Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hrozba jesenného kolapsu zdravotníctva trvá, rokovanie u premiéra Hegera skončilo opäť bez dohody
Zdielať na

Hrozba jesenného kolapsu zdravotníctva trvá, rokovanie u premiéra Hegera skončilo opäť bez dohody

BRATISLAVA / Za rokovací stôl na Úrade vlády si dnes sadli lekári, sestry a viacerí členovia vlády. Osem požiadaviek lekárov, vrátane navýšenia ich platov, ani po zdĺhavom niekoľkohodinovom rokovaní neprinieslo očakávané výsledky. Z ôsmich požiadaviek sa s lekármi dohodli iba na jednej z nich. A tiež sa dohodli sa, že sa opäť skúsia dohodnúť najbližší pondelok.

Lekári po niekoľkohodinovom rokovaní odchádzali sklamaní. "Dohodli sme sa na jednej z našich požiadaviek. školenia lekárov sa nebudú zdaňovať. bolo to diskriminačné a na tomto sme sa zhodli že sa to urobí čo najskôr," informuje predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Lekári trvajú na písomnej forme dohody pri všetkých zostávajúcich siedmich požiadavkách, len ústna dohoda im nestačí.

"Čo sa týka platov sú dve cesty návrhov, my by sme to chceli zmenou zákona, zohľadniť vzdelanie, prax takže žiadny konkrétny návrh sme nedostali, ministerstvo si spraví dodatočnú analýzu do dalšieho pondelka," dodáva Peter Visolajský. Prekvapením sú ale sestry, v rokovaniach chcú pokračovať samostatne.

"My sme rokovali ešte po odchode lekárov a všetci sme si uvedomili, že chýbajúce sestry sú veľkým problémom," povedala poslankyňa národnej rady za OĽANO Monika Kavecká. Motivujúce navýšenie platov je vraj isté, ale o koľko zatiaľ tajomstvom. "Bude sa to riešiť, ale dopredu nebudeme hovoriť nič, kým to nie je písomne dohodnuté," dodáva Monika Kavecká. 

Hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková dodala, že tak ako pri pracovníkoch v školstve nebudú hovoriť o témach rokovania, až kým nedospejú k dohode. Rokovať sa bude najbližší pondelok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie