Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prečo spermie plávajú spolu? Za víťazstvom jednej z nich je tímová práca!
Zdielať na

Prečo spermie plávajú spolu? Za víťazstvom jednej z nich je tímová práca!

Muži majú stále menej spermií čoraz horšej kvality.

Predpoklad, že vajíčko oplodňuje najrýchlejšia a najsilnejšia,teda "víťazná" spermia, je spochybnené. Nový výskum naznačil, že za úspešným oplodnením je vždy tímová práca.

Plávanie ženským reprodukčným traktom, ktorým sa mužské spermie pohybujú, je dlhé a náročné. A majú oveľa väčšiu šancu dostať sa k vajíčku, ak plávajú spolu v zhlukoch, uvádzajú výskumníci z North Carolina A&T State University a Cornell University.

Výskumníci pozorovali, že spermie plávajú spolu v skupinách, keď sa na ceste k vajíčku predierajú cez hustú, no elastickú tekutinu krčka maternice, maternice a vajíčkovodov 

Spermie, podobne ako húfy rýb, plávajú nezávisle, ale počas cesty sa pohybujú v skupine a občas vyjdú z nej von. Aby vedci zistili, či toto spoločné plávanie má nejaký skutočný biologický prínos, urobili experimenty s býčími spermiami, ktoré majú podobné vlastnosti ako ľudské spermie.

Tri výhody plávania spermií v skupine

Spermie boli umiestnené do zariadenia, ktoré napodobňovalo fyzické prostredie krčka maternice a maternice, a potom vedci testovali, ako spermie reagovali, keď zmenili vlastnosti tekutiny a prietoku. Objavili tri výhody pre spermie, ktoré cestujú v zhlukoch namiesto toho, aby sa na cestu vydávali samostatne.Svoje zistenia publikovali v časopise Frontiers in Cell and Developmental Biology .

1. Keď je tekutina statická, bez akéhokoľvek prietoku, spermie môžu efektívnejšie plávať v priamej línii, keď sú zoskupené.

2. Pri miernej úrovni toku pomáha zhlukovanie spermiám pri vzájomnom zosúladení, takže môžu plávať proti prúdu podobne ako kŕdeľ rýb plávajúcich proti prúdu.

3. Keď je tok najsilnejší, je menej pravdepodobné, že spermie budú unesené prúdom, ak plávajú spolu.

Objavy výskumníkov o pohybe spermií môžu byť použité na to, aby pomohli lepšie pochopiť, prečo sa spermie nedostanú k vajíčku  a ako môžu vedci zlepšiť šance na plodnosť u párov, ktoré sa snažia otehotnieť. Čím viac sa výskumníci dozvedia o tom, ktoré spermie sú najúspešnejšie pri dosiahnutí vajíčka, tým lepšie môžu tieto objavy aplikovať na technológiu asistovanej reprodukcie, aby pomohli ľuďom otehotnieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie