Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ktorý nápoj je najlepší na hydratáciu? Prekvapenie: Nie je to voda!
Zdielať na

Ktorý nápoj je najlepší na hydratáciu? Prekvapenie: Nie je to voda!

Archívna reportáž

V horúčavách je hydratácia zásadná pre prežitie. j

Keď ste smädní a potrebujete sa napiť, ktoré nápoje vás najlepšie hydratujú? Iste, vždy môžete siahnuť po pohári vody – ale obyčajná H20 nie je najlepším hydratačným nápojom!

Vyplynulo to zo štúdie zo škótskej univerzity St. Andrews , ktorá porovnávala hydratačné reakcie niekoľkých rôznych nápojov. Vedci zistili, že zatiaľ čo voda – neperlivá aj perlivá – je celkom dobrá pri rýchlej hydratácii tela, nápoje s trochou cukru, tuku alebo bielkovín sú lepšie pri udržiavaní hydratácie na dlhšiu dobu.

Dôvod súvisí s tým, ako naše telo reaguje na nápoje, tvrdí Ronald Maughan, profesor na lekárskej fakulte St. Andrews a autor štúdie. "Jedným z faktorov je objem daného nápoja: Čím viac vypijete, tým rýchlejšie sa nápoj vyprázdni z vášho žalúdka a vstrebe sa do krvného obehu, kde môže zriediť telesné tekutiny a hydratovať vás."

Ďalší faktor ovplyvňujúci, ako dobre nápoj hydratuje telo, súvisí so zložením živín nápoja. Napríklad sa zistilo, že mlieko hydratuje dlhšie ako čistá voda, pretože obsahuje cukor, laktózu, trochu bielkovín a trochu tuku- to všetko pomáha spomaliť vyprázdňovanie tekutín zo žalúdka a udržať hydratáciu počas dlhšieho obdobia. Mlieko obsahuje tiež sodík, ktorý pôsobí ako špongia a zadržiava vodu v tele, čo má za následok menej produkovaného moču.

To isté možno povedať o perorálnych rehydratačných roztokoch, ktoré sa používajú na liečbu hnačky. Tie obsahujú malé množstvo cukru, ako aj sodík a draslík, ktoré môžu tiež pomôcť podporiť zadržiavanie vody v tele.

13 bežných nápojov zoradených podľa dĺžky hydratácie 

Výskumný tím z univerzity St. Andrews testoval 13 bežných nápojov, aby zistil, ako ovplyvňujú hydratáciu. Zoradili ich od nápoja, ktoeý dokáže hydratovať telo celé 4 hodiny až po najkratší čas.

  1. Odstredené mlieko
  2. Orálny rehydratačný roztok 
  3. Plnotučné mlieko
  4. Pomarančový džús
  5. Cola
  6. Cola bez cukru
  7. Studený čaj
  8. Čaj
  9. Športový nápoj
  10. Neperlivá voda
  11. Perlivá voda
  12. Ležiak
  13. Káva

"Táto štúdia nám hovorí veľa z toho, čo sme už vedeli: Elektrolyty - ako sodík a draslík - prispievajú k lepšej hydratácii, zatiaľ čo kalórie v nápojoch vedú k pomalšiemu vyprázdňovaniu žalúdka, a teda k pomalšiemu uvoľňovaniu moču," tvrdí profesor Maughan.

Cukor s mierou

Pri sladkých nápojoch je to však zložité: nápoje s koncentrovanejšími cukrami, ako sú napríklad ovocné šťavy alebo kola, nemusia byť pre dlhodobú hydratáciu lepšie ako tie s nižším obsahom cukru. Môžu síce stráviť o niečo viac času v žalúdku a vyprázdňovať sa pomalšie v porovnaní s čistou vodou, ale akonáhle sa tieto nápoje dostanú do tenkého čreva, ich vysoká koncentrácia cukrov sa rozriedi počas fyziologického procesu nazývaného osmóza. Tento proces v skutočnosti "ťahá" vodu z tela do tenkého čreva, aby zriedil cukry, ktoré tieto nápoje obsahujú. 

Džús a bublinkové sldké nápoje sú nielen menej hydratačné, ale majú v sebe množstvo cukru a kalórií  a pritom nezasýtia tak ako pevné potraviny. Ak si máte zvoliť medzi bublinkovým sladkým nápojom a vodou, vždy si vyberte vodu. Koniec koncov, naše obličky a pečeň sú závislé od vody, aby sa zbavili toxínov v našom tele, a voda tiež zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní pružnosti a vláčnosti pokožky. Je to najlacnejší hydratačný krém..

Aj keď je dôležité, aby sme zostali hydratovaní – vodou udržiavame lubrikáciu kĺbov, pomáhame telu predchádzať infekciám a prenášame živiny do našich buniek. Ľudia väčšinou nemusia riešiť, ako dlho zostanú hydratovaní. Ale pre športovcov, ktorí trénujú aj v horúčavách s vysokými stratami potu, alebo pre niekoho, kto má psychicky ťažkú právu náročnú na sústredenie bez prestávok na nápoje, napríklad pre chirurgov, sa hydratácia stáva kritickým problémom.

Dokáže pivo a káva držať hydratáciu?

Alkohol pôsobí ako diuretikum- teda spôsobuje, že človek vylučuje viac moču, takže pokiaľ ide o alkoholické nápoje, hydratácia bude závisieť od celkového objemu nápoja. "Pivo má za následok menšie straty vody ako whisky, pretože s pivom prijímate viac tekutín," povedal profesor Maughan. "Silné alkoholické nápoje dehydrujú, riedené alkoholické nápoje nie."

Pokiaľ ide o kávu,  to, ako dobre hydratuje,  závisí od množstva kofeínu, ktoré konzumujete. Bežná káva s približne 80 miligramami kofeínu –   podľa Maughanovho výskumu hydratuje takmer rovnako dobre ako voda.
Konzumácia viac ako 300 mg kofeínu alebo asi 2-4 šálky kávy však môže spôsobiť stratu prebytočnej tekutiny, pretože kofeín má mierny krátkodobý odvodňovací účinok. Je pravdepodobnejšie, že sa to stane u niekoho, kto zvyčajne nekonzumuje kofeín, a dá sa to kompenzovať pridaním jednej alebo dvoch polievkových lyžíce alebo dvoch mlieka do šálky

Súvisiace články

Najčítanejšie