Polojasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Viete pomôcť človeku, ktorý sa dusí jedlom či vdýchnutým predmetom? Naučte sa Heimlichov manéver!
Zdielať na

Viete pomôcť človeku, ktorý sa dusí jedlom či vdýchnutým predmetom? Naučte sa Heimlichov manéver!

Ako pomôcť človeku, ktorý sa dusí jedlom alebo cudzím predmetom?

Americký lekár Henry Heimlich,ktorý zomrel v roku 2016 vo veku 96 rokov, vynašiel hmat, ktorý zachránil tisíce životov.Je pomerne jednoduchý a po krátkom zaškolení aj veľmi účinný.

Čo je Heimlichov hmat?

Pri Heimlichovom hmate sa vykonáva stláčanie v mieste medzi hrudnou kosťou a pupkom. Postavte sa tesne za postihnutého človeka. Jednu ruku zovrite v päsť a jej palcovú stranu priložte do miesta, ktoré ste si predtým určili (vyhmatali) ako bod stláčania. Dlaňou druhej ruky sa oprite o malíčkovú stranu päste a až päťkrát prudko zatlačte na bod v nadbrušku smerom dozadu a hore. Tlak vyvinutý cez brušnú stenu na útroby sa prenesie proti bránici, tá zatlačí na pľúca, kde vznikne tlak, ktorý môže posunúť cudzie teleso bližšie k hrtanu a uvoľniť ho do hltanu

Začnite s údermi medzi lopatky

Pozor, pri vykonávaní Heimlichovho hmatu môže dôjsť k zraneniam – poraneniu orgánov brušnej dutiny, odlomeniu mečovitého výbežku a podobne. Práve preto by sa mal robiť iba vtedy, keď postihnutý človek nie je schopný artikulácie, neodpovedá, či sa dusí, nie je schopný kašľa, buď nedýcha vôbec, alebo sa len pokúša o vdych, sípe.

Aj v týchto prípadoch treba ale najprv dusiaceho sa človeka päťkrát udrieť medzi lopatky. Pokiaľ uspejete, napríklad tretím úderom, okamžite údery ukončite. Až po neúspechu piateho úderu medzi lopatky je treba urobiť Heimlichov hmat – opäť sa robí až päťkrát. Striedajte vykonávanie úderov medzi lopatky s Heimlichovými hmatmi. Keď postihnutý startí vedomie,ihneď začnite s masážou srdca a ak je to možné aj k  dýchaniu z úst do úst.

Čo ak ide o dieťa? 

Ak sa dieťa dusí, predkloňte ho a päťkrát dieťa buchnite bočnou hranou dlane medzi lopatky. Ak sa predmet nedostane von, aplikujte tak ako u dospelého Heimlichov manéver. V závislosti od veku dieťaťa sa vykonáva Heimlichov hmat nasledovne:

  • Otočte dieťa chrbtom k sebe.
  • Mierne ho predkloňte.
  • Obíjmite ho rukami nad brucho.
  • Jednu ruku držte v pästi a druhou si päsť chyťte. 
  • V oblasti medzi rebrami a pupkom 5 - krát stlačte dnu smerom dozadu a hore.

Ak dusenie neprechádza, striedajte údery medzi lopatky so stláčaním brucha. Súčasne pri dosplých i deťoch volajte záchrannú zdravotnú pomoc o vykonaní Heimlichovho manévru treba človeka vyšetriť kvôli vnútorným zraneniam.

Najčítanejšie