Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
12 najšpinavých miest, kam sa deti dostanú. Na ktoré z nich si dať pozor?
Zdielať na

12 najšpinavých miest, kam sa deti dostanú. Na ktoré z nich si dať pozor?

Archívna reportáž

Umývanie rúk bráni chorobám

Hovorí sa, že čistota je pol života, a špina celý. Prehnaná hygiena naozaj nie je dobrá a môže podporiť vznik alergií u detí. Na druhej strane, nai niektorých miestach sa nachádza množstvo baktérií, ktoré môžu spôsobiť nebezpečné ochorenia. Ktoré to sú?

1/12 Držiak na zubnú kefku

Stojan na zubnú kefku je jedným z najšpinavších miest vo vašej domácnosti. Ak je v blízkosti toaleta, je to ešte horšie. Splachovanie vystrekuje do vzduchu oblak špinavých kvapiek vody. Ak chcete držiak na kefky vyčistiť, dajte ho do umývačky riadu na vysokoteplotný cyklus alebo ho umyte raz týždenne v horúcej vode a potom použite dezinfekčnú utierku.

2/12 Pelechy domácich zvierat

Domáce zvieratá a deti sú prirodzení kamaráti. Ale zvieratá môžu prenášať baktérie, vírusy a parazity na deti prostredníctvom ich výlučkov, slín alebo čiastočiek kože. Hračky a misky pre domáce zvieratá môžu byť zdrojom koliformných baktérií – rodiny nebezpečných baktérií, ktoré zahŕňajú salmonelu a E. coli . Deti by si mali vždy umyť ruky po dotyku domácich zvierat alebo ich hračiek, riadu alebo jedla. A áno, mali by sa vyhýbať "bozkom" domácich miláčikov.

3/12 Dvory

Áno, baktérie v špine na zemi môžu byť dobré pre budovanie imunity detí, hovoria odborníci. Dajte si však pozor na niektoré nebezpečenstvá. Nenechajte ich hrať sa na dvore so zvieracím trusom. Uistite sa, že sú zaočkované proti tetanu,aby ich neohrozili žiadne rezné rany  a škrabance.

4/12 Chladničky 

Otvorené koreniny, deravé balenie mäsa, pokazené mlieko – v chladničke môže na deti číhať veľa infikovaných potravín. Salmonella, campylobacter a norovírus, ktoré môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť a hnačku, sú bežné kuchynské baktérie. Aby boli deti v bezpečí, správne skladujte potraviny, ktoré sa ľahko pokazia. Pravidelne tiež umývajte a dezinfikujte steny a police chladničky.

5/12  Miesta, kde sú zvieratá

Zoologické záhrady, vzdelávacie farmy a  výstavy, kde sa deti môžu dostať do blízkosti zvierat, sú skvelými miestami na učenie. Sú však tiež ideálnym miestom na šírenie baktérií. Ohrozené sú najmä malé deti. Nedovoľte deťom brať jedlo, nápoje, dojčenské fľaše, cumlíky alebo hračky do priestorov pre zvieratá. Uistite sa, že si umývajú ruky aj po dotyku zvierat.

6/12 Podlahy

V dôsledku rozliateho jedla, mastnoty a pohybu ľudí a domácich zvierat môžu byť podlahy v kuchyni špinavé miesta na hranie. Ale aj iné podlahy môžu byť špinavé. Koberce a tvrdé podlahy sú domovom roztočov, plesní, čiastočiek jedla, vonkajšej špiny a dokonca aj kúskov hmyzu. Tie môžu vyvolať alergie a astmatické záchvaty. Huby, ktoré spôsobujú atletickú nohu a lišaj, sa môžu skrývať aj na úrovni zeme.

7/12  Stojatá voda

Stojatá voda je lákavým miestom na hranie, či už je to jazierko, vedro dažďovej vody alebo mláka v pneumatike po búrke. Je to však tiež živná pôda pre plesne, plesne, baktérie a hmyz, ako sú komáre, ktoré môžu prenášať rôzne choroby.

