Vedci: "Pohár mlieka denne znižuje riziko rakoviny čriev takmer o pätinu"
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Pohár mlieka denne znižuje riziko rakoviny čriev takmer o pätinu, tvrdí najväčšia štúdia svojho druhu. Vedci z Oxfordskej univerzity tvrdia, že našli doteraz najsilnejší dôkaz, že vápnik chráni pred smrteľnou chorobou.
Tím tiež zistil, že konzumácia cca pohára vína každý deň zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 15 %. Odborníci na štúdiu reagovali tvrdením, že ľudia by mali mať vyváženú stravu, udržiavať si zdravú váhu a prestať fajčiť, aby znížili riziko rakoviny hrubého čreva,
Najnovší výskum publikovaný v časopise Nature Communications sa zameral na 97 stravovacích faktorov a ich vplyv na riziko rakoviny čriev u 542 778 žien, ktoré sa zúčastnili štúdie Million Women Study. Počas sledovania trvajúceho takmer 17 rokov sa u približne 12 251 žien vyvinula rakovina čreva, pričom vápnik a alkohol mali najsilnejší vplyv na zmenu rizika rakoviny čriev zo všetkých študovaných stravovacích faktorov.
Vedci zistili, že v priemere ďalších 300 mg vápnika denne – čo zodpovedá veľkému 240 ml poháru mlieka alebo dvom tégikom jogurtu k ich obvyklému príjmu vápnika– viedlo k 17 % zníženiu rizika rakoviny čriev. Ľuďom by podľa vedcov takýto príjem vápnika pomohol, aj keby okrem toho nekonzumovali vôbec žiadny vápnik
Štúdia zistila, že podobný účinok na riziko rakoviny má vápnik z mliečnych aj nemliečnych zdrojov, čo naznačuje, že samotný vápnik bol hlavným faktorom zodpovedným za zníženie rizika. Neskúmal vplyv doplnkov vápnika.
Výskumníci uviedli, že vápnik z mlieka (vrátane čaju a kávy), jogurtu, zeleniny a iných zdrojov sa ráta, ale súvislosť so syrom a zmrzlinou nebola v štúdii objasnená. Naznačili, že neexistuje žiadny zrejmý dôvod, prečo by sa syr a zmrzlina nepočítali – môže to byť len tým, že ľudia v štúdii neskonzumovali veľa ani jednej z týchto pochúťok. Vedci tiež zistili, ako sa píše vyššie, že 20 g alkoholu denne (čo zodpovedá približne strednému poháru vína alebo pollitru piva) zvyšuje riziko rakoviny čriev o 15 %.
Jedzte menej červeného mäsa
Štúdia tiež podporila predchádzajúce zistenia, že spracované a červené mäso zvyšuje riziko rakoviny čriev, pričom o 30 g viac denne súvisí s 8% nárastom rizika.
Sophia Lowes, vedúca manažérka zdravotníckych informácií v Cancer Research UK, ktorá štúdiu financovala, povedala: „Udržiavanie zdravej a vyváženej stravy spolu s udržiavaním zdravej hmotnosti a životom bez fajčenia najlepším spôsobom, ako znížiť riziko rakoviny čriev. To zahŕňa obmedzenie alkoholu a červeného a spracovaného mäsa a konzumáciu veľkého množstva ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov.Mliečne výrobky ako mlieko môžu byť tiež súčasťou stravy, ktorá znižuje riziko rakoviny čriev."
Vedúci výskumník štúdie, Dr. Keren Papier, uviedol, že je potrebný ďalší výskum, ale dodal: „Toto je najkomplexnejšia samostatná štúdia, aká bola kedy vykonaná o vzťahu medzi stravou a rakovinou čriev, a zdôrazňuje ochrannú úlohu vápnika pri vývoji. tejto choroby."