Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Príčina záhadných zápalov pľúc v Argentívne odhalená: Je to zriedkavá baktéria
Zdielať na

Príčina záhadných zápalov pľúc v Argentívne odhalená: Je to zriedkavá baktéria

Legionella môže človeka postihnúť aj v hoteloch či v nemocniciach.

Za prepuknutie viacerých zápalov pľúc v jednej z argentínskych nemocníc môže baktéria Legionella. Z 11 nakazených, z toho bolo 10 zdravotníkov, štyria v krátkom čase zomreli.

Epidémia bola spojená so súkromnou zdravotnou klinikou v meste San Miguel de Tucuman, uviedla Panamerická zdravotnícka organizácia (PAHO).

PAHO uviedol, že ho informovalo argentínske ministerstvo zdravotníctva, že príčinou je legionella, a dodal, že úrady teraz vyšetrujú zdroj nákazy.

Provinčné zdravotnícke orgány zbierajú vzorky, vykonávajú hodnotenia rizík a implementujú kontrolné opatrenia na zdravotníckej klinike súvisiace s prepuknutím choroby.

Symptómy zahŕňali horúčku, bolesť svalov a brucha a dýchavičnosť. Niekoľko pacientov malo obojstranný zápal pľúc, štyria zomreli.  

Úrady uviedli, že príznaky záhadnej choroby boli prvýkrát hlásené medzi 18. a 22. augustom. Baktérie Legionella sa môžu prenášať, keď ľudia vdychujú kontaminované aerosóly produkované v spojení s vodnými sprejmi, prúdmi alebo hmlou, hovorí sa jej aj choroba "vodovodných rúr." K infekcii môže dôjsť aj vdýchnutím kontaminovanej vody alebo ľadu, najmä u citlivých pacientov v nemocničnom prostredí.

Ministerka zdravotníctva Carla Vizzottiová na tlačovej konferencii povedala, že legionárska choroba môže významne ohroziť ľudí s rizikovými stavmi nad 50 rokov. Podľa nej bola potrebná antibiotická liečba. Legionárska choroba bola objavená a pomenovaná v roku 1976, keď došlo k prepuknutiu choroby medzi ľuďmi, ktorí sa zúčastnili na zjazde Americkej légie vo Philadelphii-podľa toho dostala aj meno legionárska choroba. Počet hlásených prípadov v USA sa medzi rokmi 2000 a 2017zvýšil viac ako päťnásobne. Na toto ochorenie zomrel vo februári tohto roku aj predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

Súvisiace články

Najčítanejšie