Zatiahnuté
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Máte ustavične studené nohy? Toto môžu byť dôvody
Zdielať na

Máte ustavične studené nohy? Toto môžu byť dôvody

Cukrovka je príčinou neuropatie a preto aj studených nôh. .

Studené nohy sú nepríjemné, no môžu signalizovať aj niektoré zdravotné problémy. Ako to zmeniť?

Aké sú príčiny studených nôh? 

Počasie

Máte pocit, že sa prechádzate po ľade? Keď teplota vášho tela klesne, malé krvné cievy vo vašich rukách a nohách sa stiahnu. To posúva krv smerom k orgánom, aby sa udržali v teple. Čím menej krvi vo vašich rukách a nohách, tým sú chladnejšie.

Stres

Keď vaše telo prejde do režimu bojuj alebo uteč, šetrí energiu pre prípad, že by ste sa museli vysporiadať s hrozbou. Telo vám do krvného obehu vyplaví adrenalín, ktorý môže zúžiť krvné cievy. To znamená, že sa do vašich nôh dostane menej krvi, čo môže spôsobiť, že budú chladné.

Slabá cirkulácia

Keď srdce bije, posiela krv do celého tela. Ale ak máte problémy so srdcom, fajčíte alebo sa dosť nepohybujete, váš krvný obeh môže byť zlý. To spomaľuje prietok krvi v tele a je to jeden z najbežnejších zdravotných stavov, ktoré môžu spôsobiť studené nohy.

Diabetes typu 1 a 2

Keď je hladina cukru v krvi často vysoká, tepny sa zužujú. To sťažuje prenikanie krvi do rúk a nôh. Diabetes môže tiež viesť k diabetickej periférnej neuropatii, čo je stav, ktorý poškodzuje  nervy. Zhoršuje to komunikáciu medzi mozgom a zvyškom tela, takže môžete tiež pociťovať pichanie alebo necitlivosť.

Anémia

Tento stav nastáva, keď nemáte v tele dostatok zdravých červených krviniek. Tie prenášajú kyslík do všetkých tkanív vo vašom tele. Ak je vaša anémia stredne závažná až závažná, nohy môžu byť chladné.

Hypotyreóza

Vaša štítna žľaza produkuje hormóny a posiela ich do krvného obehu. Keď nevytvára dostatok hormónov – stav nazývaný hypotyreóza alebo nedostatočná činnosť štítnej žľazy – môžete pribrať, cítiť sa unavený a mať studené nohy. Váš metabolizmus sa totiž spomalil, čo môže ovplyvniť telesnú teplotu.

Raynaudov syndróm

Tento stav, ktorý sa tiež nazýva Raynaudov fenomén alebo choroba, spôsobuje, že vaše telo reaguje prehnane, keď ste vystavení studenej vode alebo vzduchu. Tepny, ktoré zásobujú nohy krvou, sa zužujú, takže normálne množstvo krvi nemôže prejsť. Vaša pokožka môže tiež vyzerať modro alebo bielo. U niektorých ľudí môže spustiť Raynaudovu chorobu stres.

Periférna neuropatia

Ak máte poškodenie nervov v dôsledku zranenia alebo zdravotného stavu, vaše studené nohy môžu byť výsledkom periférnej neuropatie. Môže to začať v najdlhších nervoch, ktoré siahajú až po prsty na nohách. Diabetes je hlavnou príčinou polyneuropatie, čo znamená, že je postihnutých veľa nervov. Ďalšie príčiny periférnej neuropatie zahŕňajú nedostatok vitamínov a infekcie. K periférnej neuropatii  môže viesť aj vystavenie toxínom a ochorenia obličiek. 

Ochorenie periférnych artérií (PAD)

Tento stav je vyvolaný príliš veľkým množstvom aterosklerotického plaku na stenách tepien, čo spomaľuje prietok krvi. Je to bežné najmä u ľudí vo veku 50 rokov alebo starších, ktorí fajčili alebo majú cukrovku. Ak spozorujete kŕče v nohách, zmeny nechtov alebo vredy na nohách, navštívte lekára.

Čo robiť so studenými nohami?

Zásobte sa ponožkami

Studené nohy sú časté. Ak to nie je príznak niečoho vážnejšieho, môže to byť len spôsob, akým vaše telo funguje. A ponožky to vyriešia.

Dajte si ďalšiu vrstvu oblečenia

Rovná sa teplé oblečenie teplým nohám? Zistite, ako vaše telo reaguje. Noste viaceré vrstvy oblečenia, aby ste si udržali telesnú teplotu. Ak je vám príliš teplo, môžete si jednu alebo dve vrstvy vyzliecť.

Vyhnite sa nikotínu a veľkému množstvu kofeínu

Kofeín a nikotín spôsobujú stiahnutie alebo zúženie svalov okolo krvných ciev. To znamená menej priestoru na prietok krvi. Malé množstvá kofeínu pravdepodobne nespôsobia problém, ale veľké množstvá môžu ovplyvniť krvný obeh a viesť k studeným nohám. A ak máte Raynaudov syndróm, kofeín môže vyvolať epizódu. To vám môže spôsobiť studené nohy. Ak pijete veľa kofeínových nápojov, skúste ich vymeniť za vodu. Ak fajčíte, skúste s tým prestať.

Rozhýbte svoje telo

Cvičenie vám rozprúdi krv. Skúste rýchlu chôdzu, jazdite na bicykli alebo si urobte pár strečingových cvičení, aby ste podporili krvný obeh v celom tele, vrátane nôh.

Súvisiace články

Najčítanejšie