Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stratili ste rodiča v detstve? Toto vám môže hroziť
Zdielať na

Stratili ste rodiča v detstve? Toto vám môže hroziť

Detské psychiatrické kliniky zažívajú nápor pacientov.

Strata rodiča v detskom veku má vždy dopad na celý život. Na to, aby sa dieťa rozvíjalo a prekonávalo vývojové míľniky, potrebuje bezpečie v rodine, blízkosť dospelých, ktorí mu pravidelne venujú svoju pozornosť a pocit životnej stability. Ak dieťa stratí rodiča, pocit bezpečia sa stráca.

Dieťa po strate rodiča takmer vždy prežíva veľkú neistotu, osamotenie a obavy z budúcnosti. Ak dieťa nedostane pomoc a podporu, dlhodobý smútok, ktorý si nesie, má neskôr v dospelosti dopad na jeho psychické i fyzické zdravie. Môže spôsobiť depresie, úzkosti a iné duševné poruchy, nádorové ochorenia, hypertenziu, či kardiovaskulárne choroby.  Je úlohou nás dospelých urobiť všetko preto, aby sme im včas a účinne pomohli, pretože všetky deti si to zaslúžia. To, čo ponúkneme deťom teraz, sa nikdy v budúcnosti nestratí.

Aké problémy môžu mať v dospelosti deti, ktoré po strate blízkeho nedostali pomoc?

  • Vyššie riziko vzniku nádorových ochorení
  • Vyšší výskyt srdcovocievnych ochorení
  • Vyššia pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku
  • Vyšší výskyt udševných porúch, najmä depresií
  • Vyššie riziko samovraždy
  • Menej energie a horšie fungovanie- nižšia kvalita života

Keď  rodičia hľadajú po smrti partnera pre seba a svoje deti odbornú pomoc, je to často náročné. Psychológov, ktorí sa venujú problematike straty v detskom veku, je na Slovensku málo. A aj dostupnosť psychogickej pomoci často nie je dostatočná.  Terapiu u súkromných psychológov treba uhrádzať priamou platbou. Ceny za jednu hodinu terapie sa pohybujú od 25 až do 100 eur za hodinu. Aby psychologická pomoc bola účinná, musí trvať aspoň niekoľko mesiacov a musí byť pravidelná. Pre rodiča, ktorý sa zrazu ocitol v situácii, že stratil jeden príjem a sám živí rodinu, sú finančné výdavky za takúto dlhšie trvajúcu psychologickú pomoc často nezvládnuteľné. Na Slovensku však fungujú neziskové organizácie, ktoré poskytujú deťom a ich rodičom bezplatnú psychologickú pomoc po strate blízkeho.   

Súvisiace články

Najčítanejšie