8/12 Škola

Jedna štúdia našla viac baktérií na fontánkach na pitnú vodu na chodbách škôl, ako na záchodových doskách. Ďalším špinavým miestom boli plastové jedálenské podnosy. Vedci však tiež tvrdia, že každodenné používanie dezinfekčných prostriedkov na ruky a dezinfekcie stolových počítačov a mobilov znižujú absenciu žiakov základnej školy z dôvodu choroby na polovicu.

9/12 Šatňa 

Deti v škole alebo na tréningoch sú najvýkonnejšími prenášačmi vší -  zvyčajne prostredníctvom priameho kontaktu. Je to menej bežné, ale deti môžu šíriť vši aj zdieľaním čiapok, hrebeňov, alebo oblečenia v šatniach. Niektoré školy preto preventívne dezinfikujú šatňové háčiky a kóje a nechávajú deti ukladať si čiapky len do vreciek kabátov alebo rukávov.

10/12 Pieskovisko

Verejné pieskovisko  obsahuje viac ako len piesok. Štúdia z roku 2010 zistila, že pieskoviská majú najvyššiu úroveň baktérií na ihriskách. Pochádzajú zo zvierat (ako sú mačky a mývaly), ako aj z ľudských slín, rúk, jedla a plienok. Nie všetky baktérie sú škodlivé, ale keď ich máte toľko na jednom mieste, niektoré pravdepodobne áno.

11/12 Nákupné centrá

Nie je žiadnym prekvapením, že na deti v klimatizovaných nákupných centrách čakajú najrôznejšie mikróby, najmä počas  chrípkovej sezóny. Štúdie ukazujú, že držadlá eskalátorov, tlačidlá výťahov a bankomaty sú obľúbenými miestami pre baktérie, pretože sa pravidelne nečistia. Pomôcť môže umývanie rúk, ale umyte ich naozaj dôkladne. Umývadlá a kohútiky na verejných toaletách tiež obsahujú baktérie.

12/12 Deti samotné

Od vyberania nosa a utierania do rukáva až po hryzenie nechtov- deti robia veci, ktoré šíria baktérie. A väčšina z nich si neumýva ruky tak často a tak dobre, ako by mali. Umývanie rúk je však "prvou líniou" obrany proti prechladnutiu, chrípke, COVID-19 a iným nákazlivým chorobám.

Ako si umývať ruky?

Povzbudzujte deti,aby si umývali ruky predtým, ako idú jesť,  po tom, čo použijú toaletu, kýchnu, kašlú alebo smrkajú. Naučte deti mydliť si ruky a používať teplú vodu. Umývajte im ich aspoň asi 20 sekúnd, vtierajte medzi prsty, pod nechty a na chrbty rúk. Dezinfekčné prostriedky na ruky s minimálne 60% obsahom alkoholu sú dobrou voľbou, no neodstránia viditeľné nečistoty a pri prehltnutí môžu vášmu dieťaťu spôsobiť nevoľnosť. Používajte preto mydlo a vodu vždy, keď môžete.

Čistiť alebo dezinfikovať?

Čistenie pracovných dosiek, podláh a iných povrchov v domácnosti obyčajným mydlom a vodou môže odstrániť viditeľné nečistoty. Ale dezinfekcia týchto povrchov napríklad bielidlami alebo roztokmi peroxidu vodíka ničí baktérie. Väčšina dezinfekčných prostriedkov funguje najlepšie, keď môžu pôsobiť na povrchu aspoň minútu. Môžete si kúpiť čistiace prostriedky alebo si ich môžete vyrobiť doma. Zmes 1 šálky bielidla v 5 litroch vody zabije veľa baktérií v domácnosti. Potom povrch opláchnite a nechajte uschnúť na vzduchu.

Súvisiace články