sa nachádza v mlieku, zemiakoch, sladkých zemiakoch, banánoch, avokáde a strukovinách.

2/7 Magnézium

Špenát je naozaj zdravý, ale viete prečo? Spolu s fazuľou, hráškom, celozrnnými výrobkami a orechmi (najmä mandľami) je dobrým zdrojom horčíka. Dajte si niektoré alebo všetky tieto potraviny na tanier, aby ste posilnili svoju nervovú sústavu a srdce. Ak máte žalúdočné alebo črevné problémy, cukrovku 2. typu alebo pijete alkohol, alebo ak ste starší dospelý, je pravdepodobnejšie, že vám bude chýbať horčík.

3/7 Vitamín A

Podporuje dobrý zrak, zdravú imunitu a rast tkanív. Existujú dva typy vitamínu A: retinol a karotenoidy, ako je beta-karotén. Ak ho chcete do svojho jedálnička dostať viac, zamerajte sa na oranžové a žlté ovocie a zeleninu, ako sú bataty, mrkva a zimná tekvica. Získate ho aj zo špenátu a brokolice.

4/7 Vitamín D

Vaše kosti, svaly a nervové vlákna potrebujú vitamín D. Pomáha tiež udržiavať imunitný systém v dobrej kondícii. Vaše telo si dokáže vytvoriť vitamín D, keď budete mať dostatok slnečného žiarenia. Ale príliš veľa slnka tiež nie je najvhodnejšie riešenie, takže môžete tiež jesť potraviny,ktoré vitamín D obsahujú, vrátane lososa, makrely a húb vystavených UV svetlu. Pečeň, syr a vaječné žĺtky majú malé množstvá déčka.

5/7 Vápnik

Tento minerál znamená viac ako len zdravé zuby a kosti. Je tiež kľúčový pre vaše svaly, vrátane srdca. S draslíkom a horčíkom môže dokonca pomôcť predchádzať vysokému krvnému tlaku. Mlieko je jeho výborným zdrojom. Medzi ďalšie potraviny s vápnikom patrí konzervovaný losos, kel a brokolica. Pamätajte si, že potrebujete vitamín D, aby vaše telo absorbovalo vápnik.

6/7 Vitamín C

Dokáže vyliečiť nádchu? Možno nie. Niektoré výskumy však naznačujú, že vďaka "céčku"sa budete cítiť menej chorí a budete sa cítiť lepšie. Tento vitamín, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, podporuje rast kostí a tkanív. Je to tiež antioxidant, takže môže tiež pomôcť chrániť bunky pred poškodením.

7/7 Vláknina

Môžete ju získať z celozrnných potravín, fazule, zeleniny a ovocia. Diéta s vysokým obsahom vlákniny môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a udržiavať pravidelnosť stolice. Navyše môže znížiť riziko srdcových chorôb, cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Pridaná vláknina je skvelá, ak chcete schudnúť pár kíl: Zasýti vás, takže zjete menej.

Súvisiace články

Najčítanejšie