Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Máte v strave dostatok bielkovín? Toto je 7 signálov tela, že vám chýbajú!
Zdielať na

Máte v strave dostatok bielkovín? Toto je 7 signálov tela, že vám chýbajú!

Archívna reportáž

Strava má vplyv na celkové zdravie.

Väčšina ľudí prijíma v strave veľa bielkovín. Starší ľudia a ľudia s rakovinou môžu mať problém zjesť toľko bielkovín, koľko potrebujú. Pozor aj na vegetariánstvo a rôzne diéty! Dbajte na dostatok proteínov!

Koľko  bielkovín potrebujete?

Minimálne 10 % denných kalórií by ste mali získať z bielkovín. (A chcete to z rôznych zdrojov počas dňa: 150 gramov nízkotučného gréckeho jogurtu na raňajky má asi 17 gramov bilekovín; porcia kuracích pŕs bez kože na obed má asi 25 gramov; a šálka čiernej fazule na večeru, asi 15 gramov bielkovín. Vaše telo rozkladá a opätovne využíva bielkoviny mnohými spôsobmi.

7 signálov tela, že vám bielkoviny chýbajú 

Opuchy

Jedným z najčastejších príznakov, že neprijímate dostatok bielkovín, je opuch (nazývaný aj edém), najmä v oblasti brucha, nôh, chodidiel a rúk.Prečo? Proteíny, ktoré cirkulujú v krvi – najmä albumín – pomáhajú zabrániť hromadeniu tekutín v  tkanivách. Ale edémy môžu mať veľa príčin, takže sa určite poraďte so svojím lekárom

Zmeny nálady

Mozog používa chemické látky nazývané neurotransmitery na prenos informácií medzi bunkami. Mnohé z týchto neurotransmiterov sú vyrobené z aminokyselín, ktoré sú stavebnými kameňmi bielkovín. Takže nedostatok bielkovín v strave môže znamenať, že telo si nedokáže vyrobiť dostatok týchto neurotransmiterov, a to by zmenilo fungovanie vášho mozgu. Napríklad s nízkymi hladinami dopamínu a serotonínu sa môžete cítiť depresívne alebo príliš agresívne.

Problémy s vlasmi, nechtami a pokožkou

Sú tvorené proteínmi ako elastín, kolagén a keratín. Keď si ich telo nedokáže vyrobiť, môžete mať krehké alebo rednúce vlasy, suchú a šupinatú pokožku a hlboké ryhy na nechtoch. Vaša strava samozrejme nie je jedinou možnou príčinou, ale je potrebné zvážiť aj túto príčinu.

Slabosť a únava

Výskum ukazuje, že len týždeň, keď nebudete jesť dostatok bielkovín, môže ovplyvniť svaly zodpovedné za vaše držanie tela a pohyb, najmä ak máte 55 alebo viac rokov. A časom môže nedostatok bielkovín spôsobiť, že stratíte svalovú hmotu, čo následne zníži vašu silu, bude ťažšie udržať rovnováhu a spomaľuje váš metabolizmus. Môže to tiež viesť k anémii, keď vaše bunky nedostávajú dostatok kyslíka, čo vás unavuje.

Hlad

Proteíny sú zdrojom energie. Je to jeden z troch zdrojov kalórií spolu so sacharidmi a tukmi. Ak míňate veľa energie, aj keď jete pravidelne počas dňa, potrebujete viac bielkovín. Štúdie zistili, že konzumácia potravín s obsahom bielkovín vám pomáha cítiť sa sýtejší počas dňa.

Pomaly sa hojace zranenia

Ľuďom, ktorí majú nízky príjem bielkovín, často dlhšie trvá, kým sa im zahoja rany a odreniny. Zdá sa, že to isté platí o vyvrtnutiach a iných nehodách súvisiacich s cvičením. Je to prejav toho, že telo nevytvára dostatok kolagénu. Ten sa nachádza sa v spojivových tkanivách, ako aj vo vašej koži. A aj na zrážanie krvi potrebné pri hojení rán sú nutné aj bielkoviny.

Časté choroby

Aminokyseliny v krvi pomáhajú vášmu imunitnému systému vytvárať protilátky, ktoré aktivujú biele krvinky, aby bojovali proti vírusom, baktériám a toxínom. Bielkoviny potrebujete na trávenie a vstrebávanie ďalších živín, ktoré vás udržujú zdravé. Existujú tiež dôkazy, že bielkoviny môžu zmeniť hladiny „dobrých“ baktérií bojujúcich proti chorobám vo vašom čreve.

A čo športovci?

Ak pravidelne cvičíte a jete vyváženú stravu, pravdepodobne máte dostatok bilekovín. Ale vrcholoví športovci s namáhavým tréningovým plánom potrebujú viac bielkovín – asi dvakrát toľko ako priemerný človek, čiže zhruba 0,5 – 1 gram bielkovín na každý kilogram telesnej hmotnosti každý deň. Nepreháňajte to však. Problémy môže spôsobiť aj príliš veľa bielkovín.

Súvisiace články

Najčítanejšie