Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Dva včasné varovné signály, že môžete mať omicron
Zdielať na

Dva včasné varovné signály, že môžete mať omicron

Omikron má podľa vedcov dva prvotné príznaky

Odborníci určili dva odlišné signály, ktoré poukazujú aj u očkovaných ľudí na to, že budú mať onedlho pozitívny test.

Výskumníci v Nórsku urobili  štúdiu, ktorej sa zúčastnilo  111 zo 117 hostí z večierka z 26. novembra 2021, kde došlo k hromadnej nákaze variantom omicron. Z opýtanej skupiny malo 66 ľudí potvrdený Covid-19 a 15 neabsolvovalo test na potvrdenie,no mali príznaky. Zo 111 účastníkov dostalo 89 percent dve dávky mRNA vakcíny a nikto nedostal posilňovaciu dávku.

Podľa zistení publikovaných v časopise o infekčných chorobách a epidemiológii Eurosurveillance sa u skupiny plne zaočkovaných návštevníkov večierkov vyskytlo osem kľúčových symptómov. Boli to kašeľ, nádcha, únava, bolesť hrdla, hlavy, svalov, horúčka a kýchanie. Štúdia zistila, že kašeľ, nádcha a únava boli medzi najčastejšími príznakmi u očkovaných jedincov, zatiaľ čo kýchanie a horúčka boli najmenej časté. Odborníci na verejné zdravie do tohto zoznamu symptómov pridávajú aj nevoľnosť u očkovaných ľudí, ktorí sa nakazili variantom omicron.

Únava a závraty

Odborníci tiež naznačujú, že existujú dva odlišné príznaky, ktoré by mohli byť znakom pozitivity, hoci antigénový test môže byť u očkovaných ľudí v prvých dňoch nákazy negatívny. Podľa profesora Tima Spectora, ktorý stojí za aplikáciou ZOE Symptom Study App, približne 50 percent „nových prechladnutí“ je v súčasnosti v skutočnosti Covid.

Dva príznaky, ktoré vedci označili sú únava a závraty/mdloby. Únava pri omikrone sa môže premietnuť do telesnej bolesti- viróza môže spôsobovať bolesť alebo slabosť svalov, bolesti hlavy a dokonca aj rozmazané videnie a stratu chuti do jedla. Doktorka Angelique Coetzee, súkromná lekárka a predsedníčka Juhoafrickej lekárskej asociácie, povedala Good Morning Britain, že únava bola jedným z hlavných príznakov omicronu, keď tento variant vypukol v Južnej Afrike. Závraty sú druhým znakom toho, že môžete mať omicron. Nová správa z Nemecka naznačila, že existuje spojenie medzi mdlobami a Omicronom po tom, čo lekári v Berlíne zistili, že Covid spúšťal opakujúce sa mdloby u 35-ročného pacienta prijatého do nemocnice.

Súvisiace články