Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Býva vám nevoľno pri cestovaní? Týchto 10 vecí vám pomôže
Zdielať na

Býva vám nevoľno pri cestovaní? Týchto 10 vecí vám pomôže

Archívna reportáž

Nevoľnosť môže byť komplikáciou pri dlhom cestovaní.

Kinetóza čiže cestovateľská nevoľnosť, predtým známa ako morská choroba, je súbor nepríjemných príznakov, ktoré môžu citlivým ľuďom znepríjemniť cestovanie dopravnými prostriedkami Prečo kinetóza postihuje iba niekoho? Možno nepríjemnej nevoľnosti predísť? Prípadne ako sa na ňu pred cestovaním pripraviť?

Prečo kinetóza vzniká?

Kinetózu vyvolávajú nízkofrekvenčné vibrácie, teda kývanie telom. Veľmi často vtedy, ak je kývanie telom súčasne dvoma rôznymi smermi – horizontálne a vertikálne, čo sa často deje práve pri cestovaní autom, autobusom či lietadlom.. Každý organizmus má niekoľko rôznych centier, ktoré tieto pohyby registrujú a vyhodnocujú. 

Sú to rovnovážne a zrakové ústrojenstvo, proprioreceptory v končatinách a v žalúdku, ktoré vysielajú do mozgovej kôry vnímané informácie. Ak sú tieto podnety vo vzájomnom rozpore, nedochádza v mozgovej kôre k zhode informácií a začína podráždenie a rozvoj nevoľnosti. Mnohé faktory môžu podráždenie zlepšiť alebo naopak zhoršiť. Sú to vek, duševný stav, bolesť, stres, ba dokonca skúsenosti s kinetózou.

Kinetóza postihuje v priemere 5% cestovateľov, najčastejšie deti od 2 do 12 rokov a ženy, predovšetkým počas menštruácie alebo tehotenstva. Citlivejší na rozvoj kinetózy sú ľudia trpiaci migrénami.

Čo sa pri kinetóze deje?

Prvým signálom môže byť porucha rovnováhy a bolesť hlavy, ich príčinou je podráždenie mozgových centier. Nasleduje nauzea, teda nevoľnosť s nutkaním na zvracanie a zvracanie. S tým môže súvisieť nadmerné slinenie, bledosť, studený pot, časté zívanie a ospalosť. Niektorí ľudia trpia závratmi. Tepová aj dychová frekvencia môže byť zrýchlená. Kinetóza sa môže prejavovať aj nadmernou precitlivenosťou na pachy a zvuky.

U malých detí, ktoré svoje pocity zle popisujú slovami, sa môže objaviť mrzutosť, plačlivosť, studený pot, zívanie, odmietanie obľúbených pochutín a zvracanie.

 Dá sa kinetóza liečiť? 

Kinetózu v zásade nemožno liečiť, ale možno niekoľkými spôsobmi zmierniť jej nepríjemné prejavy. Pred rozvojom kinetózy môžu pomôcť liečivá dostupné bez lekárskeho predpisu a doplnky stravy. Podávajú sa 15 – 60 minút pred cestovaním a obvykle platí, čím skôr je liek pred nástupom nevoľnosti podaný, tým rýchlejší efekt prináša bez nutnosti navyšovania dávky. V lekárni sa vždy poraďte, ktorý z uvedených prípravkov je pre vaše potreby najvhodnejší a ako ho užívať.

10 opatrení, ak vám býva nevoľno pri cestovaní

  • V dopravnom prostriedku seďte v smere jazdy a pozerajte sa dopredu.
  • Pri cestovaní sa usaďtediť do najmenej pohybujúcich sa častí dopravného prostriedku (v aute, autobuse alebo v lietadle sú výhodnejšie miesta vpredu, pri cestovaní loďou naopak stredný sektor, optimálne v úrovni hladiny).
  • Pri jazde sledujte horizont či iný vzdialený nepohyblivý predmet, alebo majte oči zatvorené.
  • Nehýbte hlavou,môžete napríklad využiť hlavovú opierku, urobte si pohodlie.
  • Pred jazdou zjedzte niečo ľahké, necestujte hladní ani prejedení,
  • Pri jazde nefajčite, nejedzte, nepite alkohol,nečítajte si ani nepozerajte videá 
  • Zaistite dostatočný prísun čerstvého vzduchu (otvorte okienko, nastavte ventilátor).
  • U detí sa vyvarujte otázok typu „Nebolí ťa bruško?" alebo „Nie je ti zle?". Radšej sa snažte pozornosť dieťaťa od nepríjemných pocitov odvrátiť  a zaujať ho niečím – napríklad rozprávaním rozprávky, slovnej hry, spievaním pesničiek.
  • S deťmi môže byť výhodné plánovať cestovanie na večer alebo cez noc, keď je pozornosť znížená alebo keď dieťa spí.
  • Ak už vám je nevoľno a je to možné, zastavte a urobte si čas na krátku prechádzku. Príznaky zvyčajne ľahko vymiznú, ak sa skončí situácia, ktorá dráždi mozog. Prestávky robte pravidelne, ideálne každé dve hodiny.

Najčítanejšie