Jasno
26°
Bratislava
Adolf
17.6.2025
Počet prípadov rakoviny pečene kvôli jej stukovateniu rastie. Vedci poznajú spôsob, ako tomu zabrániť
Zdielať na

Počet prípadov rakoviny pečene kvôli jej stukovateniu rastie. Vedci poznajú spôsob, ako tomu zabrániť

Mastné jedlo, sladkosti- naša pečeň nie je na takúto stravu stavaná a postupne to vedie k nealkoholickému stukovateniu pečene a jej cirhóze. Posleným štádiou cirhózy pečene je zhubný nádor pečene, a počet prípadov tohto ochorenia rastie. Vedci však už vedia, ako pečeň pred stukovatením ochrániť. No

Nový výskum identifikoval spôsob, ako brániť rozvoju stukovatenia pečene , často spôsobenému stravou s vysokým obsahom tuku a cukru, do rakoviny pečene .

Pomôžu antioxidanty

V súčasnosti neexistujú žiadne účinné liečebné postupy na zastavenie rozvoja stukovatenia pečene až do rakoviny pečene, a to najmä kvôli tomu, že zatiaľ dostatočne nepoznáme mechanizmy, ktoré súvisia s týmto procesom. Výskumníci z Glasgow Caledonian University, Cancer Research UK Scotland Institute a Francis Crick Institute už predtým identifikovali gén p53, ktorý potláča nádory, ako kľúčový pre ochranu pečene pred toxínmi.Teraz zistili, že p53 tiež chráni pečeň pred škodlivými účinkami stravy s vysokým obsahom tukov a cukru prostredníctvom génu nazývaného TIGAR. TIGAR pôsobí ako antioxidant a detoxikuje lipidy v stukovatení pečene.
Odborníci uviedli, že je zrejme možné vyvinúť antioxidačná terapia, ktorá by napodobňovala ochrannú reakciu p53 a TIGAR, čo by zabránilo rozvoju niektorých kľúčových znakov stukovatenia pečene.

Dr. Timothy Humpton, ktorý vedie „laboratórium pečeňového p53“ na Glasgow Caledonian University, povedal: „Tento výskum preukázal kľúčovú úlohu p53 a TIGAR v ochrane pred rozvojom ochorenia pečene do rakoviny pečene. A práca s antioxidantmi by mohla pomôcť verne napodobniť ich fungovanie pri ochrane pečene. Mnoho ľudí si stále neuvedomuje, že zlá strava plná tukov a cukru a nedostatok pohybu môžu v skutočnosti spôsobiť stukovatenie pečene, ktoré môže viesť k rakovine pečene, takže nie sú to len ľudia, ktorí pijú alkohol, ktorí sú naň náchylní.“

Súvisiace články

Najčítanejšie