12 bežných potravín, ktoré vás môžu otráviť
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Otráviť vás môžu aj potraviny
Bežne ich konzumujeme, a predsa sú niektoré ich časti toxické. Pozor si musíme dať aj na stav plodín a potravín. Na čo si dať pozor a čomu sa vyhnúť?
1/12 Čerešne: kôstky
Tvrdá kôstka v strede čerešní je plná kyseliny prusovej, tiež známej ako kyanid, ktorá je jedovatá. Ale nie je potrebné sa vystrašiť, ak náhodou jednu prehltnete - neporušené kôstky len prejdú vaším tráviacim systémom a vyjdú z neho. Vyhnite sa chrúmaniu a jedeniu pdrvených kôstok.
2/12 Jablká: semená
Semená jabĺk tiež obsahujú kyanid, takže hrýzť ich a žuvať tiež nie je rozumné. Našťastie jablkové semená majú ochranný obal, ktorý zabráni vniknutiu kyanidu do vášho tela, ak ich náhodou zjete. Ale je dobré byť opatrný. Aj v malých dávkach môže kyanid spôsobiť zrýchlené dýchanie a záchvaty.
3/12 Plody bazy čiernej:nezrelé bobule a listy
Môžete užívať bazu ako sirup alebo doplnok na posilnenie imunitného systému a na liečbu príznakov prechladnutia alebo chrípky alebo zápchy. Ale jedenie nezrelých bobúľ, kôry alebo listov bazy čiernej vám môže spôsobiť, že sa budete cítiť skôr horšie ako lepšie. Majú v sebe lektín aj kyanid- dve chemikálie, ktoré môžu spôsobiť nevoľnosť, vracanie a hnačku.
4/12 Muškátový oriešok: veľké množtvo
Muškátový oriešok dodá príjemnú orieškovú chuť, keď ho pridáte v malom množstve do jedla. Ale jesť ho po lyžičkách môže spôsobiť veľké problémy vášmu telu. Už 2 čajové lyžičky môžu byť pre vaše telo toxické kvôli myristicínu- oleju, ktorý môže spôsobiť halucinácie, ospalosť, závraty, zmätenosť a záchvaty.
5/12 Zemiaky: listy, klíčky, podzemné stonky a zelené hľuzy
Listy, klíčky a podzemné stonky (hľuzy) zemiakov obsahujú toxickú látku nazývanú glykoalkaloid. Glykoalkaloidy spôsobujú, že zemiaky vyzerajú zelené, poškodzujú sa alebo starnú. Konzumácia zemiakov s vysokým obsahom glykoalkaloidov môže spôsobiť nevoľnosť, hnačku, zmätenosť, bolesti hlavy a smrť.
6/12 Fazuľa: červená, v surovom stave
Zo všetkých druhov fazule má surová červená fazuľa najvyššiu koncentráciu lektínov. Lektíny sú toxín, ktorý vám môže spôsobiť silnú bolesť žalúdka, spôsobiť vracanie alebo hnačku. Na vyvolanie týchto vedľajších účinkov stačí 4-5 surových fazúľ, a preto treba fazuľu pred konzumáciou uvariť.
7/12 Rebarbora: listy
Jedenie stonky je v poriadku, ale vynechajte listy. Listy rebarbory obsahujú kyselinu šťaveľovú, ktorá sa viaže na vápnik a vášmu telu sťažuje jeho vstrebávanie. Pri pravidlenej konzumácii hrozí tiež riziko obličkových kameňov, problémov so zrážanlivosťou krvi, vracania, hnačky a kómy.
8/12 Mandle: Horký druh
Oba druhy mandlí - horké aj sladké - obsahujú amygdalín, chemickú zlúčeninu, ktorá sa môže premeniť na kyanid, ale horké mandle majú oveľa vyššie hladiny. Sladké mandle sú bezpečné na jedenie, ale konzumácia neošetrených horkých mandlí môže spôsobiť kŕče, nevoľnosť a hnačku.
9/12 Karambola: Plod
Ak máte ochorenie obličiek, je najlepšie vynechať toto hviezdicovité sladké ovocie zo svojho jedálnička. Normálne obličky dokážu odfiltrovať toxíny ,ktoré obsahuje, ale v tele, ktoré to nedokáže, sa toxín drží a môže spôsobiť duševný zmätok, záchvaty a smrť.
10/12 Huby:Niektoré druhy
Pozor na niektoré huby vo voľnej prírode, zvierajte radšej len rúrkovité druhy, ktoré dobre poznáte .Konzumácia jedovatých húb spôsobí bolesti brucha, hnačku a vracanie, dehydratáciu, intenzívny smäd, môže skončiť zlyhaní pečene, kómou a smrťou.
11/12 Kešu oriešky:Surový stav
Kešu, ktoré dostanete v obchodoch s označením raw, nie sú úplne vhodné. Predtým, ako sa dostanú do obchodov, sú naparené, aby sa z nich odstránil toxín nazývaný urushiol. Urushiol je rovnaký toxín, ktorý nájdete v jedovatom brečtane. Konzumácia predparených kešu orieškov však môže spôsobiť alergickú reakciu a môže byť smrteľná, ak ste alergik.
12/12 Mango: šupka, kôra a listy
Rovnako ako surové kešu, aj šupka, kôra a listy manga obsahujú urushiol, toxín v jedovatom brečtane. Ak ste alergický na jedovatý brečtan, najmä ak je táto alergia vážna,zahryznutie do šupky manga môže spôsobiť závažnú reakciu s opuchom, vyrážkou a dokonca aj problémy s dýchaním.