Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Máte kurie oko? Ako sa ho môžete zbaviť?
Zdielať na

Máte kurie oko? Ako sa ho môžete zbaviť?

Archívna reportáž

Pedikúra je aj otázkou zdravia

Kurie oko našťastie na rozdiel od bradavíc nie je infekčné a nešíri sa po tele. Odstrániť ho však nie je jednoduché.

Hlavný problém s kurím okom je ten, že tento otlak nepríjemne bolí. Je to vlastne bolestivé ohraničené zhrubnutie pokožky, ktorá má centrálne zvýraznené ložisko žltej farby s priemerom približne jeden centimeter, svoj názov dostalo aj zrejme podľa toho, že pripomína oko sliepky. Na rozdiel od mozoľov vzniká nad drobnými kĺbmi či kostnými vyvýšeninami.

Okolitá koža je často zapálená a tlak na kurie oko vyvoláva výraznú citlivosť až bolestivosť. Zrohovatená vrstva pokožky totiž siaha do hĺbky až ku okostici, niekedy sa okolitá koža zapáli, preto sa otlak začne hlásiť nepríjemnou bolesťou. Skôr postihuje ženy, ktoré obľubujú vysoké topánky, rovnako však aj ľudí, ktorí majú reumu či cukrovku.

Kurie oko má aj typický tvar- väčšinou je to tvar kruhu alebo elipsy. Kurie oko sa najčastejšie vytvorí na prstoch nôh, ale aj chodidlách pri nosení tesnej obuvi. Za jeho vznikom sa však môžu skrývať i deformity nôh. Veľmi často sa napríklad spája s poklesom priečnej klenby. Vtedy sa dokonca môže objaviť aj medzi prstami v časti medzičlánkových kĺbov. Aby ste si boli istí, že riešite kurie oko, mali by ste navštíviť odborníka. 

Pomôže kyselina

Na odstránenie oka sa používa 20-percentná kyselina salicylová v masťovom základe. Svojím rozpúšťacím účinkom uvoľňuje spojenia medzi bunkami povrchovej vrstvy pokožky. Až keď táto liečba nie je dostatočná, odborník pristúpi k aplikácii tekutého dusíka. Vatovú tyčinku priloží na centrálne ložisko. No ak to nestačí, vezme ostrú lyžičku a oko vyškrabne.

Ako si pomôcť doma?

Kurieho oka sa môžete zbaviť aj vy sami. Ložisko viac dní potierajte prípravkom na kurie oká, alebo použite náplasť-oboje je dostupné v lekárni. Potom si pokožku na nohe teplým mydlovým kúpeľom zmäkčite  a opatrne ložisko obrúste a odstráňte pemzou. Dajte si pozor, aby ste neporanili kožu v okolí otlaku.

Vymieňajte si topánky

Kurie oko je problém, ktorý sa opakuje. Predísť sa mu dá výberom vhodnejších topánok . Musíte totiž odstrániť sústavný, dlhotrvajúci tlak na kožu, pod ktorou sa nachádza kosť. Ak naďalej budete nosiť tvrdé a úzke topánky, problém sa vráti. Ideálne je topánky striedať. Dôležitá je ortopedická korekcia prípadných anomálií. V lete nezabudnite chodiť častejšie naboso. A práve vtedy môžete prstami dvíhať aj predmety zo zeme. Táto hravá gymnastika tiež posilní priečnu klenbu. Pomôcť môže aj pravidelné používanie zmäkčovacích krémov na chodidlá, aby pokožka nevysychala.

Súvisiace články

Najčítanejšie