Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ako vyzerá váš moč? Jeho farba a vzhľad môže signalizovať viaceré choroby
Zdielať na

Ako vyzerá váš moč? Jeho farba a vzhľad môže signalizovať viaceré choroby

Pozrieť sa občas do toaôletnej misy, ako vyzerá váš moč, je dobrý nápad. Môže totiž mnohé napovedať o vašom zdavotnom stave.

Číry

Ak je váš moč číry, pravdepodobne ste v poriadku.Môžete však piť príliš veľa vody. To môže znížiť množstvo základných minerálov a solí tele, pretože priveľa vdy spôsbí chemickú nerovnováhu vo vašej krvi.

Bledožltý

Pravdepodobne ste zdraví a pijete dostatok vody, ak má vaše moč takúto farbu. Majte na pamäti, že stále môžete byť chorý, aj keď váš moč vyzerá normálne. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak cítite  bolesť, horúčku alebo iné nezvyčajné príznaky, najmä ak trvajú dlhšie ako niekoľko dní.

Tmavožltý

Môže to byť normálny moč, ale pravdepodobne budete musieť čo najskôr vypiť viac vody. Keď začnete moč byť žltkastohnedý alebo má jantárovú farbu, pravdepodobne ste dehydrovaní - alebo ste k tomu blízko.

Neónovožltý

Je váš moč taký žltý, že vyzerá ako neónové svetlo? Dôvodom môžu byť výživové doplnky. Ak ich beriete veľa, najmä vitamín B2, nazývaný aj riboflavín, môže farbu moču takto zmeniť. Niektoré doplnky môžu spôsobiť vážne problémy, ak ich užijete príliš veľa. Vždy informujte svojho lekára o akýchkoľvek doplnkoch, ktoré užívate. Môžu vám povedať, koľko - a čo je bezpečné - vziať.

Oranžový

Príliš veľa určitých živín, ako je vitamín C a karotén, môže spôsobiť túto farbu. Rovnako aj lieky ako fenazopyridín (na hyperaktivitu močového mechúra) alebo antibiotikum rifampicín. Keď máte ochorenie pečene, látka nazývaná bilirubín sa môže hromadiť v moči a sfarbiť ho do oranžova.

Svetlohnedý

Extrémne cvičenie alebo cvičenie vo veľmi horúcom alebo chladnom počasí môže narušiť svalové vlákna. To je rabdomyolýza. Odpad z tohto rozpadu svalstva zmení farbu moču na hnedastú alebo čajovú farbu. Svetlohnedý moč môže byť tiež príznakom vážnej dehydratácie. Iné stavy, ako je žltačka, Gilbertov syndróm (porucha pečene) a ochorenie alebo zlyhanie obličiek, môžu tiež zmeniť svetlohnedú farbu.

Tmavohnedý

Potraviny ako rebarbora môžu spôsobiť tmavohnedý moč, najmä ak ich jete veľa. Môže to byť tiež vedľajší účinok extrémneho cvičenia a signalizovať problémy s pečeňou alebo obličkami, ako je svetlohnedý moč. Niektoré antimalariká (chlorochín a primachín), antibiotiká (metronidazol a nitrofurantoín), metokarbamol (uvoľňujúce svaly) alebo laxatíva so sennou môžu tiež zafarbiť moč do tmavohneda.

Červený alebo ružový

Váš moč môže sčervenať alebo mať ružovkastý odtieň, ak konzumujete červené ovocie alebo zeleninu, ako je repa, rebarbora a čučoriedky. Krv môže tiež spôsobiť, že moč bude načervenalý. Baktérie Pseudomona, ktoré spôsobujú infekcie močových ciest, môžu tiež zafarbiť váš moč na červeno. Rovnako aj liek propofol.

Zelený

Dôvodom je zvyčajne potravinárske farbivo, ale môže to byť aj špargľa. Baktérie Pseudomona, ktoré spôsobujú infekcie močových ciest, môžu tiež zafarbiť moč na zeleno. Rovnako aj liek propofol.

Modrý

Testy, ktoré ukazujú, ako fungujú obličky a močový mechúr, používajú farbivá, ktoré menia frbu moču na modro. Lieky ako amitriptylín, indometacín, cimetidín a prometazín alebo močové analgetiká môžu tiež zmeniť farbu moču na modrú alebo modrozelenú. Familiárna benígna hyperkalcémia, tiež známa ako syndróm modrej plienky, je zriedkavá genetická porucha, ktorá tiež spôsobuje modrý moč.

Sivastý alebo biely

Vo vašom tele môže byť príliš veľa určitých bielkovín alebo minerálov, ako sú vápnik alebo fosfát. Môžete pociťovať bolesť, ak máte infekciu močových ciest alebo sa minerály hromadia v drobných kamienkoch, ktoré uviaznu vo vašich obličkách. Sú to obličkové kamene. Pite viac vody a zavolajte lekára, najmä ak máte zimnicu a horúčku.

Penivý

Ak sa to deje často, vo vašom tele môže byť príliš veľa bielkovín. Alebo môžete mať  problém s obličkami. Penivý moč môže tiež signalizovať infekciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie