Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ako plesknutie bičom! Táto šľacha vás môže zradiť už v štyridsiatke!
Zdielať na

Ako plesknutie bičom! Táto šľacha vás môže zradiť už v štyridsiatke!

Okrem kĺbov sa vekom poškodzujú aj šľachy.

Prudký štart pohybu za loptou, nepríjemný zvuk a prudká bolesť vzadu na členku! Muži, ktorí v štyridsiatke oprášili basketbal alebo futbal, by mali byť opatrní, najmä ak intenzívne športovali v minulosti. Hrozí im totiž roztrhnutie Achillovej šľachy.

Bezprostrednou príčinou roztrhnutia Achillovej šľachy býva prudký štartovací pohyb nohou od podlahy, najčastejšie pri športe.

Problémom  sú loptové hry, pri ktorých sa prudko mení smer pohybu,ale tiež beh. Roztrhnutie Achillovej šachy je vôastne dôsledok jej potrebovania.Pri opakovanej nadmernej záťaži dochádza často k preťaženiu šľachy, na ktorej následne vzniknú drobné mikrotrhliny. Tieto trhlinky sa zahoja jazvami, tie však nie sú také pevné ako pôvodné tkanivo. Za normálnych okolností šľacha "drží",stačí však náhla záťaž a oslabené tkanivo sa roztrhne. 

Prečo počujete "plesknutie biča?"

Typickým príznakom roztrhnutia Achillovej šľachy býva ostrá bolesť a nepríjemný zvuk, ktorý skutočned môže znieť ako plesknutie bičom. Roztrhnuté miesto na šľache  je viditeľné aj voľným okom, kde vznikne "diera." Diagnózu potvrdí ultrazvuk a bohužiaľ, nasledovať musí rýchla operácia-buď otvorená alebo laparoskopická. Následne sa končatina fixuje sadrou a neskôr ortézou, liečba trvá dlhých 12 týždňov. To však nie je všetko, aby bola šľacha opäť funkčná, je nutná rehabilitácia.

A čo s tým má spoločné vek?

Po štyridsiatke pri prirodzenom starnutí tkanív dochádza k znižovaniu elasticity šľachy, čo je tiež predpokladom jej roztrhnutia. Ak teda v tomto veku opäť začínate trénovať a venovať sa športu, ktorý  ste robili kedysi v dvadsiatke, začínajte len pozvoľna. Dôležitou prevenciou je dobré rozohriatie a rozcvičenie sa pred športom, ako i strečing. 

Súvisiace články

Najčítanejšie