Zatiahnuté
-1°
Bratislava
Emília
24.11.2024
Vedci: "Príjem vitamínu D „môže znížiť úmrtnosť na rakovinu v populácii až o 15 %“!
Zdielať na

Vedci: "Príjem vitamínu D „môže znížiť úmrtnosť na rakovinu v populácii až o 15 %“!

Poda vedcov príjem vitamínu D môže znížiť aj riziko rakoviny pľúc

Výsledky rozsiahlej vedeckej štúdie ukázali, že užívatelia doplnkov vitamínu D mali o 15 % nižšiu celkovú úmrtnosť na rakovinu a o 25 % nižšiu úmrtnosť na rakovinu pľúc v porovnaní s tými, ktorí doplnok neužívali.

Pravidelné užívanie doplnkov vitamínu D môže podľa vedcov znížiť úmrtnosť na rakovinu v populácii o 15 %. Údaje zhromaždené z UK Biobank-  online databáze lekárskych záznamov a záznamov o životnom štýle približne 500 000 Britov, naznačujú, že nedostatok vitamínu D súvisí so zvýšeným rizikom úmrtnosti na rakovinu – najmä v súvislosti s rakovinou čreva, žalúdka, prostaty a pľúc.

Výskumníci uviedli, že ich práca, publikovaná v Elsevier's European Journal of Cancer,  sa pridáva k dôkazom, že vitamín D môže mať ochranný účinok proti rakovine.

Zistenia nevysvetľujú, prečo sa to deje, tím však vyhlásil, že jednou z možností je, že doplnky vitamínu D môžu vyvolať protizápalové, antioxidačné a opravné mechanizmy poškodenia DNA, ktoré môžu prekaziť mutácie buniek umožňujúce rast nádorov.

Autor štúdie Ben Schottker, epidemiológ z Nemeckého centra pre výskum rakoviny, povedal: „Naše zistenia identifikovali štatisticky významný vzťah medzi nedostatkom vitamínu D a zvýšenou úmrtnosťou u niekoľkých druhov rakoviny.Tieto výsledky možno vysvetliť inými štúdiami, ktoré našli mechanizmy, ktorými vitamín D potláča rast rakoviny a metastázy."

Užívajte déčko

Vedci odporúčajú,aby dospelí a deti staršie ako štyri roky užívali počas celého roka denný doplnok obsahujúci 10 mikrogramov vitamínu D. V rámci štúdie sa vedci zamerali na údaje od viac ako 400 000 ľudí vo veku 40 až 69 rokov. Podrobné lekárske informácie získali prostredníctvom vzoriek krvi, moču a slín.. S účastníkmi robili krátky rozhovor a dotazník na hodnotenie spotreby vitamínu D, ako aj faktorov životného štýlu, ako je konzumácia alkoholu, fajčenie. Následné údaje o zdravotných výsledkoch sa zhromaždili prostredníctvom prepojení národného zdravotníckeho systému ako aj údajov o starostlivosti, údajov o skríningu rakoviny a registrov špecifických pre choroby. Za obdobie takmer 13 rokov zomrelo z účastníkov na rakovinu takmer 13 000 ľudí.

Výsledky ukázali, že väčšina skúmanej populácie mala buď nedostatok vitamínu D (21,1 %), alebo hranične nízke hladiny (34,4 %). Z ľudí zapojených do štúdie iba 4,1 % pravidelne užívalo doplnok vitamínu D a 20,3 % pravidelne užívalo multivitamín. Výsledky ukázali, že užívatelia doplnkov vitamínu D mali o 15 % nižšiu celkovú úmrtnosť na rakovinu a o 25 % nižšiu úmrtnosť na rakovinu pľúc v porovnaní s tými, ktorí doplnok neužívali.

Vedci tiež zistili, že ľudia s nedostatkom vitamínu D mali o 42 % zvýšenú úmrtnosť na rakovinu žalúdka, 27 % na črevá, 24 % na pľúca a 36 % na rakovinu prostaty. Medzitým sa zistilo, že pacienti s nedostatkom vitamínu D majú o 14 % zvýšenú úmrtnosť na rakovinu čriev a o 19 % vyššiu úmrtnosť na rakovinu pľúc. Vedci uviedli, že potenciál vitamínu D na zníženie úmrtnosti na rakovinu by sa mal ďalej skúmať v novom výskume.

Dr Jenna Macciochi, docentka imunológie na Univerzite v Sussexe, výskum komentovala: „Táto štúdia prispieva k rastúcemu počtu dôkazov o vitamíne D a rakovine. Vitamín D hrá viacero kľúčových úloh v imunitnom zdraví a imunitný systém je súčasťou obranného systému tela proti rakovine. Keďže miera rakoviny rastie a predstavuje vážny problém verejného zdravia, je užitočné lepšie pochopiť úlohu vitamínu D v prevencii rakoviny."

Alex Ruani, doktorandka na University College London a hlavná vedecká pedagogička na The Health Sciences Academy – ktorá nebola zapojená do štúdie, povedala, že presná dávka, ktorú účastníci užívali, nebola zistená a zníženie rizika nebolo rovnaké pre všetky druhy rakoviny. 

„Tento výskum neznamená, že užívanie doplnkov vitamínu D3 určite zníži vaše riziko úmrtia na rakovinu. Doplnky s vitamínom D môžu pomôcť s udržiavaním stálej hladiny vitamínu D, zatiaľ čo produkcia "déčka" zo slnečného žiarenia môže byť premenlivá a závisí od počasia, dennej doby, trvania expozície, pobytu vonku alebo vnútri, ochranného UV opaľovacieho krému a mnohých ďalších faktorov,"vysvetlila

Súvisiace články

Najčítanejšie