Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
14 zlozvykov, ktoré poškodzujú vaše zdravie. Skúste sa ich zbaviť
Zdielať na

14 zlozvykov, ktoré poškodzujú vaše zdravie. Skúste sa ich zbaviť

Archívna reportáž

Niektoré návyky poškodzujú zdravie, aj opaľovanie v soláriu či bez opaľovacieho krému.

Máte niekoľko zlyzvykov, ktorých sa neviete zbaviť? Niektoré z nich by ste si naozaj mali odpustiť, z dlhodobého hľadiska totiž poškodzujú vaše zdravie.

1/14 "Praskáte" s kĺbmi

Neobťažuje to len vašich priateľov a spolupracovníkov,nemusí to byť veľmi dobré ani pre vás. Látka nazývaná synoviálna tekutina umožňuje vašim kĺbom ľahký pohyb. Zvuk, ktorý vydávajú vaše kĺby, keď „praskajú“, vzniká, keď v tejto tekutine vzniknú malé bublinky. Ak to robíte stále, máte väčšiu pravdepodobnosť, že budete mať časom opuchnuté ruky a slabší úchop. Nezdá sa však, že by to zvýšilo riziko artritídy.

2/14 Hryziete si nechty

Nielenže to zle vyzerá, hryzenie nechtov môže poškodiť vaše zuby, ako aj pokožku okolo nechtového lôžka, čo môže viesť k infekcii. Môžete tiež častejšie dostať  infekčné ochorenie, keď si vkladáte do úst prsty, na ktorých sú často baktérie. Môže vám pomôcť,ak budete udržiavať nechty úhľadne upravené. Ak by príčinou vášho zlozvyku mohol byť stres, môžete napríkla uvoľňovacie cvičenie, aby ste ho zvládli. Porozprávajte sa so svojím lekárom.

3/14 Málo spíte

Ak nemáte dostatok spánku, ste unavení a môžete mať tiež vyššiu pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku, srdcových chorôb, cukrovky a depresie. Pre ľudí, ktorí málo spia, je ťažšie učiť sa a pamätať si veci. Nastavte si pravidelný spánkový režim a držte sa ho. A snažte sa spať 7-8 hodín za noc.

4/14 Púšťate si príliš hlasno zvuk v slúchadlách

Zvuk sa meria v decibeloch - bežná konverzácia je asi 60 decibelov. Pre istotu je najlepšie udržiavať hlasitosť v slúchadlách pod 75 (asi tak hlasno ako vysávač). A nepočúvať viac ako pár hodín v kuse. Ak ste často obklopení hlukom, s pribúdajúcim vekom je viac pravdepodobné, že stratíte sluch. Stáva sa to viac ako polovici ľudí vo veku 75 rokov. Strata sluchu u starších dospelých je spojená s poruchami myslenia a dokonca so stratou mozgového tkaniva.

5/14 Surfujete na internete pred spaním 

„Modré svetlo“, ktoré vyžarujú elektronické prístroje, ako sú telefóny, počítače a televízory, vám môže pokaziť spánok. A niektoré štúdie ukazujú, že príliš veľa akéhokoľvek nočného svetla môže súvisieť s rakovinou (najmä prsníka a prostaty), cukrovkou, obezitou a srdcovými chorobami. Pred spaním sa upokojte. Ak si chcete niečo prečítať, otvorte si knihu, nie internet na mobile. Vaša spálňa by mala byť tmavá a tichá, aby ste sa vyspali lepšie.

6/14 Dlho sedíte

Väčšina ľudí príliš veľa času na stoličkách. Časťou problému sú zamestnania, kde sa môžete celé hodiny hrbiť nad počítačom. To spomaľuje váš metabolizmus, čo znamená, že by ste mohli pribrať. Sedenie je tiež  spojené s ďalšími zdravotnými problémami vrátane srdcových chorôb. Existuje však jednoduché riešenie: Z času na čas vstaňte a pohnite sa. Aj 10-minútová prechádzka každý deň môže pomôcť.

7/14  Pijete príliš veľa

Muži, ktorí pijú viac ako 14 alkoholických nápojov týždenne - a ženy, ktoré si ich dajú viac ako sedem - majú väčšiu pravdepodobnosť ochorenia obličiek, pečene, tráviacich problémov, srdcových problémov, poškodenia kostí a dokonca aj niektorých druhov rakoviny. Štúdie ukázali, že mierne pitie – jeden nápoj denne pre ženy a dva denne pre mužov – môže znížiť riziko určitých srdcových ochorení. Ale ak nepijete alkohol, nie je to dôvod začať.

