Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čo hovoria nechty o vašom zdraví? Čo ak sú biele alebo zvlnené?
Zdielať na

Čo hovoria nechty o vašom zdraví? Čo ak sú biele alebo zvlnené?

Ak vám zarastajú nechty, robíte túto chybu

Vedeli ste, že vaše nechty môžu odhaliť poukázať na niektoré choroby? Biely nádych,zvlnenie či hrbolčeky môžu byť aj príznakom choroby v tele. Problémy s pečeňou, pľúcami a srdcom sa môžu tiež prejaviť na vašich nechtoch.

Bledé nechty

Biele nechty, tiež známe ako leukonychia, opisujú nechty, ktoré sú čiastočne alebo úplne biele. Biela farba môže byť výsledkom niekoľkých vecí, ako je trauma, anémia , diétne nedostatky, ochorenie srdca alebo obličiek alebo dokonca otrava.


Biele nechty

Ak sú nechty úplne biele, akoby ste ich natreli latexovou farbou, s tmavšími okrajmi, môže to znamenať problémy s pečeňou, ako je hepatitída. Prsty sú vtedy väčšinou žltkasté.

Žlté nechty

Jednou z najčastejších príčin žltých nechtov je plesňová infekcia. Keď sa infekcia zhorší, nechtové lôžko sa môže stiahnuť a nechty môžu zhrubnúť a drobiť sa. V zriedkavých prípadoch môžu žlté nechty naznačovať vážnejší stav, ako je závažné ochorenie štítnej žľazy, ochorenie pľúc, cukrovka alebo psoriáza .

Modravé nechty

Nechty s modrastým odtieňom môžu znamenať, že telo nedostáva dostatok kyslíka. Môže to naznačovať problém s pľúcami, ako je emfyzém. Niektoré srdcové problémy môžu byť spojené s modrastými nechtami.

Zvlnené nechty

Ak je povrch nechtu zvlnený alebo jamkovitý, môže to byť skorý príznak psoriázy alebo zápalovej artritídy.

Popraskané alebo rozštiepené nechty

Suché, lámavé nechty, ktoré často praskajú alebo sa štiepia, sú spojené s ochorením štítnej žľazy. Prasknutie alebo štiepenie v kombinácii so žltkastým odtieňom je pravdepodobnejšie spôsobené plesňovou infekciou.

Zapálené nechtové lôžka

Chronická paronychia je zápal, začervenanie, citlivosť a opuch kožných záhybov a tkanív obklopujúcich nechty. Zvyčajne je výsledkom pôsobenia dráždivých látok alebo alergénov, ale môže to byť spôsobené hubou Candida albicans, inými infekciami alebo psoriázou. Zvyčajne sa môže liečiť lokálnymi steroidmi.

Tmavé čiary pod nechtom

Toto sfarbenie nechtov sa nazýva melanonychia a je spôsobené pigmentom melanínom. Existuje niekoľko možných príčin vrátane rakoviny kože , infekcie alebo zranenia.

Ohryzené nechty

Hryzenie nechtov nemusí byť nič iné ako starý zlozvyk, no v niektorých prípadoch je to znak pretrvávajúcej úzkosti, ktorej by liečba mohla prospieť. Hryzenie nechtov môže byť tiež spojené s obsedantno-kompulzívnou poruchou. Ak nemôžete prestať, stojí za to prediskutovať to so svojím lekárom.

Nechty sú len jedným z príznakov

Hoci zmeny nechtov sprevádzajú mnohé stavy, tieto zmeny sú len zriedka prvým a už vôbec nie jediným príznakom. A mnohé abnormality nechtov sú neškodné - nie každý s bielymi nechtami má hepatitídu. Ak máte obavy kvôli vzhľadu nechtov, navštívte svojho lekára alebo dermatológa.

Súvisiace články

Najčítanejšie