Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vedci odhalili, čo by ste si mali dať na raňajky, aby ste znížili riziko infarktu
Zdielať na

Vedci odhalili, čo by ste si mali dať na raňajky, aby ste znížili riziko infarktu

Raňajky boli vždy najdôležitejším jedlom dňa a teraz vedci zistili, že môžu znížiť riziko srdcového infarktu a mŕtvice – záleží však na tom, čo jete. Zistilo sa, že výmena vajíčka za hrsť orechov znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení až o 17 percent

Recenzia publikovaná v časopise BMC Medicine hovorí, že je možné znížiť riziko srdcových chorôb o 17 percent, cukrovky o 18 percent a predčasnej smrti o 15 percent, ak sa nahradí vajce na raňajky 25 až 28 gramami orechov. Nedošli však k záveru , že by sa vajcia mali zo stravy úplne odstrániť.

Výsledky, ktoré zdieľalo Nemecké centrum pre výskum diabetu, nepreukázali žiadnu výhodu zámeny rýb a morských plodov za rastlinné produkty a žiadny dôkaz, že nahradenie mliečnych výrobkov môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ale ich výmena za orechy je spojená s veľmi malým znížením rizika predčasnej smrti.

Zistilo sa, že ľudia, ktorí nahradili 50 gramov spracovaného mäsa – ekvivalent klobásy – ekvivalentným množstvom strukovín, šošovice, cíceru alebo fazule, mali o 23 percent nižšie riziko úmrtia alebo rozvoja srdcových chorôb. Riziko bolo ešte nižšie, na 27 percent, ak namiesto spracovaného mäsa zjedli 28 až 50 gramov orechov.

Doktorka Sabrina Schlesinger, spoluautorka recenzie, pre Daily Mail povedala : „Mnoho ľudí začína deň raňajkami vajíčkom alebo vyprážaným chlebom, ale výsledky tejto analýzy naznačujú, že by bolo lepšie nahradiť tieto potraviny rastlinnými potravinami.  Existujú tiež dôkazy, že ľudia by mohli mať zdavotný prospech z nahradenia hydiny rastlinnými potravinami, hoci existuje len málo dôkazov o nahradení mliečnych výrobkov."

Súvisiace články

Najčítanejšie