Počet prípadov rakoviny pečene kvôli jej stukovateniu rastie. Vedci poznajú spôsob, ako tomu zabrániť
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Mastné jedlo, sladkosti- naša pečeň nie je na takúto stravu stavaná a postupne to vedie k nealkoholickému stukovateniu pečene a jej cirhóze. Posleným štádiou cirhózy pečene je zhubný nádor pečene, a počet prípadov tohto ochorenia rastie. Vedci však už vedia, ako pečeň pred stukovatením ochrániť. No
Nový výskum identifikoval spôsob, ako brániť rozvoju stukovatenia pečene , často spôsobenému stravou s vysokým obsahom tuku a cukru, do rakoviny pečene .
Pomôžu antioxidanty
V súčasnosti neexistujú žiadne účinné liečebné postupy na zastavenie rozvoja stukovatenia pečene až do rakoviny pečene, a to najmä kvôli tomu, že zatiaľ dostatočne nepoznáme mechanizmy, ktoré súvisia s týmto procesom. Výskumníci z Glasgow Caledonian University, Cancer Research UK Scotland Institute a Francis Crick Institute už predtým identifikovali gén p53, ktorý potláča nádory, ako kľúčový pre ochranu pečene pred toxínmi.Teraz zistili, že p53 tiež chráni pečeň pred škodlivými účinkami stravy s vysokým obsahom tukov a cukru prostredníctvom génu nazývaného TIGAR. TIGAR pôsobí ako antioxidant a detoxikuje lipidy v stukovatení pečene.
Odborníci uviedli, že je zrejme možné vyvinúť antioxidačná terapia, ktorá by napodobňovala ochrannú reakciu p53 a TIGAR, čo by zabránilo rozvoju niektorých kľúčových znakov stukovatenia pečene.
Dr. Timothy Humpton, ktorý vedie „laboratórium pečeňového p53“ na Glasgow Caledonian University, povedal: „Tento výskum preukázal kľúčovú úlohu p53 a TIGAR v ochrane pred rozvojom ochorenia pečene do rakoviny pečene. A práca s antioxidantmi by mohla pomôcť verne napodobniť ich fungovanie pri ochrane pečene. Mnoho ľudí si stále neuvedomuje, že zlá strava plná tukov a cukru a nedostatok pohybu môžu v skutočnosti spôsobiť stukovatenie pečene, ktoré môže viesť k rakovine pečene, takže nie sú to len ľudia, ktorí pijú alkohol, ktorí sú naň náchylní.“