Skoro jasno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Viete, aký je rozdiel medzi úpalom a úžehom? Jedna vec vás prekvapí
Zdielať na

Viete, aký je rozdiel medzi úpalom a úžehom? Jedna vec vás prekvapí

Horúčavy ohrozujú najmä chorých ľudí.

Pobyt na priamom slnku a vysoké teploty môžu spôsobiť úpal alebo úžeh. Čo je pre telo horšie?

Čo je úpal? 

Úpal je choroba z prehriatia. Nemusí byť dôsledkom pôsobenia priamych slnečných lúčov, teda aby ste dostali úpal, nemusíte byť na priamom slnku. Postačuje horúce, dusné počasie s vysokou vlhkosťou vzduchu.

Prejavuje sa slabosťou, neistou chôdzou, zástavou potenia, horúcou a suchou kožou, môže dôjsť až k mdlobe, napríklad v preplnenom dopravnom prostriedku. Postihnutý môže mať pocit  zmätenosti, úzkosti, môžu sa dostaviť aj kŕče. Ako prvá pomoc je nutné premiestnenie na chladné miesto, uvoľnenie odevu, poloha poležiačky so zdvihnutými dolnými končatinami. Vhodný je chladný kúpeľ alebo aspoň utieranie pokožky chladnou vodou. Vo vážnejších prípadoch je nutné privolať lekársku pomoc. Prevenciou je nosenie vzdušného, ​​voľného odevu, časté sprchovanie alebo omývanie chladnou vodou, dostatočný príjem tekutín, obmedzenie fyzickej námahy.

Čo je úžeh? 

Úžeh vzniká pri pobyte na priamom slnku, najmä s nekrytou hlavou. Ide o stav prehriatia organizmu pôsobením slnečného žiarenia. Citlivejší sú ľudia so svetlou pleťou. Vplyvom slnečného žiarenia pokožka sčervenie, môžu sa vytvoriť až pľuzgiere, postihnutý trpí bolesťou hlavy, nevoľnosťou, zvracia, hmlí sa mu pred očami. Prvá pomoc aj prevencia je rovnaká ako pri úpale. Všeobecne platí, že by sa ľudia nemali vystavovať slnku medzi 11. a 14. hodinou. Niektoré lieky zvyšujú citlivosť pokožky na slnečné žiarenie. Mali by sme pozorne čítať príbalové letáky alebo sa radiť priamo s lekárom.

Súvisiace články

Najčítanejšie