Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máte vysoký cholesterol? V jednom prípade to nemusí byť problém
Zdielať na

Máte vysoký cholesterol? V jednom prípade to nemusí byť problém

Archívna reportáž

Pozor na LDL cholestrol.

Vysoká hladina cholesterolu, ktorá je príčinou aterosklerózy a vedie k infarktu.

Predpokladá sa, že minimálne jedna tretina Slovákov má zvýšené hladiny cholesterolu. Vysoká hladina krvných tukov, najmä "zlého" LDL cholesterolu je pritom najzávažnejším rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení. A hoci vyšetrenie hladiny cholesterolu je jednoduché a na Slovensku máme dostupnú efektívnu liečbu, mnoho ľudí nie je diagnostikovaných a nelieči sa!

Vysoký cholesterol-hypercholesterolémia, podobne ako vysoká hladina cukru v krvi či vysoký tlak, je veľmi zákerný. Zvýšený cholesterol nebolí a v mladšom veku sa nijako neprejavuje. Dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu v krvi však môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Čo sa v tele deje? 

Cholesterol sa usadzuje na stenách ciev a znižuje ich priechodnosť. Vysoká hladina cholesterolu je príčinou aterosklerózy, čiže kôrnatenia tepien. Výsledkom sú závažné zdravotné komplikácie:

  • srdcový infarkt,
  • mozgová porážka,
  • nedokrvenie dolných končatín,
  • postihnutie obličiek,
  • poruchy erekcie u mužov.

Existuje množstvo dôkazov, ktoré hovoria o vzťahu medzi hladinou cholesterolu a rozvojom ochorení srdca a ciev. Preto treba hladinu cholesterolu dôsledne kontrolovať, snažiť sa ju znížiť zmenou životného štýlu a pravidelným pohybom. Ak sa to nedarí, je potrebná farmakologická liečba.

Nie je cholesterol ako cholesterol

Porucha metabolizmu cholesterolu sa nazýva dyslipidémia- konkrétne ide o zvýšenú hladinu LDL „zlého cholesterolu a nízku hladinu „dobrého“ ochranného HDL cholesterolu. Dôležité však je, že zmeny hladín cholesterolu majú vplyv na kardiovaskulárne riziko pacienta.  Najdôležitejšie je stanovenie hladiny „zlého“ cholesterolu LDL cholesterolu, pretože práve hladinu tohto cholesterolu treba upraviť liečbou. Naopak, aj vyššia hodnota celkového cholesterolu nemusí byť problémom. Skrýva totiž v sebe aj dobrý a zlý cholesterol a tie môžu byť v rôznom vzájomnom pomere – čiže ak máte vysoký celkový cholesterol, nemusíte mať vysoký „zlý“ LDL cholesterol a naopak, aj keď máte normálny celkový cholesterol, môžete mať vysoký „zlý“ cholesterol.

Zdravá hladina celkového cholesterolu by podľa najnovších poznatkov mala byť menej ako 5,0 mmol/l a hladina LDL cholesterolu pod 3,0 mmol/l. Rizikovými faktormi pre vysoký cholesterol je v rôznom pomere dedičnosť a vonkajšie faktory( výživa, obezita, pohyb, fajčenie). Údaje hovoria o tom, že genetika sa na vysokej hladine cholesterolu podieľa približne 60 percentami a vonkajšie faktory tvoria asi 40 percent.

Súvisiace články