Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Vakcína proti tuberkulóze podľa vedcov môže chrániť aj proti covidu
Zdielať na

Vakcína proti tuberkulóze podľa vedcov môže chrániť aj proti covidu

Archívna reportáž

Vakcína proti TBC podľa vedcov dokáže chrániť organizmus pred viacerými infekciami.

Nová štúdia publikovaná v Cell Medicine Reports zistila, že vakcína Bacillus-Calmette-Guerin ( BCG ) , vyvinutá na očkovanie proti tuberkulóze na začiatku 20. storočia, môže poskytovať ochranu pred Covidom-19 a viacerými inými infekčnými chorobami, tým, že významne posilní imunitný systém.

To, o čom sa uvažovalo na začiatku pandémie Covid-19, keď ešte svet nemal k dispozícii žiadnu vakcínu, sa ukazuje ako opodstatnené. Vakcína proti TBC, o ktorej sa vtedy hovorilo ako o možnej zbrani v boji proti covidu, zrejme skutočne dokáže organizmus ochrániť pred viacerými ochoreniami, tým, že významne vzbudí imunitnú odpoveď organizmu. 

Štúdia sa začala pred prvým prepuknutím covidu v Spojených štátoch, v januári 2020. Bola navrhnutá tak, aby zistila, či očkovanie proti tuberkulóze môže pomôcť ľuďom s diabetom 1. typu odolávať infekciám. Keď však vypukol Covid- 19, vedci sledovali aj tento cieľ. 

Dve tretiny zo 144 účastníkov štúdie dostali injekcie TBC vakcíny tesne pred vypuknutím pandémie covidu, pričom ďalšia tretina pacientov dostávala placebo. Výsledky boli ohromujúce: medzi účastníkmi, ktorí dostali očkovanie, sa len u jedného vyvinul covid. Zo skupiny, ktorá dostávala placebo, ochorelo na covid postupne 16 ľudí, hoci sa ako diabetici chránili pred ochorením 

Hoci štúdia sa zamerala len na veľmi malú skupinu ľudí a navyše účastníci boli špecifickí, pretože všetci mali diabetes 1. typu, výsledky môžu byť dôvodom pre vedcov, aby ďalej skúmali, ako môže vakcína proti TBC pomôcť bežnej populácií. .

Injekcie proti TBC totiž nepomohli účastníkom len vyhnúť sa covidu. Podľa hlavnej autorky štúdie, doktorky Denise Faustmanovej, tiež pomohli znížiť infekcie močového mechúra, infekcie dýchacích ciest, infekcie dutín a výskyt prechladnutia a chrípky

„Zdá sa, že vakcína obnovuje imunitnú odpoveď organizmu, aby bol ostražitejší, lepšie pripravený, nie taký pomalý v reakcii na hrozbu infekcie,“ povedala Dr. Faustmanová pre The New YorkTimes.

Súvisiace články

Najčítanejšie