Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
12 najšialenejších diét.Tieto by ste skúšať rozhodne nemali!
Zdielať na

12 najšialenejších diét.Tieto by ste skúšať rozhodne nemali!

Archívna reportáž

Obezita je nebezpečná v každom veku.

Schudnúť pár kíl a vyzerať lepšie je určite lákavé.Niektoré spôsoby, ako to dosiahnuť, sú však nebezpečené a radšek ich netreba skúšať.

1/12 Maškrtná diéta

Počas 10 týždňov v roku 2010 profesor výživy na Kansaskej štátnej univerzite obmedzil svoje denné kalórie a jedol hlavne čipsy, šišky a iné nezdravé jedlo. Schudol 27 kíl. Môže to znieť šialene, ale ukázalo sa základné pravidlo chudnutia: Ak spálite viac kalórií, ako zjete, chudnete bez ohľadu na to, čo jete. Nedostatok živín v tejto strave má však nepríjemný dopad na zdravie- poruchy trávenia a celková podvýživa.


2/12  Chirurgická svorka do ucha

 Myšlienka je podobná akupunktúre: Chirurgická svorka sa umiestni do misky ucha. Niektorí ľudia hovoria, že znižuje ich chuť do jedla a pomáha im schudnúť. Ale neexistuje žiadna veda, ktorá by to podporila, a môže to viesť k infekcii a môže dokonca zmeniť tvar vášho ucha.

3/12 Diéta z vaty

Áno, niektorí ľudia to skutočne skúšajú: Namočia niekoľko vatových guličiek do ich obľúbeného džúsu a prehltnú ich. Ide o to, že naplnia žalúdok, takže človek menej je a schudne. Čo by sa mohlo staťť? Dusenie, upchatie čriev a prísun škodlivých chemikálií rovno do žalúdka. Vážne, nerobte to.


4/12 HCG diéta

Táto diéta kombinuje výrazné zníženie kalórií s liekom, ktorý sa používa hlavne na pomoc ženám pri otehotní: ľudský choriový gonadotropín (hCG). Štúdie ukazujú, že nepomôže pri chudnutí a môže mať vedľajšie účinky. Môžete sa cítiť veľmi unavení, nevrlí, nepokojní alebo depresívni. Môže to tiež viesť k nahromadeniu tekutín v tele a dokonca k krvným zrazeninám. 

5/12 Diéta s jablkovým octom

Niektorí ľudia pred jedlom popíjajú ocot, aby obmedzili chuť do jedla a spálili tuk, ale je málo dôkazov, že to funguje. Je to väčšinou neškodné, ale môže to znížiť účinok inzulínu a niektorých liekov na krvný tlak, aby fungovali tak, ako by mali. Pri tabletách z jablčného octu a pri každodennom užívaní octu niekoľko rokov boli hlásené nežiaduce udalosti. Existujú tiež riziká hypoglykémie alebo nízkej hladiny draslíka pri používaní s niektorými liekmi na predpis, voľne predajnými liekmi a bylinnými doplnkami. Navyše, kyselina môže byť škodlivá pre vaše hrdlo.

6/12 Cigaretová diéta

V 20. rokoch 20. storočia cigaretová spoločnosť Lucky Strike povedala Američanom, aby „namiesto sladkosti siahli po Lucky“. A oni to urobili. Predaj cigariet sa zväčšil a myšlienka, že fajčenie zabraňuje maškrteniu, je tu s nami dodnes. Či je to pravda, nie je jasné. Je však jasné, že fajčenie je hlavnou príčinou úmrtí, ktorým sa dá  predísť.

7/12 Diéta s pásomnicou

Ako sa zo zdravotného rizika stal diétny výstrelok? Áno, sú ľudia, ktorí prehĺtajú pásomnicu - zámerne - aby schudli. Dospelý červ môže žiť v tele až 30 rokov. Zostáva nažive tým, že kradne živiny z jedla. Jeho vajíčka môžu vážne spôsobiť cysty a infekcie ogánov.

8/12 Kofeínová diéta

Pitie litrov kávy môže obmedziť chuť do jedla a pomôcť spáliť niekoľko kalórií, ale nie dosť na výrazné schudnutie. Navyše, priveľa kofeínu vám môže zvýšiť krvný tlak, bude vám zle od žalúdka a budete hore celú noc. A niektoré kofeínové nápoje, ako sú nealkoholické nápoje a špeciálne kávy, majú vysoký obsah kalórií, tuku alebo oboje.

9/12 Diéta s detskou výživou

Na internete je veľa verzií tejto diéty. Jedni nahrádzajú jedno alebo dve jedlá denne niekoľkými pohármi detskej výživy a na večeru si dajú „jedlo pre dospelých“. Inítvrdia, že treba zjesť pohár detskej výživy každých pár hodín. Väčšina pohárov má menej ako 100 kalórií a neobsahujú dostatok živín, ktoré dospelí potrebujú. Takže budete pravdepodobne veľmi hladní. To môže byť recept na prejedanie sa.

10/12 Diéta s kapustovou polievkou

Polievka, ktorú by ste pri tejto diéte jedli dva až trikrát denne, je relatívne zdravá. Ale máte len polievku a niekoľko ďalších jedál, v závislosti od toho, ktorý deň plánu máte (napríklad ovocie v prvý deň a hovädzie mäso a zeleninu na piaty). Denne prijmete len 1000 kalórií. O niečo menej uvedie vaše telo do „režimu hladovania“, čo môže spomaliť váš metabolizmus. To vám nepomôže schudnúť.

11/12 Surová strava

Táto diéta vám umožňuje jesť iba rastlinné potraviny, ktoré neboli zahriate na viac ako 30 stupňov Celzia. Takže bezpečnosť potravín môže byť problémom. Ľudia, ktorí jedia výlučne surovú stravu, skončia s nízkou hladinou dôležitých živín, ako je vitamín B-12 a chýba im sila. 

12/12 Cookie diéta

Jedzte sušienky a schudnite. Znie to zábavne, ale nevsádzajte na to ako na zoštíhľujúcu stratégiu. Pri tejto diéte by ste denne zjedli deväť sušienok s obsahom 60 kalórií a jedno jedlo s obsahom 500 až 700 kalórií. Krátkodobo by vám to skutočne pomohlo schudnúť. Ale je pravdepodobné, že by ste dostali príliš málo vitamínov, minerálov a kalórií. To vám môže ubrať energiu, čo sťaží cvičenie a prežitie dňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie