Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z online priestoru do reality. Psychológovia otvorili klub, v ktorom vie dieťa anonymne získať pomoc
Zdielať na

Z online priestoru do reality. Psychológovia otvorili klub, v ktorom vie dieťa anonymne získať pomoc

TRNAVA / Psychológovia po lockdownoch hovoria o náraste psychických problémov detí a tínedžerov, aj o častejších telefonátoch na linky pomoci. V Trnave však otvorili klub, kde sa mladí ľudia môžu nielen zabávať, ale aj anonymne, bez vypĺňania dotazníkov, nájsť pomoc.

Vyzerajú rovnako ako mládež spred piatich rokov, a predsa sú ohrozenejší. Pandemické lockdowny sú za nami, psychológovia na linkách pomoci ale až teraz vidia rozmer dopadov na psychiku mladých. "Oveľa častejšie sa na nás obracajú s pocitmi úzkosti, depresiou a myšlienkami na samovraždu. Podľa štatistík ide až o 36-percentný nárast," priniesol nepríjemné správy riaditeľ organizácie IPčko Marek Madro.

Navyše mnohých pandémia doslova uzavrela v online priestore. Internetová poradňa registruje, že množstvo kontaktov takýmto spôsobom sa zvýšilo až o pätinu. Svoje o tom vie aj známy influencer, ktorého často kontaktujú. "Najčastejšie ide asi o šikanu. Podľa mňa je pre nich ľahšie ísť za mnou, keďže vystupujú anonymne s nejakou prezývkou, ako za svojimi rodičmi," vysvetlil Matej Slažanský, známejší pod menom Selassie.

Priblížiť sa týmto mladým, ku ktorým je ťažké sa dostať a ponúknuť im následne prípadnú pomoc, je výzva aj pre odborníkov. Madro uvádza, že na populárnych platformách majú nasadený vlastný tím psychológov. Zachytili, že by mladí uvítali možnosť miesta, kde by sa mohli fyzicky stretávať, a tak výzvu prijali. "Gameri, ktorí sú často uzavretí vo svojom online svete či detských izbách, sem môžu prísť a vytvárať komunitu. Zároveň tu majú k dispozícii aj psychológov," povedal riaditeľ IPčka.

Program podporuje aj štát, ktorý si je vedomý toho, že ich alternatívy môžu deti často odstrašiť. "Zásadný rozdiel je, že ide o anonymný priestor. Keď príde ktokoľvek k nám do poradenského zariadenia, tak automaticky podpisuje informovaný súhlas zákonného zástupcu. Až potom môže začať reálna psychologická pomoc. Tu od človeka nikto nepýta občiansky preukaz a pomoc prichádza hneď," priznala štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová.

Systém by sa však čoskoro mal zmeniť. V súčasnom nastavení môže Slovensko podobné projekty podporovať len jednorazovo, no kompetentní už hľadajú možné riešenia.

Súvisiace články