Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Slovensku pribudol ďalší verejne prístupný prístroj na záchranu života
Zdielať na

Na Slovensku pribudol ďalší verejne prístupný prístroj na záchranu života

VRÁBLE / Už viac ako 150. ľuďom na Slovensku dokázali zachrániť život. Kým v Prešovskom kraji ich je najviac, najmenší počet majú v okolí Nitry. A práve tam pribudol ďalší, konkrétne v meste Vráble. So zakúpením prístroja pomohli aj samotní obyvatelia.

Prenosný defibrilátor dokáže pri zástave srdca, kedy ide o minúty zachrániť život. Možno na jeho použitie treba určitú dávku odvahy, no obávať sa ničoho netreba.

"Sám podá pacientovi výboj a následne inštruuje k pokračovaniu resuscitácie čiže 30 stlačení a dva vdychy," vraví Ján Vido, manažér pre AED OS ZZS. "Ak chceme byť úspešní treba podať resuscitáciu do 3-5 minút."

Prenosný defibrilátor majú od dnes už aj vo Vrábľoch. Je v špeciálnej skrinke, aby sa nepoškodil. V lete s klimatizáciu a v zime zas s vyhrievaním.

"Sme sa rozhodili, že ho umiestnime na budove mestského úradu, neďaleko je obchodné centrum, je to hlavný ťah," opisuje rozhodnutie o umiestnení iniciátorka projektu Dagmar Skačanová Tóthová.

Obyvatelia mesta nám povedali, že v prípade potreby by dokázali defibrilátor použiť, ďalší zas hovorili o obavách.

"Čo ja viem ako sa s tým narába, ešte by som to pokazil a čo potom," povedal jeden z nich. "Keď ide o život, idem s plným nasadením," povedala ďalšia obyvateľka Vrábľov.

Záchrancovi pomáhajú so zvládnutím aj operátori tiesňovej linky. Vedia aj presne povedať, kam treba po prístroj bežať.

"Po zadaní adresy sa mu automaticky zobrazí bod, kde sa pacient nachádza a vidí v okolí najbližší dostupný defibrilátor," dodáva Ján Vido.

Podľa operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, je defibrilátorov v Nitrianskom kraji oproti ostatným veľmi málo.

"Máme v Nitrianskom kraji 176 defibrilátorov, z toho je len 15 verejne prístupných," hovorí Ján Vido.

Na porovnanie v Prešovskom kraji je verejne prístupných až 90.



Súvisiace články