8/14 Jete príliš veľa 

Ak máte tento zlozvyk,  aj keď ide o zdravé jedlo, pravdepodobne priberiete. To môže viesť k srdcovým chorobám, cukrovke a vysokému krvnému tlaku a môže zvýšiť riziko určitých druhov rakoviny. Pred jedlom skontrolujte veľkosť porcií a nejedzte pri počítači či pri seldovaní televízie, aby ste presne vedeli, koľko toho zjete.

9/14  Jete príliš rýchlo

Ak do seba jedlo nahádžete, môžete mať pocit, že nie ste sýti  a zvýšiť pravdepodobnosť, že sa budete v priebehu dňa prejedať. Ak spomalíte, mohli by ste sa cítiť plnší aj s menším množstvom jedla, pretože vaše telo má šancu uvedomiť si, že ste jedli dosť. Môže vám pomôcť sústrediť sa, keď jete: Jedzte malé sústa a dobre ich požujte.

10/14 Nepoužívate zubnú niť

Umyli ste si zuby kefkou, nie je to dosť? Nie, musíte si vyčistiť aj medzizubné priestory, ak sa chcete zbaviť povlaku, lepkavého nánosu plného baktérií, ktorý spôsobuje zubný kaz. Príliš veľa plaku môže tiež viesť k ochoreniu ďasien, čo je vážny stav, ktorý je spojený s inými zdravotnými problémami, ako sú mŕtvica, srdcové choroby a cukrovka.

11/14 Jete nezdravé jedlo

Sladené nápoje, cukríky a napolitánky majú príliš veľa kalórií a málo výživných látok. Navyše majú vysoký glykemický index, takže všetok tento cukor sa vám dostane do krvi príliš rýchlo. Tieto druhy jedál sú spojené s vážnymi zdravotnými problémami, ako sú obezita, cukrovka a srdcové choroby. „Komplexné sacharidy“ s väčším množstvom vlákniny a výživy – celozrnné pečivo, ovocie a zelenina – sa dlhšie trávia, zasýtia hlad a dodajú vám energiu na dlhší čas. Súčasťou zdravej výživy majú byť aj „dobré“ tuky, ako sú orechy a semená.

12/14 Trávite priveľa času osamote

Nezáleží na tom, koľko ľudí poznáte alebo ako často ich vidíte – dôležité je, že sa cítite prepojení s ostatnými. Ak to neurobíte, je pravdepodobnejšie, že budete mať vysoký krvný tlak, depresiu, problémy s mozgom (ako je Alzheimerova choroba) a zápal. Ak sa cítite sami, znovu sa spojte s rodinou alebo priateľmi alebo si začnite niečo nové, čo zahŕňa iných ľudí-napríklad kolektívny šport

13/14 Fajčíte

Tento zlozvyk postihuje takmer každý orgán vo vašom tele. Môže viesť k srdcovým chorobám, rakovine, cukrovke, mŕtvici, bronchitíde, emfyzému a iným zdravotným problémom. Zvyšuje tiež riziko tuberkulózy, očných problémov a porúch imunity, ako je reumatoidná artritída. A ak trávite veľa času s niekým, kto fajčí, je pravdepodobnejšie, že budete mať astmu, srdcové choroby, rakovinu pľúc alebo mŕtvicu. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, ako prestať fajčiť.

14/14 Chodíte do solária

Jednoducho to nie je dobrý nápad. Ženy so svetlejšími vlasmi a kožou - ktoré majú rakovinu kože častejšie - tiež častejšie ako iné používajú soláriá, čo ešte viac môže zvýšiť riziko melanómu. A čím mladší ste, keď začnete s chodením do solárií, tým je pravdepodobnejšie, že ho dostanete. Samoopaľovacie nástreky a krémy sa vo všeobecnosti považujú za bezpečnejšiu alternatívu k opaľovaniu, pokiaľ sa používajú podľa pokynov. Dbajte na to, aby ste ich nevdychovali alebo neaplikovali na oblasti, ako sú pery, nos alebo ústa.

Súvisiace články

Najčítanejšie