Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Slováci a rakovina hrubého čreva: Milujeme ultraspracované mäso, tvrdí odborník
Zdielať na

Slováci a rakovina hrubého čreva: Milujeme ultraspracované mäso, tvrdí odborník

Na Slovensku ročne ochorie na rakovinu hrubého čreva ročne zhruba 4 000 ľudí. Vo výskyte tohto ochorenia sme na popredných priečkach vo svete. Bohužiaľ, až polovica z ľudí s týmto typom rakoviny zomiera, k lekárovi prichádzajú neskoro. V stredeurópskom regióne nie sme výnimkou, tvrdí gastroeneterológ profesor MUDr.Tibor Hlavatý z Gastroeneterologckého centra na Bezručovej ulici v Bratislave.

"Veľa prípadov rakoviny hrubého čreva mali ešte nedávno aj v Čechách a Maďarsku.Podľa mňa je to kombinácia dvoch faktorov,"hovorí MUDr.Hlavatý. "Slováci majú veľmi radi klobásy a slaninu, vyprážané mäso, ktoré obsahujú veľa karcinogénov a zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva. Druhým faktorom je prevencia - kolonoskopia, odtsraňovanie polypov aj testy na okultné krvácanie z čreva, s ktorou s me už nás začalipribližne o 20 a ž 30 rokov neskôr než v iných krajnách. Efekt prevencie už začínam vedieť, ešte však nejaký čas potrvá, kým sa výskyt významne zníži, "hovorí MUDR.Hlavatý. " 

Najmladšia pacientka mala 26 rokov

Rakovina hrubého čreva už dávno nie je ochorením šestdesiatnikov, čoraz častejšie postihuje aj mladých ľudí. "Moja najmladšia pacientka mala len 26 rokov. keď prišla na vyšetrenie, predpokladali sme krvácanie hemoroidov, bola to však rajovina hrubého čreva." spomína lekár. "Typický výskyt však stúpa s vekom, pomerne často však diagnostikujeme päťdesiatnikov, neraz aj štyridsiatnikov a dokonca aj tridsiatnikov."  A kedy sa zamýšľač nad prevenciou? "Ak v rodine niekto v rodine mal rakovinu, prevencia by mala začať vo veku 40 rokov akebo o 10 rokov skôr, ako bol vek prípadu v rodine.Čiže ak mala rakoviu hrubého čreva 45 ročný príbuzný, prevencia by mala začať skôr. Ak sme takého člena rodiny nemáme, prevencia by mala zača od 50 rokov. Ak však má niekto krvácanie z konečníka, začne rýchlo chudnúť alebo je málokrvný, či sa mu mení vyprázdňovanie, Vtedy je ochorenie zvyčajne v takom štádiu, že je možné ho úspešne liečiť. "    

Najčítanejšie