Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Aké sú včasné varovné príznaky choroby z vapingu?
Zdielať na

Aké sú včasné varovné príznaky choroby z vapingu?

Fajčenie nie je jedinou príčinou rakoviny pľúc

Elektronické cigarety boli pôvodne navrhnuté ako zdravšia alternatíva k tradičným cigaretám. Ukazuje sa však, že fajčenie elektronických cigariet - bežne známe ako vaping - má svoje vlastné riziká.

V auguste 2019 začalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v USA sledovať prípady vážnych pľúcnych problémov u ľudí, ktorí vapovali. Tisíce ľudí malo poškodenie pľúc, ktoré si vyžadovalo ošetrenie v nemocniciach, a niekoľko z nich na tento stav zomrelo. Nakoniec výskumníci spojili tieto prípady s vapingom. Ochorenie sa teraz nazýva poškodenie
pľúc spojené s používaním e-cigariet alebo vapingových produktov (EVALI).

Lekári a výskumníci stále pracujú na tom, aby sa dozvedeli viac o tomto stave, vrátane jeho presných príčin a dlhodobých účinkov. Existujú však prvé príznaky EVALI, ktoré je potrebné sledovať, aby ste vedeli, kedy máte vyhľadať pomoc.

Včasné príznaky choroby z vapovania

Hoci vedci vedia, že tento stav je spojený s vapingom , zatiaľ nie je jasné, ako k tomu dôjde.

"Stále si nie sme presne istí jeho presnou príčinou, ale existuje zápalová reakcia, ktorá sa vyskytuje v pľúcach pravdepodobne kvôli niečomu v aerosóle z výparov," hovorí Joanna Tsai, MD, pulmonologička z Ohio State University Wexner

Ľudia s EVALI môžu mať problémy s dýchaním a trávením spolu s ďalšími príznakmi, vrátane:

Horúčka
Zimomriavky
Kašeľ
Ťažké dýchanie
Dýchavičnosť
Tlak na hrudníku
Bolesť brucha
Strata chuti do jedla (nemáte hlad)
Nevoľnosť a zvracanie
Hnačka
Strata váhy

Niektorí ľudia hovoria, že ich príznaky sa vytvorili počas niekoľkých dní, zatiaľ čo iní hovoria, že to trvalo niekoľko týždňov. Postihnutí majú vážne poškodenie pľúc. Môžu dokonca potrebovať intenzívnu starostlivosť a podporu ventilátora- prístroja, ktorý im pomáha dýchať.

Kto je najviac ohrozený

"Každý, kto za posledných 90 dní vapoval, je ohrozený EVALI. Nemusíte byť starší alebo už chorý. väčšina z týchto pacientov boli normálni, zdraví ľudia," hovorí Tsai.

Priemerný vek ľudí s EVALI je 24 rokov a takmer 4 z 5 sú mladší ako 35 rokov. Rachel Boykan, MD, klinická docentka pediatrie na Renaissance School of Medicine na Stony Brook University, hovorí, že to môže byť spôsobené tým, že vapingové produkty sú najobľúbenejšie u mladších ľudí.

Podľa lekárov môžete byť viac ohrození, ak produkt, ktorý vapujete, obsahuje acetát vitamínu E.
CDC tvrdí, že táto chemická látka sa vyskytuje v pľúcach všetkých ľudí, ktorí ochoreli. Vitamín E acetát pochádza z vitamínu E. Vo všeobecnosti sa používa na zahusťovanie kvapalín, najmä v e-cigaretách alebo vapingových výrobkoch, ktoré obsahujú THC. THC je psychoaktívna zložka v marihuane.

Všetko nasvedčuje tomu, že mnohí ľudia, ktorí ochoreli, nevapovali len nikotín.

„Keď vypukla epidémia EVALI s viacerými zaznamenanými úmrtiami, dozvedeli sme sa, že väčšina zúčastnených jednotlivcov vapovala THC, hoci existujú správy aj o ochorení ľudí, ktorí vapovali výlučne nikotín,“ hovorí Tsai. "Neznamená to teda, že vapovanie nikotínu je bezpečnejšie. Stále sa máme čo učiť. Toto odvetvie je v podstate neregulované, čo znamená, že neexistujú žiadne stanovené štandardy, ktoré by výrobcovia museli dodržiavať. Kupujúci teda nie vždy vedia, čo kupujú."

Čo robiť, ak máte príznaky

Okamžite navštívte svojho lekára, ak vapujete akýkoľvek druh produktu a máte niektorý z vyššie uvedených príznakov. Vyšetrí vás a vyhodnotí, či nemáte iné ochorenia, ako je bakteriálny alebo vírusová pneumónia . Možno budete musieť absolvovať röntgenové vyšetrenie hrudníka alebo CT vyšetrenie. Zdravé pľúca sú naplnené vzduchom a vyzerajú tmavé. Ak máte EVALI, skenovanie ukáže zahmlené škvrny (nepriehľadnosti).

EVALI sa lieči kortikosteroidmi na zmiernenie zápalu v pľúcach. Aj keď vám lekár povie, že ste len prechaldnutý alebo máte črevnú virózu, nie je bezpečné vrátiť sa k vapingu. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť riziku EVALI, je úplne prestať vapovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie