Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Trápia vás obličkové kamene? 13 vecí, ktoré by ste o nich mali vedieť
Zdielať na

Trápia vás obličkové kamene? 13 vecí, ktoré by ste o nich mali vedieť

Keďže obličky filtrujú odpad z organizmu, vytvára sa v nich moč. Môže sa stať, že sa soli a iné minerály v moči zlepšia a vytvárajú obličkové kamen. Tie môžu byť veľké ako kryštály cukru, no tiež ako pingpongové loptičky. Ak nespôsobia upcvhatie močových ciest, nemusíte si ich ani všimnúť. Ak sa však uvoľnia a tlačia sa do močovodov- úzkych kanálikov vedúcich do močového mechúra, môžu spôsobiť veľmi intenzívnu bolesť. Čo by ste o obličkových kameňoch mali vedieť?

Aké sú symptómy obličkových kmeňov?

Keď sa obvličkové kamene pohybujú močovým traktom, môžu spôsobiť:

  • silnú bolesť chrbta, vrucha alebo slabín
  • časté alebo bolestivé močenie
  • krv v moči
  • nevoľnosť až zvracanie

Sú to obličkové kamene, či iné ťažkostí? 

Ak máte náhlu, silnú, neutíchajúcu bolesť chrbta či brucha, vždy treba čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. Bolesť brucha je spojená s ďalšími akútnymi stavmi,ako sú napríklad zápal slepého čreva či mimomaternicové tehotenstvo. Bolestivé močenie je zase bežným príznakom infekcií močových ciest alebo pohlavne prenosných chorôb

Ako sa obličkové kamene diagnostikujú?

Zriedka sú diagnostikované skôr, ako začnú spôsobovať problémy. Bolesť, ktorá vtedy vzniká, je taká silná, že vás spoľahlivo pošle na pohotovosť. Kamene môžu odhaliť rôznebtesty, od analýzy moču, cez rontgen či CT. V krvnom teste sa môžu odhaliť vysoké hladiny minerálov, ktoré sa podieľajú na tvorbe kameňov. 

Čo ak je kamienok malý? 

Ak je kamienok malý, lekári vám zrejme odporučia počkať, kým vyjde sám. Vydržať vám to pomôžu lieky proti bolesti. je nutné piť dostatok vody, aby sa c obličkách tvoril dostatok moču, ktorý môže kamienok z močových ciest "vypláchnuť". Potrebujete vypiť približne  8-10 pohárov vody.

Aké malé obličkové kamene sú "dosť malé"?

Čím je obličkový kameň menší, tým pravdepodobnejšie je, že vyjde bez vonjkajšieho zásahu. Ak je kamienok mneší ako pol centimetra, je táto pravdepodobnosť až 90 percent. Ak kamienok meria medzi 5mm až 1 centimeter, je táto pravdepodobnosť asi 50 percentná. Ak je kameň príliš veľký, aby prešiel sám, existuje  niekoľko možností liečby

Liečba: Lieky 

Existujú lieky, ktoré pomôžu obličkovým kameňom prejsť cez močové cesty. Volajú sa alfa blokátory a ivoľnujú steny močových ciest, takže kamienok ľahšie prejde. Iné typy liekov môžu yase yabrániť tvorbe ďalších obličkových kameňov.

Liečba: Terapia rázovou vlnou 

Táto terapia využíva šokové vysokoenergetické vlny, aby sa kameň rozbil na menšie kúsky.  Tieto menšie kúsky ľahšie prejdú cez močový trakt. Vedľajšími  prejavmi môže byť bolesť po zákroku, mierne krvácanie a  modriny.

Liečba Utereskopia

Ak sa kamienok nachádza v močových cstách blízko močového kanála, najčastejšou metódou liečby je utereskopia. Do mechúra sa zavedie tenká hadička, ktorú chirurg vdie na miesto kameňa. Lekár kameň rozbije a cez hadičku ho dostane von. Pri tomto zákroku sa nerobia žaidne rezy. Taký chirurgický zákrok sa robí iba pri naoazj veľkých a zle umiestnených kameňoch.

Analýza obličkových kameňov:  

Keď obličkový kameň vyjde alebo ho vyberú, lekári chcú vedieť, z čoho sa sklada. Až 80 percent je na báze vápnika. Zvyšok tvorí kyselina močová, struvit alebo cystín. Chmeická analýza určí pôvod kameňa a cďak tomu môžte zistiť,ako sa v budúcnosti ich tvorbe predchádzať.  

Čo spôsobuje obličkové kamene? 

Vytvárajú sa, keď dôjde k zmene normálnej rovnováhy vody, soli a minerálov v moči. Existuje mnoho faktorov, ktoré vyplývajú na vznik kameńov od chornických ochorení až po to, čo jete a pijete

Aké sú rizikové faktory, ktoré môžete ovplyvniť? 

  • príliš málo vody
  • priveľa bielkovín, potravín s vysokým obsaom sodíka, a oxalátov (čokoláda, tmavozelená zelenina
  • potie sledených nápojov
  • priberanie na váhe
  • užívanie niektorých liekov

Aké rizikové faktory nemôžete ovplyvniť? 

  • muží straší ako 40 rokov majú vyššie riziko
  • u žien riziko stúpa od 50 rokov života
  • obličkové kamene v rodinenej anamnéze
  • ochorenia ako dna, cukrovka, syndróm polycistických obličiek- liečba týchto stavov však riziko znižuje

Ako vyhnúť vzniku nových kameňov?

  • ak ste mali vápenatý kameň, lekár vám môže odporčiť, jesť menej živočíšných bielkovín a znížiť príjem soli- pri vysokom príjme telo vylučuje viac vápnika do moču
  • vyhnite sa jedlám s vysokým obsahom oxalárov- tmavozelenej zelenine, tofu, pomarančom, káve, fazuli
  • pite dostatok vody
  • liečte si chronické ochorenia
  • prijímajte dostatok vápnika v strave(nie v doplnkoch), to paradoxne riziko vzniku kameňov znižuje  

Súvisiace články

Najčítanejšie