Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prekvapivá štúdia: V bunkách rakoviny prsníka našli vírus HPV!
Zdielať na

Prekvapivá štúdia: V bunkách rakoviny prsníka našli vírus HPV!

Ľudský papilomavírus (HPV) je spájaný s rôznymi typmi rakoviny. Napríklad takmer všetky prípady rakoviny krčka maternice spôsobuje HPV. Nový výskum sa teraz snaží zístiť, akú HPV môže hrať úlohu pri rozvoji inej formy ochorenia – rakoviny prsníka .

Podľa nedávnej štúdie z Mexika bol HPV nájdený v tkanive rakoviny prsníka a v zhubných nádoroch aj nezhubných ochoreniach prsníka. Zo 116 vzoriek prsného tkaniva, ktoré vedci skúmali, 20 % rakovinových vzoriek obsahovalo HPV, rovnako ako 35 % nerakovinových vzoriek. Tiež 27 % študovaných biopsií rakoviny prsníka obsahovalo HPV. Hoci nezistili, že HPV bol preukázaný ako priama príčina celej rakoviny prsníka, vedci si myslia, že pretrvávajúca prítomnosť HPV v mliečnych žľazách môže spustiť proces, ktorý spôsobí, že sa normálne bunky stanú abnormálnymi a potom rakovinovými.

Ďalší nový výskum zistil, že HPV môže ovplyvniť špecifický imunitný receptor – známy ako toll-like receptor 9 – ktorý sa nachádza pri rôznych rakovinách. Pri trojnásobne negatívnej rakovine prsníka môžu nízke hladiny tohto receptora znamenať pre pacientku zlé vyhliadky. Táto štúdia zistila, že účinok HPV na receptor by mohol ovplyvniťprognózu a liečbu pacientok s rakovinou prsníka, hoci štúdia bola malá a jej autori zdôrazňujú, že je potrebný ďalší výskum.

Potreba nájsť jasnú súvislosť medzi HPV a rakovinou prsníka je veľmi dôležitá.

„Pri pohľade na literatúru existuje veľa protichodných údajov o úlohe HPV pri rakovine prsníka,“ povedala Ann H. Klopp, MD, PhD , profesorka rádiologickej onkológie na University of Texas MD Anderson Cancer Center v Houstone. a spolulíder jeho HPV-Related Cancers Moon Shot. "Je to veľmi odlišné od rakoviny krčka maternice, hlavy a krku, análneho, vaginálneho a vulválneho karcinómu, kde HPV veľmi jasne súvisí s rozvojom týchto rakovín.“

Skupina vírusov 

Ľudský papilomavírus (HPV) je vlastne skupina viac ako 200 vírusov, ktoré sa šíria sexuálnym kontaktom. Takmer každý, kto je sexuálne aktívny, sa nakazí HPV a 50 % týchto ľudí má kmene HPV, ktoré sa považujú za „vysokorizikové“ – čo znamená, že môžu viesť k rakovine. Ak máte tieto druhy HPV vo svojom tele mnoho rokov, môže to viesť k zmene niektorých buniek vo vašom tele, čo spôsobí zhubné nádory. Okrem rakoviny krčka maternice, rakoviny ústnej dutiny , rakoviny hrdla , rakoviny vulvy , rakoviny penisu a rakoviny vagíny sa už predtým zistilo, že súvisia s HPV.

V prípade rakoviny prsníka boli vo vzorkách rakoviny prsníka zistené dva vysoko rizikové kmene HPV. Predpokladá sa, že HPV sa prenáša do prsných buniek dotykom kože bradaviek cez ruky alebo ústami počas sexuálneho kontaktu. Predpokladá sa, že je to pravdepodobné, pretože mliekovody v prsníku sú otvorené, a preto môžu byť najľahšie vstupným bodom pre HPV.

Môže HPV vakcína chrániť pred rakovinou prsníka?

Niektoré výskumy ukázali, že vakcína by mohla byť v budúcnosti užitočným preventívnym nástrojom.

"Prevalencia HPV pri rakovine prsníka, ako je vidieť v našej štúdii, naznačuje, že očkovanie proti HPV by mohlo chrániť ženy pred rakovinou prsníka, spolu s rakovinou krčka maternice a inými rakovinami spojenými s HPV," povedal Chinmay Kumar Panda, PhD, vedúci vedecký pracovník a hlavný asistent riaditeľa oddelenia . onkogénovej regulácie v Chittaranjan National Cancer Institute v Západnom Bengálsku v Indii.

Opäť je v tejto oblasti potrebný ďalší výskum, ako aj výskum, ktorý by mohol určiť, či by podanie vakcíny proti HPV po diagnostikovaní rakoviny prsníka u ženy mohlo byť užitočné.

Súvisiace články

Najčítanejšie