Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vianočná hviezda: Pozor na otravu, je krásna, ale jedovatá
Zdielať na

Vianočná hviezda: Pozor na otravu, je krásna, ale jedovatá

Čím všetkým sa dá otráviť a aako tomu predchádzať?

Prýštec alebo ľudovo vianočná hviezda (Euphorbia pulcherrima) je jedovatá rastlina. Jeho mliečna šťava obsahuje látky dráždiace pokožku a sliznicu, preto sa treba vyvarovať kontaktu s ňou. Rastlina obsahuje diterpény amyril a germanicol. Ide o zložky, ktoré sú nebezpečné pre všetky domáce zvieratá. Všeobecne po konzumácii listov môže nastať silné podráždenie sliznice, zvracanie, krvavá hnačka, nízka teplota, poruchy srdcovej činnosti až smrť. Ak máte domáce zvieratá v byte, vianočnú hviezdu si radšej nekupujte.

Pryšec, teda vianočná hviezda, naozaj obsahuje jedovaté látky, ktoré môžu podráždiť sliznice a pokožku a môžu vyvolať bolesť brucha, hnačku alebo zvracanie. Nie je ale smrteľne jedovatá, to sa báť nemusíte. Aj tak je lepšie, ak ju v byte umiestnite tak, že na ňu nemôžu dočiahnuť malé deti ani domáce zvieratá.

Ak by  sa ale stalo, že dieťa napríklad odlomí a bude žuť jej list, nie je treba panikáriť. Zdravie a život ohrozujúca dávka je mnohonásobne väčšia, takže nemusíte volať záchranku. Dôležité je, aby dieťa veľa pilo, pre svoj pokoj môžete zavolať do Národného toxikologického informačného centra a konzultovať ďalší postup. Lekára oslovte ihneď v prípade, že máte alergické alebo chronicky choré dieťa, ktorého stav by sa mohol skomplikovať.

Ak šťava z vianočnej hviezdy postrieka kožu, dôkladne ju umyte, pokiaľ sa dostane do očí, treba ich vypláchnuť tečúcou vodou.

Súvisiace články