Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poznáte 16 najzaujímavejších mýtov o trávení: Naozaj patrí zápcha k starnutiu? 2.časť
Zdielať na

Poznáte 16 najzaujímavejších mýtov o trávení: Naozaj patrí zápcha k starnutiu? 2.časť

Rakovina hrubého čreva sa dá zistiť včas.

Trávenie sprevádza množstvo mýtov. Počuli ste ich už aj vy?

9/16 Starnutie spôsobuje zápchu

Ľudia majú s pribúdajúcim vekom väčšiu pravdepodobnosť zápchy, ale samotné starnúce telo za to nemôže. Starší dospelí často užívajú lieky, ktoré môžu spôsobiť spomalenie tráviaceho traktu. Je tiež menej pravdepodobné, že budú mať dostatok pohybu, dobre sa stravovať a piť dostatok tekutín, čo pomáha veľkému vyprázdňovaniu stolice.

10/16 Vláknina nepomáha pri hnačke

Zdá sa, že to nedáva zmysel – že by vláknina, ktorá je známa tým, že zlepšuje zápchu, mohla pomôcť aj s opačným problémom – hnačkou? Je to však pravda. Pomáha, aby stolica nebola príliš tvrdá alebo príliš mäkká. Funguje tak, že buď "vytiahne" viac vody z hrubého čreva na uvoľnenie stolice (pri zápche), alebo absorbuje časť tekutiny v čreve na jej spevnenie (pri hnačke).

11/16 Keby ste mali rakovinu hrubého čreva, vedeli by ste to

Rakovina hrubého čreva často nemá žiadne príznaky až do neskorších štádií, preto je jej včasné odhalenie také dôležité. Vo všeobecnosti by sa väčšina ľudí s priemerným rizikom mala začať testovať vo veku 50 rokov. Rutinné kolorektálne kontroly by mali zahŕňať preventívne testy na okultné krvácanie každé dva roky od 40. roku života a preventívnu kolonoskopiu každých 10 rokov. Porozprávajte sa so svojím lekárom.

12/16 Kolonoskopia je hrozné vyšetrenie

Obávaná kolonoskopia v skutočnosti nie je taká hrozná, ako by ste si mohli myslieť. Procedúra, ktorú lekári používajú na diagnostiku a liečbu problémov v hrubom čreve a konečníku, zvyčajne trvá len asi 30 až 60 minút a môžete dostať liek, ktorý vás predtým utlmí či uspí. Mnohým ľuďom však spôsobuje problémy príprava na kolonoskopiu. Približne deň vopred musíte vyprázdniť hrubé črevo pomocou tekutej stravy a laxatívneho nápoja. 

13/16 Pálenie záhy? Pomôže spánok v sede

Tvrdenie, že ľudia s pálením záhy musia sedieť v posteli, aby sa vyhli symptómom, nemá žiadnu medicínske opodstatnenie. Môže sa vám uľaviť, ak zdvihnete hlavu a hrudník, polosed vám však proti záhe nepomôže a navyše sa vám bude zle spať.

14/16 Syndróm dráždivého čreva je len o vašej strave

Hoci potraviny môžu vyvolať príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS), zmeny v stravovaní vo všeobecnosti nestačia na zastavenie tohto stavu. Niektoré jedlá môžu spôsobiť bolesť, nadúvanie, hnačku alebo zápchu, ktorými je choroba známa. K tomuto ochoreniu však veľmi prispieva stres a úzkosť. Denník potravín a symptómov vám môže pomôcť zistiť, čo u vás spúšťa tento stav.

15/16 Stres spôsobuje autoimunitný zápal čriev

Stres môže skutočne zhoršiť mnohé zdravotné stavy, príčina zápalového ochorenia čriev alebo IBD však nie je známa. IBD zahŕňa Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu – stavy, pri ktorých sa zapáli výstelka tenkého alebo hrubého čreva. Zdá sa, že gény zohrávajú určitú úlohu rovnako ako zmeny v imunitnom systéme tela, pravdepodobne spôsobené baktériami alebo vírusmi.

16/16 Celiakia sa prejavuje bolesťou

Najznámejšie príznaky celiakie zahŕňajú nadúvanie, plynatosť a hnačku, ale mnohí ľudia s týmto ochorením nikdy nemajú žiadny z týchto problémov. Lekári môžu nesprávne diagnostikovať stav – neznášanlivosť lepku – proteínového gluténu – keď hľadajú iba klasické príznaky. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať: málokrvnosť, osteoporózu, depresiu, problémy s rastom a kožnú vyrážku nazývanú odborne dermatitis herpetiformis.

Súvisiace články

Najčítanejšie