Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vedci: Varenie na plyne zvyšuje riziko rakoviny,ochorení srdca a Alzheimerovej choroby!
Zdielať na

Vedci: Varenie na plyne zvyšuje riziko rakoviny,ochorení srdca a Alzheimerovej choroby!

Zdroj: TV JOJ

Oxid dusičitý,ktorý sa pri varení na plyne uvoľňuje, dráždi pľúca a môže sa dostať do krvného obehu – zvyšuje riziko srdcových chorôb, rakoviny a Alzheimerovej choroby.Varenie na plyne je podľa vedcov pre zdravie „horšie ako život v znečistenom meste“,.

Varenie na plyne je podľa nového výskumu horšie pre vaše zdravie ako život v znečistenom meste. Televízni kuchári uprednostňujú sporáky pred elektrickými alternatívami - ako väčšina profesionálov. Ale pri spaľovaní zmeného plynu tieto sporáky produkujú oxid dusičitý a pevné častice – nebezpečné toxíny nachádzajúce sa aj v dopravných výparoch, tvrdia vedci

Dráždia pľúca a môžu sa dostať do krvného obehu – zvyšujú riziko srdcových chorôb, rakoviny a Alzheimerovej choroby. Deti a starší ľudia sú najzraniteľnejší a jedna štúdia zistila, že plynové sporáky spôsobujú znečistenie vzduchu v interiéri, ktoré je mnohokrát vyššie ako na rušnej mestskej ulici.

Deti chodili do školy s batohmi vybavených monitormi znečistenia ovzdušia, uvádza New Scientist. Profesor Frank Kelly z Imperial College London povedal: „Mnohé z detí boli v skutočnosti vystavené väčšiemu znečisteniu doma večer, keď jeden z rodičov varil, ako znečisteniu cestou do školy. Iná štúdia naznačila, že jeden z ôsmich prípadov detskej astmy v USA je spôsobený používaním plynových varičov.

Profesor Kelly, ktorý sa na tejto práci nezúčastnil, hovorí, že plynové sporáky sú „hlavným zdrojom znečistenia vnútorného ovzdušia“. Môžu zhoršiť alebo dokonca spôsobiť astmu a iné zdravotné stavy. Profesor Kelly tvrdí: "Ak má domácnosť astmatické dieťa, bude mať viac príznakov, ako keby nemali plynový sporák."

Iná štúdia zistila, že obyvatelia južnej Kalifornie, ktorí používajú plynové sporáky, sú bežne vystavení hladinám oxidu dusičitého a formaldehydu, ktoré prekračujú bezpečnostné limity pre vonkajšie znečistenie stanovené americkými úradmi. Ešte horšie je to v menších domoch bez dostatočného vetrania.

Profesor Steffen Loft z Kodanskej univerzity povedal: „Dalo by sa tvrdiť, že riziko spojené s plynovým sporákom je pravdepodobne väčšie ako prináša život v znečistenom meste."  Plynové sporáky tiež podporujú globálne otepľovanie. Štúdia v USA zistila, že metán unikajúci zo sporákov v USA má dopad na klímu porovnateľný s emisiami oxidu uhličitého z približne 500 000 benzínových áut.

V Európskej únii môže varenie na plyne vystaviť viac ako 100 miliónov ľudí úrovni znečistenia vnútorného ovzdušia, ktoré porušuje predpisy EÚ o znečistení vonkajšieho ovzdušia, informovala tento mesiac mimovládna organizácia Clasp. Žiada, aby všetky plynové sporáky boli vybavené zdravotnými varovnými štítkami.

Vedci sa zhodujú, že ak majú ľudia možnosť, mali by prejsť na elektrické sporáky. "To je pomerne jednoduchý spôsob, ako znížiť vystavenie sa časticiam a oxidom dusíka" hovorí profesor Nicola Carslaw z University of York.

Dovtedy pomôže otvorenie okna a použitie odsávacieho ventilátora,ktoré dokáže okamžite zmeniť kvalitu vzduchu v interiéri, hovorí profesor Carslaw. Štúdie naznačujú, že efektívne odsávače pár, ktoré sa odvetrávajú von, môžu znížiť úroveň znečistenia o 55 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie