Vedci: Pozor na jedlá s pridaným cukrom. Zvyšujú riziko vzniku obličkových kameńov
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Konzumácia potravín s pridanými cukrami – ako sú nealkoholické nápoje, zmrzlina a koláče – môže podľa vedcov zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov.Výskumníci však tvrdia, že je potrebný ďalší výskum,aby zistili, prečo sa to deje.edci zistili, že ľudia v USA s najvyšším príjmom pridaných cukrov mali takmer o 40 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov.
Vedci zistili, že ľudia v USA s najvyšším príjmom pridaných cukrov mali takmer o 40 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov. Poukázali však na to, že ich štúdia, publikovaná v časopise Frontiers, neukazuje, ako presne pridané cukry zvyšujú riziko obličkových kameňov. Vedúci autor Dr Shan Yin, výskumník z Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College, Nanchong, Čína , povedal: „Naša štúdia je prvou štúdiou, ktorá uvádza súvislosť medzi konzumáciou pridaného cukru a obličkovými kameňmi. Naznačuje, že obmedzenie príjmu pridaného cukru môže pomôcť zabrániť tvorbe obličkových kameňov."
Podľa Britskej asociácie urologických chirurgov jeden z 11 ľudí dostane počas života obličkový kameň. Medzi známe rizikové faktory patrí obezita, zápalové ochorenie čriev, cukrovka a pacientami sú zvyčajne dospelí muži. Pre štúdiu Dr Yin a kolegovia analyzovali údaje od viac ako 28 000 ľudí, ktorí boli súčasťou prieskumu amerického národného prieskumu zdravia a výživy (NHANES).
Výrazne vyššie riziko
Denný príjem pridaných cukrov každej osoby bol odhadnutý z ich vlastnej spotreby jedla a nápojov. Vedci uviedli, že ľudia, ktorí prijali viac ako 25 % svojej celkovej energie z pridaných cukrov, mali o 88 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov ako tí, ktorí mali menej ako 5 % celkovej energie z pridaných cukrov.
Výsledky tiež ukázali, že ľudia pod úrovňou chudoby mali väčšiu pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov, keď boli vystavení väčšiemu množstvu pridaných cukrov, ako ľudia na úrovni chudoby alebo mierne nad ňou.
Dr Yin povedal: „Na podrobné preskúmanie súvislosti medzi pridaným cukrom a rôznymi chorobami alebo patologickými stavmi sú potrebné ďalšie štúdie. Napríklad, aké typy obličkových kameňov sú najviac spojené s príjmom pridaného cukru. O koľko by sme mali znížiť spotrebu pridaných cukrov, aby sme znížili riziko tvorby obličkových kameňov? Naše zistenia však už teraz ponúkajú cenné poznatky pre ľudí, ktorí produkujú priemyselne spracované potraviny."