Čo a dokedy môžete v lete skladovať v chladničke?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Skladujte jedlo rozumne, aby ste ho nemuseli vyhadzovať.
Potraviny majú v lete kratšiu životnosť. Aj čerstvosť strácajú skôr a ani v chladničke ich nemôžeme skladovať tak dlho ako v iných ročných obdobiach. Vyhneme sa tak črevným ochoreniam. Aké lehoty treba dodržať?
Väčšinu potravín uskladňujeme v chladničke pri teplote 0 – 4 °C. V letných mesiacoch sa však čas ich pobytu v chladnom prostredí skracuje. Potraviny by sme preto mali čím skôr spotrebovať, tepelne upraviť alebo zamraziť.
Skladovanie ovocia a zeleniny
- Hnilobe a rýchlemu dozretiu zabránime uskladnením na chladnom a tmavom mieste, najlepšie voľne v miske.
- Balenie do igelitových vrecúšok je nevhodné, pretože sa z nich môžu uvoľniť chemické látky, ktoré podporujú skoré dozrievanie ovocia a zeleniny.
- Do chladničky by sme ich nemali dávať v mikroténových obaloch, pretože sa v nich orosia, čo spôsobuje hnilobu.
- Cibuľu, cesnak, chren a iné potraviny treba skladovať osobitne, pretože obsahujú ľahko prchavé látky, ktorými môžu napáchnuť aj ostatné potraviny.
- Poškodené ovocie a zeleninu treba umiestniť oddelene alebo rýchlo skonzumovať, aby ich nenapadla hniloba, ktorou môžu nakaziť i svoje okolie.
Maximálny čas uskladnenia v chladničke
3 HODINY: Mäso krájané, plnené, mleté, obaľované, hydina, ryby, syry, zelenina, huby, plnené knedle.
6 HODÍN: Očistená nakrájaná zelenina, studená kuchyňa (chlebíčky, obložené misy, bagety).
12 HODÍN: Šaláty (zeleninové, ovocné, strukovinové, rybacie).
24 HODÍN: Cukrárske cesto, plnené korpusy poliate polevou, krémy, polevy, náplne, mäso (pečené, varené, vysmážané, dusené), nakladané syry, údeniny, nespotrebovaný obsah konzervy po otvorení, naložené mäso, ražniči, mäso na grilovanie, zákusky (zdobené, plnené krémami, so šľahačkou).
48 HODÍN: Nespotrebovaná majonéza, dresing, studená omáčka po otvorení originálneho obalu.
Ak jedlo nestihnete skonzumovať do tohto času, už ho nejedzte