Zatiahnuté
10°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Po internete sa šíri nebezpečný hoax. Rozširuje nepravdy o škodlivosti mamografie
Zdielať na

Po internete sa šíri nebezpečný hoax. Rozširuje nepravdy o škodlivosti mamografie

SLOVENSKO / "V jeden deň som išla na mamografiu a krátko na to som už ležala na operačnom stole", vysvetľuje žena, ktorej mamograf našiel nádor skôr, než by ho mohla nahmatať. Len vďaka tomu jej nakoniec stačila operácia a zaisťovacia liečba a mohla sa vyhnúť chemoterapii alebo ožarovaniu. Takéto ženy aj lekári varujú pred hoaxom, podľa ktorého je mamograf škodlivý, no je to lož.

Podľa nebezpečného hoaxu je vraj Švajčiarsko je prvá krajina na svete, ktorá zakázala mamograf a hovorí o údajnom pozastavení vyšetrenia v iných krajinách a dokonca o tom, že žiarením naopak stimuluje rast nádoru. Kým hoax šíri opatrovateľka, tu je reakcia skúsených lekárov.

"Tvrdiť, že mamografiu by zakázali je úplný nezmysel, pretože neexistuje žiadna krajina na svete, kde by bola zakázaná," uvádza rádiológ MUDr. Maroš Rudnay. "Mamograf je tak konštruovaný, aby nespôsobil žiarenie, ktoré by mohlo vyvolať rakovinu. Ani, aby poškodil zdravie," informuje rádiologička MUDr. Alena Kállayová.

"Mamografické vyšetrenie je jedno jediné, ktoré nájde aj malé nádory, ktoré si my samé nenahmatáme," hovorí pacientka Jana. 

Mamograf ešte nikdy nikoho nezabil, ale nádor áno

Nebezpečné je to, že ľudia hoaxu bez uvedenia akéhokoľvek zdroja veria a dokonca ho šíria k ďalším, bez toho, aby si pár klikmi overili, že to je lož. "Či si tí, ktorí píšu tieto nepravdy a rozširujú ich uvedomujú, že ovplyvňujú ľudí. Odrádzajú ich od osvedčených postupov a vlastne im ubližujú," dodáva Kállayová. 

Minulý rok u nás práve mamografický screening odhalil u troch stovák slovenských žien nádor v prsníku. Za každou štatistikou sú reálne ženy - niekoho manželky, matky, dcéry, staré mamy, ktoré by inak na nádor v ich tele neprišli.

Mnohé upozorňujú na to, že žiareniu sa vystavujeme bežne, napríklad pri lete na dovolenku. Toto žiarenie ale nielenže pomáha odhaliť chorobu včas, ale dnešné prístroje majú navyše kontrolovanú dávku žiarenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie