Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
13 príznakov rakoviny, ktoré by ste si mali nechať skontrolovať hneď
Zdielať na

13 príznakov rakoviny, ktoré by ste si mali nechať skontrolovať hneď

Rakovina hrubého čreva sa vyvíja roky, dá sa zistiť včas vďaka prevencii.

Podľa prieskumu až takmer polovica dospelých s možnými príznakmi rakoviny nekontaktuje lekára do 6 mesiacov!

Každý vie, že čím skôr sa rakovina odhalí, tým väčšia je šanca na prežitie. Nový výskum však zistil, že polovica dospelých vo Veľkej Británii s možným príznakom rakoviny nekontaktuje svojho praktického lekára do šiestich mesiacov. Prieskum YouGov , ktorého sa zúčastnilo 2 468 ľudí pre Cancer Research UK (CRUK), zistil, že len 48 percent ľudí, ktorí zaznamenali vážny varovný príznak ako je nevysvetliteľná strata hmotnosti, či nová alebo nezvyčajná hrčka, kontaktovalo svojho praktického lekára do pol roka.

„Možno si myslíte, že takéto symptómy ako je vykašliavanie krvi alebo nevysvetliteľné krvácanie, je ťažké ignorovať, ale tento výskum ukazuje, že mnohí to robia,“ hovorí Dr. Julie Sharp, lekárka z CRUK.

Ak nepoviete lekárovi o nezvyčajných zdravotných zmenách, môže to znížiť šance na včasnú diagnostiku rakoviny. Pri diagnostikovaní v prvom štádiu – v najskoršom štádiu – viac ako deväť z 10 (92 %) ľudí prežije s rakovinou hrubého čreva päť alebo viac rokov. Ak je však človek diagnostikovný v štrtom, poslednom štádiu, päť rokov prežije iba jeden z desiatich.

Každý človek, ktorý má niektorý z nasledujúcich príznakov, by ich mal okamžite skontrolovať lekárom. Vo väčšine prípadov nejde o rakovinu, ale ak áno, včasné zistenie ochorenia môže znamenať významný rozdiel vo vašej prognóze a možno vám aj zachrániť život.

13 varovných príznakov rakoviny

1. Nevysvetliteľná bolesť

Bolesť je znakom toho, že niečo nie je v poriadku, a hoci väčšinou sama zmizne, ak pretrváva, je dôležité dať si to skontrolovať. S pribúdajúcim vekom máme čoraz častejšie občasné bolesti. Ale nevysvetliteľná bolesť môže byť znakom niečoho vážnejšieho."

2. Silné nočné potenie

Existuje veľa dôvodov, prečo sa môžete v noci potiť, vrátane infekcií, niektorých liekov alebo ppočas prechodu cez menopauzu. Veľmi silné, zmáčavé nočné potenie však môže byť aj príznakom niekoľkých druhov rakoviny, vrátane leukémie a lymfómu.

3. Nevysvetliteľná strata hmotnosti

Samozrejme, existuje veľa iných dôvodov na nevysvetliteľnú stratu hmotnosti ako rakovina, vrátane problémov s črevami a štítnou žľazou. Hoci malé zmeny hmotnosti v priebehu času sú normálne, ak schudnete znateľné množstvo hmotnosti bez toho, aby ste sa o to pokúsili, mali by ste to povedať svojmu lekárovi.

4. Nezvyčajné hrčky alebo opuchy

Hrčky sú jedným z najznámejších symptómov rakoviny, a hoci ich môže spôsobiť mnoho menej závažných problémov, ako je napríklad zranenie, pretrvávajúce hrčky alebo opuchy v akejkoľvek časti tela vrátane krku, podpazušia, žalúdka, slabín, hrudníka, pŕs alebo semenníkov, treba brať vážne.

5. Únava

Únava môže byť, samozrejme, spôsobená mnohými vecami, vrátane stresu, autoimunitných problémov alebo jednoducho problémov so spánkom. Ak sa však bez jasného dôvodu cítite unavení, môže to byť znakom toho, že niečo nie je v poriadku.

6. Nevysvetliteľné krvácanie

Nevysvetliteľné krvácanie pri stolici, vracaní, vykašliavaní krvi alebo akékoľvek nevysvetliteľné krvácanie z pošvy medzi menštruáciami, po sexe alebo po menopauze by mal skontrolovať lekár. Krv môže vyzerať červená, hnedá alebo dokonca čierna. Takéto krvácanie môže byť často spôsobené niečím oveľa menej závažným ako rakovina-napríklad vnútronými hemoroidmi aebo polypom na sliznice maternice, ale vždy by ste to mali nahlásiť svojmu lekárovi.

