Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dermatológ: Nechajte si pred letom skontrolovať znamienka, má to význam
Zdielať na

Dermatológ: Nechajte si pred letom skontrolovať znamienka, má to význam

Každý z nás má na koži znamienka rôznej farby, tvaru, veľkosti. Ktoré sú nebezpečné a ktoré nie? Dermatológ MUDr. Juraj Hegyi tvrdí, že sami to posúdiť nemôžeme a nutné je vyšetrenie u dermatológa. Pri vzniku znamienok zohráva svoju úlohu dedičnosť i poškodenie kože slnkom. Nádory zo znamienok najčastej šie vznikajú v oblasti tváre, dekoltu, chrbta a u žien i na predkoleniach.  Podozrivé znamienka vždy treba odstrániť.

Čo robiť po vybratí znamienka?

  • nevystavujte sa slnku
  • v najbližších dňoch necvičte
  • pravidelne raz ročne absolvujte kontrolu

Materské znamienka sa vyšetrujú buď klasickým, alebo digitálnym dermatoskopom,Najväčšou výhodou digitálnych dermatoskopov je ich schopnosť uchovať dermatoskopický obraz a porovnať prípadné zmeny znamienka s časovým odstupom. Znamienka v žiadnom prípade nemožno odstraňovať laserom.

Na svoju kožu by si mali dávať pozor najmä ľudia prvého zo štyroch fototypov, ďalšími rizikovými faktormi je výskyt melanómu v rodine, veľký počet znamienok, výskyt takzvaných dysplastických znamienok a opakované spálenie v detstve. Vážne následky v podobe nemelanómovej kožnej rakoviny môže mať aj časté, roky trvajúce vystavovanie sa slnku.

Najčítanejšie