Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máte pocit, že zadržiavate vodu? Týchto 5 príznakov vás na to upozorní
Zdielať na

Máte pocit, že zadržiavate vodu? Týchto 5 príznakov vás na to upozorní

Archívna reportáž

K zadržiavaniu vody môže viesť jej nadmerný príjem ale aj nedostatok v tele.

Často sa stáva, že dôjde k narušeniu rovnováhy medzi príjmom a výdajom tekutín. Voda vtedy neodchádza tak, ako by mala, zadržiava sa v tele a spôsobuje nepríjemné problémy. Ako to zistíte?

Voda je pre fungovanie nášho tela nevyhnutná. Umožňuje transport dôležitých látok, zaisťuje prekrvenie a termoreguláciu, vytvára vhodné prostredie pre priebeh reakcií a taktiež dodáva pevnosť a pružnosť koži a slizniciam. Okrem toho je dostatok vody veľmi dôležitý aj pre psychickú pohodu. Čo nás však upozorní, ak je jej v našom tele priveľa?

Opuchy

Patria medzi najbežnejšie prejavy zavodnenia organizmu. Vznikajú predovšetkým následkom zlého prúdenia lymfy v tele a tiež kvôli  žilovej nedostatočnosti. Môžu byť však aj príznakom tiež vážnejšieho ochorenia - napríklad srdcovej nedostatočnosti, zníženej funkcii štítnej žľazy, prípadne porúch spracovania bielkovín v tele. Ak sa výrazné opuchy objavia rýchlo, napríklad v priebehu niekoľkých dní, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára!

Celulitída

pomarančová koža môže byť jedným z prvých príznakov, ktorý vás upozorní na zlé prúdenie lymfatickej tekutiny, objavuje sa nielen u osôb s nadváhou, ale aj u štíhlych, a dokonca postihuje aj mužov.

Ťažké chudnutie

Snažíte sa schudnúť (cvičít, držíte diétu), ale čím viac sa snažíte, tým menej sa vám to darí?. Je možné, že  to, čo obaľuje naše telo v oblasti brucha, zadku alebo stehien,vôbec neie sú tukové vankúše. Môže ísť o hromadenie tekutiny - v tomto prípade lymfy, ktorá neodteká, ale hromadí sa na kritických miestach a náročná fyzická aktivita vtedy stav naopak ešte zhoršuje.

Zvýšená potivosť 

Máte stále vlhké dlane, chodidlá?Telo sa snaží nadbytočnej vody zbaviť potením.

Zmeny krvného tlaku, srdcová a dychová nedostatočnosť 

Telo takto reaguje na zvýšený objem tekutín, zavodňovanie u starších ľudí môže byť preto aj prejavom zlyhávania srdca. 

Súvisiace články