7. Kožné zmeny

Môžu zahŕňať ranku, ktorá sa nehojí, nové materské znamienko alebo zmeny veľkosti, tvaru alebo farby materského znamienka, plus chrasty, svrbenie alebo krvácanie. Pozrite sa, čo lekári nazývajú kontrolný zoznam ABCDE, ktorý vám pomôže odhaliť kľúčové zmeny. Okrem toho, že každú nezvyčajnú zmenu na koži alebo nechte by mal skontrolovať lekár.

8. Tráviace a stravovacie problémy

Problémy vrátane ťažkostí s prehĺtaním, nezvyčajné pálenie záhy alebo poruchy trávenia alebo strata chuti do jedla môžu byť príznakmi rakoviny, hoci môžu byť spôsobené aj mnohými inými vecami, vrátane gastroezofageálneho refluxu, žalúdočných vredov alebo jednoducho po zjedení pikantného jedla. Ale problémy s prehĺtaním, ktoré nezmiznú, môžu byť príznakom rakoviny hlavy a krku a pretrvávajúce tráviace ťažkosti, ktoré nemožno vysvetliť, môžu byť príznakom mnohých druhov rakoviny vrátane rakoviny pankreasu, žalúdka a pažeráka.

Strata chuti do jedla je tiež znakom mnohých rôznych druhov rakoviny a hoci môže nastať z mnohých rôznych dôvodov – porozprávajte sa so svojím lekárom, ak ste si všimli, že nie ste taký hladný ako zvyčajne a nezlepšuje sa to.

9. Zachrípnutý hlas, kašeľ alebo dýchavičnosť

Je naozaj bežné, že máte zachrípnutý hlas, ak ste prechladli, ale ak ste zachrípnutý dlhšie ako tri týždne, mali by ste navštíviť lekára, pretože je to možný príznak rakoviny hrdla. Podobne ak máte nevysvetliteľný kašeľ, ktorý nezmizne do niekoľkých týždňov alebo sa zhorší, môže to byť príznak rakoviny pľúc, a ak sa zadýchate viac ako zvyčajne, povedzte to svojmu lekárovi. Môže súvisieť len s infekciou alebo inými problémami so srdcom alebo pľúcami, môže to však byť aj príznak rakoviny.

10. Zmeny vyprázdňovania

Ak zaznamenáte zmenu vo vyprázdňovaní, vrátane zápchy, riedkej či častejšej stolice, máte problémy s močením, ako napríklad potrebu ísť častejšie alebo okamžite, ak pociťujete bolesť pri močení alebo nemôžete močiť, keď to potrebujete, alebo ak máte v moči č stolivi krv, mali by ste navštíviť lekára. Tieto príznaky môžu byť znakom rakoviny čreva alebo močového mechúra, všetky však môžu byť spôsobené inými stavmi ako rakovina, ale najlepšie je nechať si ich skontrolovať."

11. Pretrvávajúci vred v ústach

Hoci vriedky v ústach sú bežné, najmä keď ste vyčerpaní, zvyčajne sa zlepšia do dvoch týždňov. Ale vred, červená alebo biela ranka, ktorá sa po troch týždňoch nezahojí, by mala byť nahlásená lekárovi alebo zubárovi.

12. Nezvyčajné zmeny prsníkov

Nie je to len hrčka, ktorá môže byť príznakom rakoviny prsníka – dávajte si pozor na akúkoľvek zmenu veľkosti, tvaru alebo pocitu na prsníku, alebo akékoľvek kožné zmeny, začervenanie alebo bolesť v prsníku. Tekutina - ktorá môže byť zafarbená krvou - vytekajúca z bradavky môže byť tiež znakom rakoviny.

13. Pretrvávajúce nadúvanie

Nadúvanie je ďalším príznakom, ktorý je veľmi častý, a zvyčajne nie je vážny. Avšak, hoci je bežné zažiť nafúknutie brucha, ktoré prichádza a odchádza, ak sa väčšinu dní cítite nafúknutí, aj keď je to prerušované, porozprávajte sa so svojím lekárom. Nadúvanie môže byť príznakom niekoľkých druhov rakoviny, najmä však rakoviny vaječníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie