Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Japonská biotechnologická firma používa malé červy na testovanie rakoviny pankreasu
Zdielať na

Japonská biotechnologická firma používa malé červy na testovanie rakoviny pankreasu

Archívna reportáž

Rakovinu pankreasu skúmajú vedci na celom svete.

TOKIO (Reuters) - Japonská biotechnologická firma tvrdí, že vyvinula prvý skorý skríningový test na svete na rakovinu pankreasu pomocou silného čuchu malých červov. Spoločnosť Hirotsu Bio Science tento mesiac spustila svoj test N-NOSE plus Pancreas, ktorý sa predáva priamo spotrebiteľom v Japonsku s cieľom priniesť test do Spojených štátov do roku 2023.

Používatelia posielajú vzorku moču cez špeciálne poštové vrecko do laboratória, kde sa vloží do Petriho misky s druhom háďatiek. Tvory, vedecky známe ako C. elegans, majú čuchové zmysly oveľa výkonnejšie ako psy, tvrdí spoločnosť, a dokážu zacítiť rakovinové bunky. To robí z 1-milimetrových zvierat silný diagnostický nástroj, hovorí zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Takaaki Hirotsu, ktorý ich skúma už 28 rokov.

"Čo je veľmi dôležité pri včasnom odhalení rakoviny, je schopnosť háďatiek vycítiť veľmi stopové množstvá," povedal Hirotsu pre agentúru Reuters. "A keď na to príde, myslím si, že stroje nemajú šancu proti schopnostiam, ktoré majú živé organizmy."

Spoločnosť Hirotsu Bio spustila svoj prvý spotrebiteľský test N-NOSE v januári 2020. Výrobcovia tvrdia, že dokáže zistiť, či sú používatelia vystavení vysokému riziku rakoviny alebo nie. Pôvodný test absolvovalo približne 300 000 ľudí, pričom približne 5 % až 6 % dostalo vysoko rizikové hodnoty.

V najnovšej verzii spoločnosť upravila genetický kód háďatiek tak, aby v miske zacítili rakovinové bunky pankreasu a odplávali od vzoriek. Hirotsu Bio začal s rakovinou pankreasu kvôli jej náročnej diagnostike a rýchlom rozvoji príznakov, ktoré vedú v skorom čase ku smrti. V najbližších rokoch spoločnosť očakáva zavedenie cielených testov na rakovinu pečene, ako aj rakovinu krčka maternice a prsníka.

Súprava na testovanie pankreasu stojí až 70 000 jenov (505 dolárov), čo je pomerne drahé na diagnostický test v Japonsku, ktoré má znárodnený systém zdravotnej starostlivosti a pevné ceny liekov a procedúr. Vysoká cena spolu s televíznymi reklamami, ktoré používajú obrázky červov a pankreasu, sú súčasťou procesu budovania značky, povedal Hirotsu a dodal, že cena môže klesnúť, keď spoločnosť bude zvyšovať zisk. Niektorí lekári tento priamy prístup k spotrebiteľom kritizovali a pochybovali o medicínskej užitočnosti výsledkov.

Masahiro Kami, vedúci think-tanku Medical Governance Research Institute v Tokiu, povedal, že falošne pozitívne prípady môžu výrazne prevyšovať skutočné prípady rakoviny pankreasu, takže výsledky sú „nepoužiteľné“. Spoločnosť odpovedá, že presnosť N-NOSE obstojí v porovnaní s inými diagnostickými testami a tento test je určený ako nástroj včasného skríningu, ktoré môžu viesť pacientov k skoršiemu ďalšiemu testovaniu a liečbe.

Hoci háďatká študuje už desaťročia a tvoria základ jeho spoločnosti, Hirotsu hovorí, že k týmto tvorom nemá nijaký zvláštny vzťah.

"Mám pocit, že musím dať odpoveď, že milujem háďatká a zdajú sa mi roztomilé, ale vôbec to tak nie je," povedal. Naozaj ich považujem len za výskumný rmateriál, a nič viac."

Súvisiace články